Copa America Centenario 2016 - USA

Tämän kesän Copa America on juhlaturnaus. Tänä vuonna on kulunut sata vuotta Etelä-Amerikan jalkapalloliiton CONMEBOLIN perustamisesta sekä ensimmäisestä Copa America -turnauksesta. Juhlavuoden kunniaksi turnauksen nimi on tällä kertaa Copa America Centenario. Vielä juhlallisuuksien lisäämiseksi mukaan on kutsuttu myös joukkueita Pohjois- ja Väli-Amerikasta. Tämän vuoden turnauksessa on mukana 16 joukkuetta, kun viime vuoden kisassa joukkueita oli 12.

Ensimmäistä kertaa turnaus pelataan Etelä-Amerikan ulkopuolella. Isäntämaa on tällä kertaa Yhdysvallat. Hieman erikoista, että kun juhlitaan Etelä-Amerikan jalkapalloliiton satavuotisjuhlaa, niin turnaus viedään pois Etelä-Amerikasta. No, raha puhuu, Yhdysvaltojen urheilumarkkinat ovat valtaisat verrattuna köyhempään etelään.

Viime vuoden Copa America -mestari oli Chile, joka voitti rangaistuspotkukilpailussa Argentiinan. Pronssikamppailussa Peru voitti Paraguayn 2-0. Tänä vuonna Argentiina on selkeä suosikki. Vetomarkkinoilla esimerkiksi Bet365 on antanut Argentiinalle voittokertoimen 2.87. Kakkossuosikki on viime aikoina rämpinyt Brasilia kertoimella 5.50. Seuraavina Bet365:n listassa ovat Chile kertoimella 8.50, Uruguay ja Meksiko kertoimella 10.00 sekä USA ja Kolumbia kertoimella 11.00. Brasilian MM-kisoissa hienosti huippukovan lohkonsa voittanut Costa Rica saa tässä turnauksessa voittokertoimeksi Bet365:ltä 67.00.

Argentiina

Argentiina joukkueen nimilista on jälleen huikaisevan kova, varsinkin hyökkäys on aivan eri tasolla minkään muun maan kanssa. Argentiinaa johtaa jälleen kapellimestarien kuningas Leo Messi, ja hänellä on adjutantteina Manchester Cityn Sergio Aguero, PSG:n Angel di Maria ja hiljattain PSG:stä Kiinaan siirtynyt Ezequiel Lavezzi sekä vielä Tottenhamin Erik Lamela, Napolin Gonzalo Higuain ja Inter Milanin Ever Banega. Huippukovasta nimilistasta huolimatta Argentiina ei ole aikoihin voittanut mitään. Copa Americankin maanosan suurmaa on voittanut viimeksi vuonna 1993. Brasilian MM-kisoissa argentiinalaiset pääsivät jo lähelle. Loppuottelussa Saksa voitti vasta jatkoajalla.

Kakkospaikka on joukkueelle muutenkin tullut tutuksi. Leo Messin aikakaudella Argentiina on ollut Copa American finaalin häviäjä jo kolme kertaa. Ei ihme, että Argentiinassa ei Messiä juurikaan pidetä voittajatyyppinä. Argentiinan manageri Gerardo Martino sanoi helmikuussa Goal-lehden haastattelussa, että ”On selvää, että se että hän ei ole voittanut mitään Argentiinan kanssa alkaa jo painaa”.

Brasilia

Brasiliasta ei oikein voi puhua aloittamatta sen omien MM-kisojen nöyryyttävästä välierästä, jossa isäntämaa hävisi tulevalle mestarille Saksalle 1-7. Tämän kertainen joukkue ei ole lähellekään niin hyvä kuin kahden vuoden takainen, joten ei kovin hyvältä näytä. MM-nöyryytyksen jälkeen Brasilian jalkapalloliitto toi takaisin valmentajaksi Dungan, joka oli maajoukkueen luotsina jo vuodesta 2006 vuoteen 2010 saakka. Dunga ei ollut tuolloinkaan menestyksekäs eikä suosittu. Brasiliassa vaaditaan maajoukkueelta kaunista jalkapalloa, eli ”Jogo Bonito”, ja Dunga teki joukkueesta todella puolustusvoittoisen. Dungan aikana brassit eivät ole romahtaneet, mutta ei hän vieläkään ole suosittu.

