Futsalin finaalit alkavat 6.4!

  • Veikkaussivujen toimitus
  • webpalcon
  • 04/05/2013
Jaa tämä...

Vakaa Ilves haastaa ailahtelevan GFT:n Futsal-Liigan finaaleissa!

Lauantaina 6.4. starttaavat jälleen Futsal-Liigan finaalit. Vastakkain ovat todelliset kestomenestyjät: kolme edellistä mestaruutta pokannut Ilves FS Tampereelta ja historiansa aikana kolmesti mestaruuspokaalia nostellut Golden Futsal Team Espoosta. Mestaruuteen vaaditaan kolme voittoa. Runkosarjan kakkoseksi sijoittunut GFT nauttii kotiedusta, joka on finaalisarjassa erittäin merkittävä. Ailahtelu väärässä paikassa voi kuitenkin kääntää sarjan Ilveksen eduksi milloin tahansa.

 

Olosuhteet isossa roolissa

Kotijoukkue on tässä finaalisarjassa aina vahvoilla. Eikä vain siksi, että molemmat joukkueet hävisivät runkosarjassa vain kertaalleen kotiluolassaan.

Tampereen Spiral-hallin alustana on poikkeuksellisen nihkeä matto, ja pallot, joilla Ilves pelaa, ovat keskivertoa futsalpalloa isompia ja kimmoisampia. GFT:n Leppävaaran kotisalin alusta on sen sijaan liukas parketti ja pelipallo perinteisempi Select, jolla on vahva taipumus löytää tiensä takatolpan maalintekotoimistolle.

Näin ollen molemmat joukkueet joutuvat pelaamaan vieraissa itselleen epätavallisissa olosuhteissa. Espoon liukkailla peli on nopeampaa kuin Tampereen nihkeyksillä.

 

Organisoitu puolustus vs. yksilötaito

Joulukuussa runkosarjan ottelu GFT-Ilves päättyi tennislukemiin 6-0, mutta tämän ei kannata antaa hämätä. Ilves on saanut takaisin maaliruisku Timur Inapshban ja on kaiken lisäksi nyt huomattavasti vakaampi ja valmiimpi joukkue kuin alkukaudesta. Se hoiteli suurimman mestarisuosikin KaDy:n välierissä päästämättä maaliakaan. Kurinalainen puolustuspeli, jonka viimeisenä lukkona toimii maajoukkuemaalivahti Tuomas Kallioinen, tulee olemaan kissapedon tunnusmerkki finaaleissakin. Organisoitu puolustus on pelin osa-alue, jolla Ilves kepittää GFT:n.

Espoolaisten tavaramerkiksi on tällä kaudella noussut lähes käsittämättömät mittasuhteet saanut ailahtelevuus. Siitä tuoreimpana esimerkkinä 8-0-vierastappio välierissä Sievi Futsalia vastaan. GFT hoiti kuitenkin kotipelinsä ja eteni finaaleihin muutaman vuoden tauon jälkeen. Eeppiset romahdukset eivät kuitenkaan lupaa hyvää pitkää finaalisarjaa ajatellen.

Jos organisoitu puolustus on Ilveksen valttikortti, niin GFT nokittaa kilpakumppaninsa yksilötaidossa. Pallotaituruutta espoolaisissa edustavat mm. Aki Miettinen ja Henrik Henriksson sekä pari edelliskautta Espanjassa ammattilaisena pelannut Panu Autio. Pallotaiturit kykenevät yllätyksiin hyökkäyspäässä, mutta espoolaisten riveissä pelaa myös yksilöitä, jotka ovat pahimmillaan tikittäviä aikapommeja esimerkiksi erikoistilanteita puolustettaessa.

Kaikilla muilla mittareilla tarkasteltuna finaalipari on kutakuinkin tasavahva. Maalivahteina häärivät maajoukkuekassarit Kallioinen ja GFT:n Matias Sarelius; erikoistilanteet ovat molemmilla monipuoliset; prässin alla pelaaminen ja korkealta prässääminen ovat kummallakin järjestelmällisiä; hyökkäysrotaatioissa löytyy rutiinia; ylivoimapeli on suunniteltua. Tässä mielessä kaikki on valmista kevään futsalhuipennukselle!

 

Kumpi vie ensimmäisen näytöksen?

GFT on niukka ennakkosuosikki kotiparketillaan, jossa peli on nopeampaa ja maalintekotilanteita syntyy enemmän kuin Tampereen Spiral-hallissa. Ja mikäli GFT saa vielä aloitteen onnistumalla ensin maalinteossa, tulee Ilves olemaan vaikeuksissa: kissapedon peräsimessä on pelaaja-valmentaja Antti Teittinen, jonka on isoja minuutteja tahkoavana pelaajana lähes mahdoton reagoida optimaalisesti pelin nyansseihin.

Vaikka GFT todennäköisesti on riittävän skarppina ensimmäisessä finaalissa ja onnistuu kaatamaan kissapedon kotiparketillaan, ei se ratkaise vielä mitään. Kokeneen Ilveksen selkäranka ei yhdestä tappiosta notkahda, ja heti sunnuntaina GFT:n haaveet suorasta kolmesta voitosta hautautunevatkin jo Spiralin juoksuhiekkaan.

Pelaajamateriaaliltaan GFT on laadukkaampi ja se lähtee monien papereissa ennakkosuosikkina finaaleihin. Tosiasia kuitenkin on, että espoolaisille tulee vielä monta mahdollisuutta katastrofaalisiin uinahduksiin – finaalisarja on pelaajille väsyttävän pitkä. Mutta onko se riittävän pitkä paljastaakseen voittajan, joka ailahtelee vähemmän?

Tätä kestomenestyjien futsalvoimainkoitosta ei voi odottaa kuin vesi kielellä!

 

Finaalisarjan aikataulu:

1. ottelu GFT – Ilves FS La 6.4. klo 15:00 Leppävaara
2. ottelu Ilves FS – GFT Su 7.4. klo 15:00 Spiral-halli
3. ottelu GFT – Ilves FS La 13.4. klo 16:00 Leppävaara
Tarvittaessa: Ilves FS – GFT Su 14.4. klo 15:00 Spiral-halli
Tarvittaessa: GFT – Ilves FS La 20.4. klo 15:00 Leppävaara

Huuhkaja-TV näyttää Futsal finaalit suorana. Pääset Huuhkaja-TV:seen tästä >>

Tekstin kirjoittanut futsalin A-maajoukkuepelaaja Mikko Kytölä.