Ilves

Lähtökohdat kaudelle 2016-2016:

Ilves on vuonna 1931 perustettu tamperelainen urheiluseura minkä tärkein toiminta on edustusjoukkueen pelaaminen SM-Liigassa. Ilves on yksi SM-Liigan menestyneimpiä seuroja, vaikka viime kausien aikana menestystä ei ole tullut. Suomenmestaruuden Ilves on kaiken kaikkiaan voittanut 16 kertaa, lisäksi hopeisia,-ja pronssisia sijoituksia on kertynyt tamperelaisseuralle yhteensä noin parikymmentä. Edellisen kerran Ilves on voittanut mitalit vuonna 2001, joten kuten jo todettu: Viime vuosien aikana menestymistä ei ole tullut. Ilves on sitäkin enemmän ollut esillä talousongelmien takia ja varsinkin seuran omistajista on ollut laajasti mediassa asiaa. Toistaiseksi Vincent Manngard omistaa Ilves-Hockey Oy:stä 62 prosenttia.

Parhaat sivustot Liiga-betseihin

Hyödynnä nämä vedonlyöntitarjoukset

Valmennus:

Ilves jatkaa tälläkin kaudella Tuomas Tuokkola päävalmentajanaan. Aiemmin Tuokkola on ehtinyt valmentamaan esimerkiksi KalPaa Liigakaudella 2011–2012, JYPin A- ja B-junioreita sekä KalPan A-junioreita. Tuokkola on kotoisin Alavuudelta ja hän pelasi pelaajaurallaan puolustajana 18-vuotiaaksi saakka, mutta ura päättyi vaikeaan polvivammaan. Hän joutui polvivamman takia lopettamaan uransa puolustajana. Tuokkola suoritti pelaajauran jälkeen Kuortaneella liikunnanohjaajan kurssin, jonka jälkeen valmentajaura on vienyt Liigatason valmentajaksi.

Viime kausi:

Ilves sijoittui viime kaudella runkosarjassa sijalle kymmenen. Tupsukorvat selvittivät näin ollen tiensä viimeisenä joukkueena pudotuspelivaiheeseen mukaan. Ensimmäisellä kierroksella pudotuspelit tulivat kuitenkin päätökseen, sillä tamperelaisseura tippui jatkosta HIFK:ta vastaan. Joukkueiden ensimmäinen kohtaaminen päättyi helsinkiläisten kotivoittoon maalein 2-1 ja Tampereella päädyttiin samoihin lukemiin. Ilveksen ja HIFK:n toisesta ja ratkaisevasta ottelusta tuli kaikkien aikojen pisin Suomessa pelattu jääkiekko-ottelu. Ottelua pelattiin neljänteen jatkoerään asti, kunnes HIFK:n Mika Partanen viimeisteli voittomaalin ajassa 134.14.

Pelaajat:

Ilveksen maalivahtiosastolta löytyvät nimet Hannu Toivonen, Lassi Yrjölä, Henri Kiviaho ja Nico Viksten. Tutuin nimi edellämainituista pelaajista on Toivonen, joka pelaakin tamperelaisseurassa alustavasti kauteen 2017 saakka. Ilveksen maalivahtiosasto on varsin kokematon, sillä Toivosta lukuunottamatta jokainen maalivahti on syntynyt vuonna 1994 tai myöhemmin. Yrjölä on tamperelaisseurassa kauden alussa tryoutilla, joten hänen jatkonsa Tampereella on epävarmaa.

Ilveksen puolustuksesta on syytä nostaa esille Marcus Fagerudd, jolla riittää taitoa ja Jyri Niemen sekä Veli-Matti Vittasmäen. Puolustuksen tukipilarien Tommi Kivistön ja Martti Järventien lähdöt olivat viime kauden päätteeksi luonnollisesti merkittäviä takaiskuja. Blake Kesseliä seurataan suurennuslasin kanssa. Hän on pelannut muun muuassa AHL-kaukaloissa. Lisäksi Ville Järvinen ja Jarkko Parikka tuovat lisää nuoruutta ryhmän alakertaan.

