islannin jalkapallomaajoukkue

Islanti voitti I-lohkon, suoraan MM-kisoihin!

  • Veikkaussivujen toimitus
  • Anssi
  • Kuva: AFP
  • 10/10/2017
Jaa tämä...

Islanti varmisti eilen paikkansa Venäjän MM-turnauksessa. Islanti voitti karsintalohko I:n viimeisellä kierroksella kotonaan Kosovon 2-0, ja sillä tuloksella irtosi lohkovoitto. Kroatia jäi lohkokakkoseksi, ja Suomi toiseksi viimeiseksi.

Suomi oli lopulta paljossa mukana, tosin välillisesti. Islantilaisten on syytä kiittää suomalaisia jatkopaikastaan. Suomen tasuri Kroatiassa antoi Islannille etulyöntiaseman Kroatiaan nähden, ja toisaalta, jos Suomi olisi pystynyt Islannissa pitämään 2-1 -johtonsa loppuun asti, ei Islanti olisi voittanut lohkoa. Islanti teki Suomi-ottelussa kuitenkin ikimuistettavasti kaksi maalia yliajalla. Suomen Kroatia -ottelun jälkeen Suomen tasoitusmaalin tekijää Pyry Soinia ylistettiin Islannissa, lupailtiin jo patsasta ja ilmaista oleskelua maassa.

Islanti on jonkinlainen valtioiden kummajainen. Maassa asuu vain noin 330 000 asukasta, eli hieman ylipuolet siitä mitä Helsingissä. Silti maan jalkapallojoukkue on jo toisen kerran peräkkäin mukana arvoturnauksessa, asia, josta Suomessa edelleen vain haaveillaan. Vielä jokunen vuosi sitten Islanti oli selvästi Suomea kehnompi futismaa, mutta jotain siellä on tehty oikein ja Suomessa ei.

Islannissa on kyllä aina ollut menestyneitä jalkapalloilijoita, yksilöitä, mutta maajoukkue ei aivan ole ollut samalla tasolla. Eidur Gudjohnsen pelasi urallaan Chelseassa ja Barcelonassa, Gylfi Sigurdsson pelaa parhaillaan Evertonissa ja Eyjolfur Sverrison pelasi aikoinaan Hertha Berlinissä.

Islanti on pienin koskaan MM-kisoissa mukana ollut maa. Suoraan kisoihin selviytyminen on kova temppu, sellaisetkin jalkapallomaat kuin Portugali ja Italia joutunevat jatkamaan karsintoja play offs -kierroksella.

Islannin tempun tekee kovemmaksi se, että se ei jäänyt tähdenlennoksi viime vuoden EM-kisojen jälkeen. Islanti oli yksi Ranskan kisojen valopilkuista pudottamalla ankean, miljonäärien maajoukkueen Englannin jatkosta.

Islannille ei jäänyt Ranskan kisoista liian pahaa menestyskrapulaa. MM-karsintojen ensimmäisillä kierroksilla se ei ollut kovin hyvä, mutta sai kuitenkin tasuripisteen Ukrainassa.

”Ensimmäinen olut juhlien jälkeen ei ole se paras. Hankalinta oli päästä vauhtiin valtaisien EM-kisajuhlien jälkeen”, sanoi Islannin valmentaja Heimir Hallgrimsson MM-paikan selvittyä.

Hallgrimsson antoi jopa Suomelle tunnustusta.

”Ja mikä vielä hienompaa, me olimme samassa karsintalohkossa Kroatian, Turkin, Ukrainan ja Suomen kanssa, ja Suomikin on paljon parempi mitä heidän sijoituksensa antaa ymmärtää”, Hallgrimsson sanoi.

Alla islantilaisten juhlat kisapaikan varmistuttua:

 

 

Parhaat talletusbonukset