Bundesliiga

bundesliga

Bundesliiga on pikku hiljaa nousemassa myös kansainvälisen kiinnostuksen kohteeksi. Se on aina ollut kovatasoinen, mutta silti se oli pitkään valovoimaisempien liigojen, kuten Valioliigan ja La Ligan, varjossa. Urheilullisesti Bundesliigan kovatasoisuudesta todistaa vaikka vuoden 2013 Mestareiden liigan finaali, jossa kohtasivat saksalaiset Bayern Munchen ja Dortmund.

Bundesliigan vetovoima lankeaa aikalailla juuri Bayern Munchenille. Aikaisempina vuosikymmeninä mielikuva saksalaisesta jalkapalloilusta on ollut jokseenkin tylsä, paksujalkaisia takatukkia viiksineen pelaamassa fyysistä ja tarkkaa peliä. Bayern Munchen on viimeisten vuosien aikana noussut yhdeksi maanosan jättiseuraksi, joka on tehokas sekä jännittävä. Sen pelaajat, kuten Arjen Robben, Robert Lewandowski ja Saksan maajoukkuemiehet Jerome Boatenigsta Thomas Mulleriin ja Manuel Neueriin ovat taitavia ja suosittuja. Joukkueen valmentaja on aina maailman huippuja, tällä kertaa vetäjänä on Carlo Ancelotti.

Bundesliiga on suosittua Euroopan suurimmassa talousalueessa Saksassa. Bundesliigan yleisökeskiarvo on jo kymmenen vuoden ajan ollut suurin Euroopan jalkapallosarjoista.

Lähtökohdat kaudelle 2015-16

Bayern Munchen


bayern

Bayern Munchen on jälleen Bundesliigan selvä ennakkosuosikki. Se on nyt voittanut mestaruuden neljä kertaa peräkkäin, eikä se tällä kaudella ole ainakaan huonompi kuin viime vuonna. Viime kaudella Bayernin ja kakkoseksi tulleen Dortmundin piste-eroksi tuli kymmenen pistettä.

Suurin, ja ainakin puhutuin, muutos viime kaudesta Bayernissa on managerin vaihto. Espanjalainen Pep Guardiola jatkoi matkaa Saksasta Manchester Cityyn, ja hänen tilalleen Bayern sai italialaisen Carlo Ancelottin. 57-vuotias Ancelotti ei missään nimessä ole heikompi manageri kuin Guardiola. Ancelotti on voittanut mesaruuksia niin pelaajana kuin managerinakin kaikissa Euroopan suurista jalkapallomaista. Ancelottin tulo Bayernin päävalmentajaksi uutisoitiin jo viime kaudella joulukuussa, joten koko Bayernin organisaatio on hyvin ehtinyt sopeutua tilanteeseen. Raportin Munchenistä kertovat, että Ancelotti on hyvin suositti seurassa.

Ancelotti on voittaja, ja hän on oikeastaan taktisesti sopeutuvaisempi kuin vaikka poistunut Guardiola. Ancelotti osaa käyttää hyväkseen joukkueen vahvuudet ja rakentaa pelitaktiikan joukkueen mukaan.

Bayernin suurin pelaajahankinta kesällä oli toppari Mats Hummels ostaminen Dortmundista. Hummels oikeastaan palasi kotiinsa, sillä hän on Bayernin junioripelaaja. Toinen merkittävä uusi pelaaja on nuori lupaus Renato Sanches. Bayernista poislähtivät muun muassa Mario Götze, Sebastian Rode ja Mehdi Benatia, mutta kukaan heistä ei ollut joukkueen avainpelaaja.

Ancelotti nosti Bayernin nuorista ykkösryhmän mukaan kolme lupausta, Benkon, Greenin ja Dorschin, ja heitä saattaa silloin tällöin jo nähdä kentällä.

 

Bayer Leverkusen

leverkusen

Jokohan nyt Bayer Leverkusenkin voittaisi jotain? Leverkusenin faneilla saattaa olla hieman toiveita siinä, että Bayern Munchenilla on uusi valmentaja ohjaksissa ja Dortmundilla on takana mittava pelaajiston vaihto-operaatio. Leverkusen ei ole juurikaan muuttunut viime kaudesta, keskikentän Kramer on ainoa merkittävä menetys. Uusia pelaajia Leverkusenin joukkueessa on useita. Keskikentälle tuli Baumgartlinger, hyökkäykseen Volland, puolustukseen lupaava da Costa, mainio kakkosmaalivahti Özcan sekä vielä Oztunali tuli takaisin lainapestiltään Werder Bremenistä.

Leverkusenin valmentajalla Roger Schmidtillä on laaja rinki pelaajia niin hyökkäys- kuin puolustuspäähänkin, jopa seuralegenda Stefan Kiessling on mukana hyvässä kunnossa. Kiessling oli jo ehtinyt pohtia eläkkeelle siirtymistä vaivojen vuoksi, mutta nyt hän on raporttien mukaan melko hyvässä kunnossa. Vaikka Kiessling ei tällä kaudella enää pelaisikaan niin paljon kuin aikaisemmin, niin silti hänen taistelutahtonsa on hyvä kuva koko joukkueesta. Leverkusenin pelitaktiikkaankin kuuluu voittaa pallo menetyksen jälkeen takaisin mahdollisimman pian hyökkäyspäässä. Tämä vaatii aggressiivisuutta ja taistelutahtoa, mustelmista piittaamatta.

