Henrik Sedin mieli apeana juhlaotteluunsa | NHL

  • Veikkaussivujen toimitus
  • webpalcon
  • 03/12/2014
Jaa tämä...

Henrik Sedin pelaa torstain vastaisena yönä tuhannen NHL-ottelunsa. Merkkipaalu ei kuitenkaan nosta tähtihyökkääjän suuta hymyyn.

Vancouver Canucksin kapteeni Henrik Sedin saavuttaa keskiviikkoyönä mallikkaan rajapyykin, sillä Winnipeg Jetsiä vastaan pelattava ottelu on ruotsalaissentterille jo uran tuhannes runkosarjakamppailu.

Moinen lukema olisi monelle pelurille todellinen ilon hetki, mutta Canucks-hyökkääjä ei ole tällä kertaa juhlatuulella. Syynä tähän on vancouverilaisjoukkueen järkyttävä syöksykierre. Viimeisestä 14:sta ottelustaan Canucks on onnistunut voittamaan vain kaksi.

– Monet yöt vietän vain sängyssäni makoillen ja ihmettellen, miten olemme joutuneet tähän pisteeseen, Sedin kommentoi NHL.comille juhlaottelunsa alla.

Huippuseurana tunnettu Canucks on alisuorittanut läpi kauden ja viime aikoina nähdyt heikot otteet ovat pudottaneet joukkuetta sarjataulukossa oikein toden teolla. Tällä hetkellä Canucks on kuuden pisteen päässä viimeisestä pudotuspelipaikasta – kaksi ottelua enemmän pelanneena.

Mikäli tekeminen ei joukkueen sisällä muutu, on pudotuspelit vancouverilaisille vain kaukainen haave. Joukkuetta koettele henkinen umpisolmu on tällä hetkellä kuitenkin äärimmäisen tiukalla.

– Joskus on tullut aamuja, jolloin on ollut vaikeaa nousta sängystä ylös. Sitä ei ole aina halunnut lähteä edes nukkumaan, kun seurava päivä on painanut liikaa mielessä. Tämä ei ole ollut hauskaa aikaa.

– Joukkueena olemme kuitenkin aina katsoneet vaan seuraavaan päivään ja seuraaviin treeneihin, jatkoi Sedin.

Yhdessä Amerikkaan

Sedin veljesten marssi taalajäille oli vähintäänkin mielenkiintoinen tapahtumaketju. Ennen NHL-vuosiaan veljeskaksikko työsti Ruotsin pääsarjassa kolme kokonaista kautta MODOn paidassa.

Henrik naputti ensimmäisellä kaudella miesten sarjassa vain viisi tehopistettä (1+4) 39 ottelussa, mutta seuraavina kausina teholukemat räjähtivät taivaan tuuliin. Kaudella 1998-99 pisteitä heilahtui tilille jo 34 ja viimeisellä 1999-2000 -sesongilla 47.

Velipoika Daniel oli aluksi vieläkin kovemmassa vauhdissa. Hänen tehopisteet merkittiin kolmella kaudella muotoon 12, 42 ja 45.

Veljekset kuuluivat vuoden 1999 tulokasdraftin ehdottomasti lahjakkaimpiin nuorukaisiin. Lopulta molemmat huudettiin Vancouver Canucksin hellään huomaan. Daniel koko varaustilaisuuden toisena pelaajana ja Henrik heti perään kolmospaikalta.

Canucks ei kuitenkaan saanut tehokaksikkoa riveihinsä helpolla. Joukkueella oli käytössään koko varaustilaisuuden kolmosvuoro, mutta toisen korkean varausvuoron hankkiminen ei ollut kovin helppo homma.

Canucks-GM Brian Burke kaivoi kuitenkin takataskustaan kolme perättäistä vaihtokauppaa, joilla joukkue sai haltuunsa myös varaustilaisuuden toisen varausvuoron. Henrikin ja Danielin yhteinen tie sai siis jatkoa.

Todellinen tehoduo

Henrikin tahti tuhannenteen NHL-otteluunsa on ollut tasaisen varma. Matkan varrelle on muun muassa mahtunut 679 perättäisen ottelun mittainen peliputki, joka katkesi vasta kuluvan vuoden tammikuussa.

Vaikka se suurin palkinto on veljeskaksikolta vielä saavuttamatta, on molemmat herrat saavuttaneet uriensa aikana mammonaa enemmän kuin monet muut yhteensä. Henrikillä ja Danielilla onkin takataskuissaan kultamitalit sekä MM-kisoista että olympialaisista.

Henrik taas voitti koko NHL:n pistepörssin kauden 2009-10 peräti 112 (29+83) tehopisteellään. Samalla mies pokkasi haltuunsa myös liigan arvokkaimmalle pelaajalle jaettavan Hart -pystin.

33-vuotias Henrik saavuttaa tuhannen ottelun rajapyykin selvästi veljeään aikaisemmin, sillä Danielille on ehtinyt kertymään vasta 969 NHL-ottelua. Henrik johtaa myös veljesten välistä pistekamppailua lukemin 833-798.

Kaksikon joukkuetoveri Alexander Burrows onkin varma, että Henrik muistaa kuittailla asiasta veljelleen.

– He kilpailevat aina keskenään kaikesta, oli kyseessä sitten joukkueen harjoitukset tai pelit korttipöydässä. Olen aivan varma, että Henrik muistuttaa veljelleen pääsevänsä tuhanteen otteluun ensimmäisenä, heittää Burrows.

Torstain vastaisena yönä Henrikistä tulee vasta 50:s pelaaja koko NHL:n historiassa, joka on pelannut tuhat ottelua samassa organisaatiossa. Ensi kaudella samaan kerhoon liittyy velipoika Daniel.

– Liigassa näkyy useasti monia pelaajia, jotka ovat päässeet samaan pisteeseen, mutta he ovat tehneet sen monissa eri joukkueissa. Me olemme olleet onnekkaita, sillä olemme voineet viettää koko uramme samassa joukkueessa, ja samassa kaupungissa. Se on todella harvinaista, linjaa Henrik.

Veikkaussivut | Ville Hokkanen

Twitter: @vvhokkanen, @Veikkaussivut