Fifa, ei näin!

  • Veikkaussivujen toimitus
  • Ben
  • 16/03/2018
Jaa tämä...

KUVA: AFP

Veikkaussivujen toimitus | Teemu 27.5.2015

Kansainvälinen jalkapalloliitto Fifa on tällä hetkellä useammankin kohun keskellä. Vain kaksi päivää ennen Fifan puheenjohtajavaaleja on tapahtunut pidätys, jossa jopa kuusi Fifa-vaikuttajaa on pidätetty lahjusten vastaanottamisesta. Nyt pidätetyt henkilöt on tarkoitus kuljettaa Fifan kokouspaikasta Sveitsin Zürichista Yhdysvaltoihin vastaamaan korruptiosyytteisiin. Tämän hetkiset syytökset koskevat lahjusepäilyjä jopa 20- vuoden ajalta, ja rahasummat pyörivät n. 100 miljoonassa dollarissa.

Skandaalista toiseen.

Sepp Blatterin johtama Fifa on joutunut viime aikoina skandaalista toiseen. Järjestöä on syytetty jo vuosia lahjusten ottamisesta ja korruption turmelemasta toiminnasta. Syytökset ovat ottaneet tuulta alleen Fifan hieman kyseenalaisista päätöksistä myöntää vuoden 2018 jalkapallon MM-kisat Venäjälle, sekä vuoden 2022 MM-kisat Qatarille, jossa jalkapallostadioneiden työmailla on kuollut jo satoja työntekijöitä kurjissa oloissa.

Myös Kanadassa 6. kesäkuuta alkavien naisten jalkapallon MM-kisojen alla saatiin skandaali aikaiseksi Fifan toimesta. Kansainvälinen jalkapalloliitto päätti kaikessa viisaudessaan, että jokaisen pelaajan on todistettava sukupuolensa gynekologisella testillä ennen kuin he saavat luvan edustaa maataan. Muun muassa Kanadan jalkapalloliitto yhdessä Yhdysvaltalaisen tähtipelaajan Abby Wambachin kanssa ovatkin nyt haastaneet Fifan oikeuteen sukupuolisyrjinnästä.

Fifan puheenjohtajalla onkin perjantaina 29.5 pidettävissä puheenjohtajan vaaleissa kovat paikat. Yleisin arvion mukaan tulisilla hiilillä seisova Blatter saa jatkaa pestissään vielä yhden puheenjohtajakauden, vaikkei häntä juuri kukaan tuekaan avoimesti. Vuodesta 1998 asti Fifaa johtaneen Sveitsiläisen ainoa kilpakumppani puheenjohtajavaaleissa on jordanialainen prinssi Ali bin Al Hussein.