Ässät

Lähtökohdat kaudelle 2015-2016:

Porin suuri ylpeys, Ässät lähtee tähän kauteen parantamaan viime kaudella saalistettua sijaa yhdeksän. Ässille tämä kausi on 40. kausi SM-Liigassa. Menestyminen on viime aikoina kiertänyt porilaisseuran kaukaa. Ässät voitti suomenmestaruuden kaudella 2012-2013, mutta tuota mestaruutta aikaisemmin porilaiset olivat voittaneet viimeksi suomenmestaruuden kaudella 1977-1978. Ässät on ehtinyt voittamaan hopeisia mitaleita neljästi ja pronssisia sijoituksia yhteensä kolmesti. Porilaisten toimitusjohtaja jatkaa Jukka Hirsimäki. Ässät pelaa kotiottelunsa Isomäen jäähalissa.

 Parhaat sivustot Liiga-betseihin

assatValmennus:

Pekka Rautakallio toimii tälläkin kaudella Ässien päävalmentajana. Rautakalliolla on takana varsin menestyksekäs pelaajaura. Nykyinen Ässäluotsi oli yksi parhaista suomalaisista jääkiekkoilijoista 1970-luvun lopussa ja 1980-luvun alussa. Hän oli itseasiassa ensimmäinen suomalainen, joka pelasi NHL:n tähdistökamppailussa. Rautakallio pelasi maailmanmestaruuskilpailuissa yhteensä 165 maaottelua.

Rautakallio on aikaisemmin valmentanut Ässien lisäksi muun muuassa Bluesia. Edellisellä Porin vierailulla Rautakallio valmensi Patasydäntä kaudet 2009-2011. Huhtikuussa 2011 hän siirtyi KHL-seura Riika Dinamon päävalmentajaksi, mutta lopulta hän sai latvialaisseurasta potkut. Rautakallion on nimetty Suomen Jääkiekkoleijonaksi numerolla 91. Nykyisen Ässäluotsin arvostuksestaan kertoo hyvin se, että hänen mukaansa on nimetty vuosittain Liigan parhaalle puolustajalle myönnettävä Pekka Rautakallio -palkinto.

Viime kausi:

Ässien runkosarja päättyi viime kaudella yhdeksänteen sijaan. Ryhmä eteni pudotuspelien ensimmäiselle kierrokselle yhdessä HIFK:n, Ilveksen ja SaiPan kanssa, joista porilaisten vastustajaksi pudotuspelien ensimmäiselle kierrokselle muodostui lappeenrantalaisryhmä. Ässien urakka päättyi kuitenkin välittömästi SaiPan voittaessa kotonaan maalein 6-0 ja Ässien kotikaukalossa puolestaan lukemin 1-2. Esa Lindell lukeutui Ässien avainpelaajiin ja ehdottomiin onnistujiin. Lindell viimeisteli puolustajan paikalta 35 tehopistettä.

Pelaajat:

Ässien maalivahteina toimivat Ari Ahonen, Andreas Bernard ja Arttu Kulmala. Ykkösmaalivahdin paikasta tulevat taistelemaan Ahonen ja Bernard. Kulmala on vasta vuonna 1997 syntynyt maalivahti, joka pääsee todennäköisesti vain kolmannen maalivahdin rooliin. Ahosen sopimus porilaisseuran kanssa on kahden vuoden mittainen. Bernard puolestaan pelaa seurassa varmuudella alkavan kauden. Vaikka Ahonen on heistä paljon kokeneempi, italialainenkin on saanut vahvasti vastuuta pääasiassa SaiPassa.

Ässien puolustuksen avainhahmoja ovat Mikko Viitanen, Jyri Marttinen ja Ville Uusitalo. Etenkin Uusitalon merkitystä ei voi korostaa liikaa. Hän oli SM-liigan tehokkain puolustaja neljä vuotta sitten. Alakerrassa myös Troy Vancen tilannetta on syytä seurata mielenkiinnolla. Nuorempaa osaamista kaukaloon tuovat Valtteri Viljanen ja Teemu Vuorisalo. Puolustuksella suurimmalla osalla sopimus on vain ensi kaudesta poislukien Viitanen ja Vuosisalo, joilla sopimukset ovat myös sitä seuraavasta kaudesta.

Ässien hyökkäyspäästä esille nousevat nimet Michael Ryan, Matti Kuparinen ja Masi Marjamäki. Etenkin yhdysvaltalaista kohtaan on kovat odotukset, sillä hän voitti Suomen mestaruuden vuonna 2013. Ässien hyökkäys on kokonaisuutta ajatellen suhteellisen nuorta. Aleksi Saarela, joka on Pasi Saarelan poika, saa varmasti vastuuta punamustien hyökkäyksessä. Hän oli muun muuassa vuonna 2012 C-nuorten paras pelaaja. Kuparinen pelaa Ässissä kahden vuoden mittaisella sopimuksella. Hänellä on alla parikymmentä ottelua Suomen maajoukkueessa ja SM-liigatasolta myös hopeaa voitettuna. Pudotuspeleissä Kuparinen on nähty 50 kertaa.

Merkittävät siirrot:

Tulleet
Ari Ahonen, Andreas Bernard, Troy Vance, Matti Kuparinen, Pat Mullane, Semir Ben-Amor , Juho Lammikko

Menneet

Juuso Riksman, Rasmus Rinne, Esa Lindell, Garrett Stafford, Henri Heino, Mika Niemi, Eero Elo, Jake Hansen, Mike Hedden, Sami Lähteenmäki

Katso heitä:

Andreas Bernard on päässyt pelaamaan SM-liigaa SaiPassa ja italialainen on voittanut Mestiksen mestaruuden ja parhaimman maalivahdin tittelin. Olisiko nyt aika lopullisesti murtautua SM-liigassa pelaavaan kokoonpanoon? Lappeenrannassa hän oli kuitenkin Jussi Markkasen varjossa. Hyökkäyspäässä Michael Ryanin johdolla kärkipelaajien on onnistuttava, sillä materiaali kärjen takana on kauden alla kysymysmerkki. Juha Kiilholma ja Semir Ben-Amor tuovat kokemusta, mutta eivät ole mitään maalintekijöitä.

Plussat:

Ässät jatkaa Pekka Rautakallion alaisuudessa. Se kertoo siitä, että Porissa tehdään asioita ennen kaikkea pitkällä aikavälillä ja kärsivällisesti. Hänhän on seurassa kahden vuoden sopimuksella. Ässät lähti viimekin kaudella liikenteeseen nuorella joukkueella. Nyt pelaajat ovat vuoden kokeneempia. Viime kaudellahan runkosarjan osalta porilaisryhmä menetti monesti kolmannessa erässä johtonsa hävitäkseen varsinaisella peliajalla tai viimeistään jatkoajalla. Ässien kokoonpano on edelleen varsin nuori, mutta kärkipelaajat ovat aidosti erittäin laadukkaita. Luonnollisesti heiltä on tultava jo syksyllä myös tulosta.

Miinukset:

Ässien edellisestä suorasta pudotuspelipaikasta on aikaa useita vuosia. Viime kaudella urakka päättyi pudotuspelien ensimmäisellä kierroksella. Rautakalliota arvostetaan valtavasti ja hänen mukaansa on nimetty myös Pekka Rautakallio -nimeä kantava palkinto, mutta fakta on se, että viime vuosina tuloksellisesti seura ei ole mennyt eteenpäin. Rautakallion sopimus päättyy alkavan kauden jälkeen. Nuori joukkue tarvitsee suunnannäyttäjiä heti kauden alusta lähtien.

Ennakkoasetelma 2015-2016 sijoitukseen:

Ässät menetti viime kauden päätteeksi neljä parasta pistemiestään ja maalivahtiosastokin meni uusiksi. Silti seurassa vakuutetaan, että joukkue on entistä fyysisempi, isokokoisempi ja kokeneempi. Ari Ahosen viime kausi KHL:ssä oli varsin vaikea. Vaikka Andreas Bernard pystyy pelaamaan SM-liigatasolla, porilaisten maalivahtiosasto on jonkinlainen kysymysmerkki. Ässillä on paikattavana isoja ruutuja, koska ulkomaalaiset, jotka ovat tulleet Pohjois-Amerikan kolmosliigoista eivät voi lähtökohtaisesti täyttää niitä saappaita, joita Eero Elo, Mika Niemi ja muut tärkeät lähtijät jättivät. Pudotuspelipaikka alemmassa keskikastissa on realistinen.

Kertoimet:

Peliyhtiö Unibet tarjoaa Ässien Suomen mestaruudesta kerrointa 31,00. Sijoituksesta kolmen parhaan joukkoon tarjotaan kerrointa 8,00. Unibet tarjoaa myös mahdollisuutta veikata siihen, että kuka kolmikosta, Blues, KalPa vai Ässät sijoittuu keskinäisessä välienselvittelyssä parhaiten. Ässien kerroin on kolmikosta suurin, 3,95. Peliyhtiö pitää porilaisia alemman keskikastin kotijoukkueena, jolle pudotuspelipaikka on realistinen, mutta odotukset eivät ole korkealla.

Mene tästä suoraan Unibetin Liiga-kertoimiin