Hyökkäysosaston hankinnat Ilveksen osalta ovat jääneet maltillisiksi. Tamperelaisten hyökkäyksen selkärankaa muodostavat nimet Antti Tyrväinen, Matias Sointu ja Sami Sandell. Markku Flinck tuo uutena hankintana kahden suunnan pelaamista sentteriosastolle, kun taas kokenut Joonas Vihko on parhaimmillaan hyvinkin vaarallinen hyökkäyspäässä. Markus Jokinen teki viime kaudella kovaa jälkeä Mestiksen puolella ja mielenkiintoinen lisä hyökkäykseen on viime keväänä nuorten SM-liigan piste-ennätyksen rikkonut Eemeli Suomi.

Merkittävät siirrot:

Tulleet
Henri Kiviaho, Hannu Toivonen, Marcus Fagerudd, Joonas Vihko
Menneet
Juha Järvenpää, Joonas Korpisalo, Martti Järventie, Tommi Kivistö, Steven Zalewski, Roope Hintz, Vojtech Polak

Katso heitä:

Hannu Toivonen on suuressa roolissa Ilveksen maalinsuulla. Markus Jokinen oli viime kaudella Mestiksessä huikeassa pelivireessä. Kuinka hänen kykynsä riittävät SM-liigakaukaloissa? Jokisen tavoin mielenkiinnolla seurataaan hyökkäykseen nostettua Eemeli Suomea. Hän on vasta parikymppinen pelaaja, joten potentiaali on Ilveksen valmennuksen tiedossa, mutta riittävätkö muut ominaisuudet vielä Suomen korkeimmalle sarjatasolle?

Plussat:

Tuomas Tuokkola on saanut viime vuosina revittyä miehistöstään lähes kaiken irti, joten vaikka pelaajisto on heikentynyt, voi tamperelaisseura olla yksi uuden kauden suurimmista yllättäjistä. Ilves antaa rohkeasti tilaisuuksia nuorille pelaajille. Tamperelaisseura ei omaa SM-liigan valovoimaisimpia pelaajia, vaan ryhmässä annetaan aidosti mahdollisuuksia nuorille pelaajille. Rahatilanne on luonnollisesti tiukoilla, mutta sen kanssa Tampereella on eletty pitkään.

Miinukset:

Ilves menetti viime kauden päätteeksi tärkeintä avainpelaajia. Miten puolustuksessa korvataan etenkin tärkeimmät menetykset? Testituloksien perusteella tamperelaisseura on vähän urheilullisempi, mutta ryhmässä on paljon täysin katsomattomia kortteja. Vaikka Tampereella on eletty heikon taloustilanteen kanssa pitkään, muun muuassa viime vuoden puolella Ilveksellä oli velkaa muutama miljoona ja tilikaudet ovat olleet tappiollisia monia satoja tuhansia euroja. Ilves haluaa olla velaton vuoteen 2020 mennessä. Sen toteuttamiseksi velkojien kanssa on sovittu maksuaikataulut.

Ennakkoasetelma 2015-2016 sijoitukseen:

Ilves oli viime kaudella runkosarjassa kymmenentenä. Myös tällä kaudella alempi keskikasti on tamperelaisten osalta realistinen. Ylipäätänsä pudotuspeleihin selviytyminen olisi jo seuran taloudenkin kannalta merkittävä asia. Ilves antaa runsaasti peliaikaa hyvin nuorille pelaajille, joten Tampereella vielä toistaiseksi täysin tuntemattomia kasvoja saattaa nousta vielä aidosti suureen rooliin. Lähtökohtaisesti Ilveksen kohdalla odotellaan sijoituksia sijojen kahdeksan ja yhdentoista välillä.

Kertoimet:

Peliyhtiö Unibet ei pidä Ilveksen mahdollisuuksia edes pudotuspelipaikan suhteen todennäköisenä. Suomen mestaruudesta sivusto tarjoaa tamperelaisryhmälle kerrointa 41,00. Sijoituksesta kolmen parhaan joukkoon tarjotaan kerrointa 11,00. Suurempia kertoimia tarjoillaan vain Sportille ja KooKoolle. Mikäli haluaa pelata tamperelaisten kärkipaikkaa ilman pudotuspelejä, Unibet tarjoaa silloin kerrointa 61,00. Kertoimet osoittavat hyvin sen, että sijoitus kymmenenkin parhaan joukossa vaatii kovasti töitä.