Brasiliassa käy aina kova polemiikki maajoukkuevalinnoista, ja Dunga on jälleen tehnyt omalaatuisia ratkaisuja. Viime MM-kisojen ja PSG:n topparipari Thiago Silva ja David Luiz eivät mahtuneet edes alustavaan 40 pelaajan ryhmään. Eikä siihen mahtunut Real Madridin laitapakki Marcelokaan. Barcelonan Dani Alves on ainoa viime MM-kisoista mukana oleva puolustuksen pelaaja. Joukkueen kolmella maalivahdilla on yhteensä 14 maaottelua pelattuna.

Brasilian kirkkain tähti, Neymar, ei ole kisoissa ollenkaan sillä hän pelaa myöhemmin kesällä Rion olympialaisissa. Bayern Munchenin loistava Douglas Costa on poissa loukkaantuneena.

Kyllä Brasilialla on tällä ryhmällä vielä hyvät mahdollisuudet pudotuspeleihin, mutta suurempi menestys olisi kyllä iso yllätys.

Chile

Viime vuoden mestari Chile hävisi yllättäen harjoitusottelussa turnauksen alla Jamaikalle 1-2. Yht’äkkiä Chile ei enää olekaan suosikkien joukossa, ja epäilijät muistuttavat, että sen voitto viime kesänä tuli kotikisoista. Ehkä vieraalla maalla chileläiset eivät enää olekaan viime kesän tasolla. Nimivahva joukkue kyllä on, kentän joka puolelle löytyy laatupelaajia. Kirkkaimpina tähtinä joukkueella ovat Arsenalin Alexis Sanchez, Bayern Munchenin Arturo Vidal sekä Barcelonan Claudio Bravo, joka on joukkueen kapteeni.

Parhaillaan käynnissä olevissa Etelä-Amerikan MM-karsinnoissa Chile on nelosena. Viimeisistä neljästä karsintaottelusta se on voittanut vain yhden.

Hyökkäyssuuntaan Chile on kelvollinen. Vidalin ja Sanchezin lisäksi Hoffenheimin laituri Eduardo Vargas pärjäävät kyllä kenelle tahansa, mutta puolustuspäässä ei Bravon lisäksi paljoa laatua ole.

Chile ei ole kertoimensa veroinen tällä kerralla. Tuskin siitä mestari tänä vuonna tulee 12 kertaa sadasta, joten pelit Chilen puolesta on syytä jättää väliin.

Costa Rica

Costa Rica oli jo pitkään ennen kahden vuoden takaisia MM-kisoja ollut kelpo joukkue, mutta vasta Brasiliassa se nousi esille ryminällä. Nyt se ei enää ole alituinen altavastaaja, sillä MM-kisoissa Uruguayn, Italian ja Englannin jättäminen taakse alkulohkossa ei ole pikkumaan temppu. Ensimmäisellä pudotuspelikierroksella Brasilian kisoissa Costa Rica pudotti Kreikan rankkareilla, mutta seuraavalla kierroksella se hävisi samalla tavalla Hollannille. Marginaalit ovat pienet, ja hieman paremmalla tuurilla costaricalaiset olisivat hyvin voineet olla MM-välierissä ja mitalipeleissä.

Joukkueen suurin tähti taitaa olla maalivahti Keylor Navas, mutta hän ei ole kisoissa mukana loukattuaan akillesjänteensä hiljattain. Brasilian kisojen jälkeen Navas siirtyi Real Madridiin. Tänä keväänä hän voitti Realin kanssa Mestareiden liigan, Navas oli ottelun avauskokoonpanossa. Ilman Navasia Costa Rican mahdollisuudet putoavat huomattavasti, mutta parempi katsoa ensimmäinen ottelu, josko joukkue jatkaisi siitä mihin Brasiliassa jäi.