 

Borussia Dortmund

borussia

Dortmund menetti kesällä nipun avainpelaajia. Hummels lähti Bayerniin ja Ilkay Gundogan sekä Henrikh Mkhitaryan siirtyivät pelaamaan Valioliigaan. Avainpelaajien massapoismuutto saattaisi halvaannuttaa joukkueen kokonaan, mutta Dortmund ei jäänyt aikailemaan. Se hankki saamallaan setelitukolla Götzen, Roden ja Schurrlen, liudan nuoria lupauksia sekä vielä nuoren ranskalaisen Ousmane Dembelen. Täksi kaudeksi Dortmundin päävalmentajalla Thomas Tuchelilla on laaja pelaajarinki, joskin jonkin verran aikaisempaa kokemattomampi.

Dortmund tuskin tulee romahtamaan viime vuoden kakkossijalta, mutta kyllä uusien pelaajien hitsaaminen joukkueeseen tulee viemään aikansa. Tuchelilla on kova työ löytää suurelle ryhmälle peliaikaa, löytää oikea rotaatio ja pitää ryhmä tyytyväisenä. Joka tapauksessa hänellä on suuri määrä lahjakkuutta, josta avauskokoonpanonsa rakentaa.

Borussia Mönchengladbach

 

Borussia_Mönchengladbach_logo

Borussia Mönchengladbach teki kesällä muutaman suuremman luokan vaihdon joukkueeseen. Se hankki joukkueeseen Kramerin Leverkusenissta ja toppari Vetergaardin Werder Bremenistä. Kramer oli aikaisemmin pelannut Möchengladbachissa lainalla, ja pesti oli ollut menestys. Vestergaard on vasta 24-vuotias, mutta hän on pelannut jo melkein 120 Bundesliigan ottelua. PSG:stä joukkue sai teini-ikäisen Mamadou Doucoren.

Menetyksiä Borussia Mönchengladbachilla ovat tähtipelaaja Granit Xhaka sekä keskikentän veteraani Nordviet. Kramerin pitäisi täyttää Xhakan jättämää aukkoa, mutta siinä taitaa olla liian kova homma.

Mönchegladbachin viime kausi oli aikamoista vuoristorataa. Se hävisi kauden viisi ensimmäistä ottelua, ja päävalmentaja Lucien Favre korvattiin Andre Schubertilla. Schubert pärjäsi sen verran hyvin, että hän jatkaa hommassa.

Mönchengladbach oli viime kaudella lähellä suoraa paikkaa Mestareiden liigassa. Se hävisi maalis-huhtikuussa muutaman ottelun liikaa, ja joutui Mestareiden liigan karsintoihin.

Schalke

 

schalke

Schalke menetti kesällä taitavan Leroy Sanen, toppari Joel Matipin ja Kiovan Dynamosta lainassa olleen Younes Belhandan. Viime kausina Schalke on ollut epätasainen ja alisuorittaja, mutta nyt se odottaa uudelta johtokaksikolta urheilutoimenjohtaja Heideliltä ja päävalmentaja Weinzierliltä jämäkkää otetta. Heidel oli pitkään hommissa Mainzissa ja Weinzierl Augsburgissa, ja kumpikin joukkueista pelasi nykyisen Schalke-kaksikon aikana hyvin kukistaen suuria saksalaisia seuroja.

Heidelillä ja Weinzierlillä on aikamoinen hyppäys pienestä seurasta suureen, yht’äkkiä rahaakin on huimasti enemmän käytettävissä. Panokset ovat kovemmat ja tähtipelaajien kanssa voi olla vaikeampi työskennellä kuin pikkuseurojen nöyrien puurtajien kanssa.

Heidel on saanut joukkueeseen jo mainioita korvaajia poislähteneiden tilalle. Matipin korvaajaksi Schalkeen tulee Naldo, Sveitsistä joukkue sai nuoren Breel Embolon ja vielä puolustaja Baba tuli lainasopimuksella Chelseasta. Schalke ei välttämättä vielä tänä vuonna saa ihmeitä aikaan, mutta se saattaa olla tulevaisuudessa menestyvä joukkue.

 

Bundesliigan mestaruuskertoimet Unibetilla ennen kauden alkua

Unibet

Bayern Munchen – 1.12 | Dortmund  – 7.00  |  Bayer Leverkusen – 24.00 |  Schalke – 61.00  |  Borussia Mönchengladbach – 91.00

Bundesliigan putoajakertoimet Unibetilla ennen kauden alkua

Unibet

Darmdtadt – 1.57 | Freiburg – 2.50  |  Ingolstadt  – 2.75  | Bayern Munchen – 8001

Veikkaa Bundesliigan otteluista näillä huippusivustoilla

Hyödynnä nämä vedonlyöntitarjoukset

Sarjataulukko: