Jalkapalloa pelattiin hyvin erilaisilla säännöillä ja kuviolla 1800 - luvulla

  • Veikkaussivujen toimitus
  • Teemu
  • 23/04/2018
Jaa tämä...

Jalkapallon vuoden 2016 Euroopan mestaruuskisat ovat tällä käynnissä täydellä tohinalla Ranskassa. Nykyisellä jalkapallolla ja sen säännöillä on kuitenkin hyvin vähän yhtäläisyyksiä syksyllä 1863 alkunsa saaneen pelin kanssa.

Maailman parhaat jalkapalloilijat ovat nykyaikana monitaitureita jotka tekevät maaleja sekä rakentavat maalintekopaikkoja joukkuetovereilleen. Lajin alkuaikoina syöttäminen ei kuitenkaan tullut kuulonkaan vaan syöttämistä pidettiin heikkoutena. Silloiset huippuottelut muistuttivatkin nykyajan höntsypelejä, jossa kaikki pelaajat olivat yhtenä ryppäänä taistelemassa pallon hallinnasta, ja palloa jaettiin joukkuekavereille vain äärimmäisellä hädän hetkellä. Espanjan maajoukkueen ja Barcelonan lanseeraamaa tiki-taka jalkapalloa ei siis olisi 1800 – luvun lopulla katseltu hetkeäkään.

Yksi hienoimmista säännöistä lajin alkuaikoina oli ala-aste peleistä tutut lentävät maalivahdit. Kenttäpelaajat pelasivat siis vuorotellen maalivahtina, maalivahdeilla ei ollut hanskoja eikä muista pelaajista poikkeavaa vaatetusta. Ehkä siistein asia oli se, että maalivahti oli ainoa, joka sai pelata palloa käsin, ja hän sai tehdä sen kaikkialla pelikentällä! Vuonna 1912 sääntöä kuitenkin muutettiin niin, että maalivahti sai koskea palloon käsin enää ”vain” omalla kenttäpuoliskollaan.

Jalkapallojoukkueiden taktiset kuviotkin olivat 1800 – luvulla hyvin erilaiset kuin nykyään. Joukkueet eivät tunteneet Mixu Paatelaisen joulukuusta eikä edes perinteistä 4-4-2 muodostelmaa. Sen sijaan yleisin pelimuoto oli 2-1-7, jossa oli kaksi puolustajaa, yksi keskikenttäpelaajaa sekä seitsemän hyökkääjä (jotka eivät syöttäneet toiselleen). Pelikentätkin olivat parhaimmillaan 182 metriä pitkiä, jonka vuoksi suuri määrä hyökkääjä kasvatti todennäköisyyttä maalinteolle. Jalkapallomaaleissa ei myöskään ollut ylärimaa. Kun vuonna 1873 30 metrin korkeudessa maalitolppien välissä lentäneen pallon katsottiin olleen maalissa, niin Englannin jalkapalloliitto päätti tehdä asialle jotain. Liitto määräsikin, että maalipuiden väliin on vedettä naru ylärajan asettamiseksi.

1800 – luvulla oli myös hyvin yleistä, että jalkapalloilijat pelkäsivät palloa. Kyllä, luit oikein. Jalkapalloilijat pelkäsivät palloa. Palloksi kutsutut nahkakuulat solmittiin aikoinaan narulla kokoon, ja isokokoinen solmu saattoi tehdä todella kipeää esimerkiksi puskutilanteissa. Sadekeleillä pelatessa nahkapallo imi itseensä myös hyvin suuren määrän vettä, jonka vuoksi pallon paino saattoi jopa kaksinkertaistua ja tehdä hyvin kipeää osuessaan.

Ohessa vielä video, joka on yksi maailman vanhimmista jalkapallovideoista. Filmille on tallentunut tänäkin päivänä Englannin Valioliigassa ja ensi kaudella Championshipissä pelaavien Liverpoolin ja Newcastle Unitedin välinen ottelu vuodelta 1901, jolloin peli oli jo hieman kehittynyt alkuperäisestä muodostaan kohti modernia jalkapalloa.

 

Jalkapallon emämaa Englanti on seuraavan kerran huomenna maanantaina, kun se kohtaa EM-kisojen alkulohkojen viimeisessä ottelussa Slovakian. Ottelun panoksena on B-lohkon voitto. Parhaan ennakon ja vedonlyöntivihjeen otteluun löydät vihjeosiostamme.

Lähde: Historia-Lehti

Lue myös:

EM-KISOISSA EDUKSEEN ESIINTYVÄT PELAAJAT SIIRTOHUHUJEN KESKELLÄ

VIDEO: ROGER FEDERERIN ALAMÄKI JATKUU – NYT YLLÄTYSTAPPIO HALLESSA

betsafe mainos
KAIKKI PELIIN CITYN PUOLESTA
betsafe
10 EURON RISKITÖN VETO!
Pelaa