EM-koriksessa nykyisiä ja tulevia NBA-staroja

  • Veikkaussivujen toimitus
  • Anssi
  • Kuva: AFP
  • 22/03/2018
Jaa tämä...

Koripallon EM-kisoissa pelaa useampikin NBA-pelaaja, mukana on niin Lauri Markkasen kaltaisia nuoria lupauksia kuin Espanjan Gasolin veljesten tapaisin veteraanitähtiä.

Espanja on viime vuosina ollut USA:n jälkeen koripallossa maailman kakkosmaa, NBA-pelaajiakin maasta on tullut useampia. Gasolin veljekset Pau ja Marc ovat jälleen kumpikin mukana, ja varmasti aloituskokoo panon miehiä, vaikka ikää alkaakin jo olla. San Antonio Spursissa nykyään pelaava Pau Gasol teki viime kaudella pistekeskiarvon 12.4, joka on edelleen hyvää NBA-tasoa, vaikka Pau Gasol selvästikin on jo uran alamäessä.

Gasolin veljeksistä nuorempi, Marc Gasol, on 32-vuotias Memphis Grizzliesin sentteri, ja hän on lähes uransa huipulla. Viima NBA-kaudella Marc Gasol teki kauden piste-ennätyksensä, peräti 19.5 pistettä per ottelu. Espanjan joukkueessa taitaa olla nyt käynyt keikaus, nuorempi Gasoleista tulee kantamaan hyökkäyspäässä isoveljeään suuremman vastuun.

Espanjan joukkueessa on toinenkin suurikokoinen veljespari. New York Knicksin sentteri Willy Hernangomez on 23-vuotias ja 211 cm pitkä, velipoika Juancho on 21-vuotias ja 206 cm pitkä. Kumpikin veljeksistä pelasi viime kaudella NBA:ssa rookiena, ja Willy oli parempi. Hänen tilastolukemansa viime kaudelta olivat 8.2 pistettä ja seitsemän levypalloa per ottelu 72 pelissä.

Espanjan pelintekijänä EM-turnauksessa on ensi kaudeksi Utah Jazziin Minnesotasta siirtynyt Ricky Rubio. Rubio on jo kuuden kauden NBA-veteraani, jonka peli nojaa pallonjakamiseen muille. Rubion koko uran pistekeskiarvo on 10.3 ja syöttökeskiarvo 8.5.

Yksi mielenkiintoinen NBA-pelaaja Espanjan joukkueessa on viime kaudella ensimmäistä NBA-vuottaan Oklahoma Thunderissa pelannut Alex Abrines. Hän heitti viime kaudella NBA-kolmosia 38 prosentin tarkkuudella. Abrines voi nousta näissä EM-kisoissa myös maajoukkuekoripallon eliittiin, hänelle on jo lupailtu aloituskokoonpanon paikkaa Espanjan kovasta joukkueesta.

Paljon NBA-senttereitä Euroopasta

Serbian joukkueesta löytyy muutama pelaaja, jotka on syytä noteerata NBA-mielessäkin. Heittävä takamies Bogdan Bogdanovch siirtyi heinäkuussa Sacramento Kingsiin, ja hän saattaa hyvin jatkaa mainioiden itäeurooppalaisten perinnetta, potentiaalia Bogdanovichilla kyllä on. Serbian toinen NBA-pelaaja EM-kisoissa on Detroit Pistonsin valtaisan kokoinen sentteri Boban Marjanovic. 29-vuotias Marjanovic on peräti 221 cm pitkä. Kentällä Marjanovic ei ole NBA:ssa ollut häävi, hänen koko kahden vuoden NBA-uransa pistekeskiarvo on vain 5.5.

Serbialla on toki paljon muitakin NBA-pelaajia, mutta he eivät syystä tai toisesta ole tänä vuonna mukana.

Ranska on toinen joukkue, joka yrittää pärjätä tämän kesän kisoissa ilman useampaakin NBA-pelaajaa. Poissaovat muun muassa Tony Parker, Nicolas Batum sekä Rudy Gobert. Ranska tuo tällä kertaa kisoihin kolme NBA-pelaajaa, Utah Jazzon laiturin Boris Diawn, Orlando Magicin laiturin Evan Fournierin sekä San Antonio Spursin ison laiturin Joffrey Lauvergnen. Kolmikko on Ranskan avauskokoonpanon pelaajia, ja aikalailla heidän onnistumisestaan riippuu koko joukkueen menestys.

Pitkä lista NBA-ammattilaisia

Muita EM-kisojen NBA-pelaajia ovat Suomen Lauri Markkasen lisäksi Georgian ja Golden State Warriorsin sentteri Zaza Pachulia, israelilainen Golden State Warriorsin laituri Omri Casspi, Italian ja Atlantan takamies Marco Belinelli, kreikkalainen Sacramenton sentteri Georgios Papagiannis, kroatialaiset Philadelphian laituri Dario Saric, Phoenixin laituri Dragan Bender ja Indianan takamies Bojan Bogdanovich sekä vielä Latvian jättiläinen 221cm pitkä New York Knicksin Kristaps Porzingis ja San Antonion laituri Davis Bertans. Liettuan joukkueessa pelaa Toronton sentteri Jonas Valanciunas ja Knicksin laituri Mindaugas Kuzminkas, Montenegrolla on mukana Orlandon sentteri Nikola Vucevic ja Saksalla laituri Daniel Theis Bostonista sekä takamies Dennis Schroder Atlantasta. Vielä mukana ovat Slovenian ja Miamin takamies Goran Dragic, Tsekin ja Washingtonin Tomas Satoransky, turkkilaiset Philadelphian takamies Furkan Korkmaz ja Clevelandin takamies Cedi Osman sekä Venäjän ja Brooklynin sentteri Timofey Mozgov.

Euroopasta on tullut, ja tulee, lostavia NBA-pelaajia. Pau Gasol on yksi parhaista, alla siitä todisteita: