Jääkiekkojoukkueet Sotshin Talviolympialaisissa 2014

Jääkiekkojoukkueet Sotshi Suomi

Suomi

Suomi lähtee Sotshin talviolympialaisten jääkiekkoturnaukseen vahvalla joukkueella, josta löytyy laatua kaikille osa-alueille. 16 pelaajaa NHL:stä ja loput KHL:stä tai kotoisasta Liigasta.

Erkka Westerlundin olympiavalinnat herättivät luonnollisesti todella paljon huomiota ja muutamia yllätyksiäkin joukkueen nimeämistilaisuudessa koettiin. Suurimman kohun aiheutti Saku Koivun jääminen ulos kisakoneesta. Saku oli tehnyt oman päätöksensä jättäytyä pois kisoista, koska ei kokenut olevansa täydellisessä kunnossa. Toinen nimi, jota kisoihin odotettiin oli kovavireinen Sean Bergenheim, jonka jättäminen pois olympialaisista oli niin ikään yllättys. Sen sijaan hieman yllättäen kisoihin pääsivät Juhamatti Aaltonen ja Antti Pihlström.

Maalivahteihin Suomi ei tule olympialaisissa kaatumaan. Suomen kolmikosta käytännössä jokainen voisi olla myös minkä tahansa muun maan olympiajoukkueen ykköstorjuja. Leijonien ykkösmaalivahtina kisoissa tullaan erittäin todennäköisesti näkemään tämän hetken maailman paras jääkiekkomaalivahti Tuukka Rask.

Puolustuksesta löytyvät Suomen suurimmat kysymysmerkit. Leijonilla on käytettävissä suhteessa huomattavasti vähemmän NHL-tason puolustajia kuin hyökkääjiä. Leijonien on sanottu edustavan Sotshissa kolmea kiekkosukupolvea, mutta puolustuksen osalta NHL-tason puolustajia löytyy vain kahdesta sukupolvesta – papoista ja junnuista. Suomen puolustus ei todellakaan ole heikko, mutta sitäkin kapeampi. NHL:stä kisoihin lähtevät konkarit Sami Salo ja Kimmo Timonen sekä junioriosastolta Sami Vatanen ja Olli Määttä. Tämän nelikon jälkeen Leijonien puolustus lepää KHL:stä ja Liigasta saapuvien puolustajien harteilla.

Hyökkäys on Suomella erittäin kilpailukykyinen. Leijonat lähtevät Sotshiin Mikko Koivun johdolla, joka tulee olemaan yksinoikeutetusti Suomen joukkueen kapteeni. Koivu valitettavasti loukkaantui ennen kisoja, mutta viimeisimpien ennusteiden mukaan kapteenin pitäisi toipua kisoihin. Koivun ohella Suomi saa NHL:stä kisoihin muitakin todella kovia pelaajia. Valtteri Filppula pelaa elämänsä kautta Tampa Bay Lightningissa, Olli Jokinen on kannatellut ajoittain yksin Winnipeg Jetsiä ja Jussi Jokinen on rutinoitunut kovatasoisiin peleihin Pittsburgh Penguinsin tähtisikermässä. Näiden herrojen lisäksi Leijonia Sotshissa edustavat muun muassa uransa varmasti viimeisiin arvokisoihin lähtevä Teemu Selänne sekä uransa ensimmäiset A-maajoukkuepelit pelaava Aleksander Barkov.

Maalivahdit:
Antti Niemi, San Jose Sharks
Kari Lehtonen, Dallas Stars
Tuukka Rask, Boston Bruins

Puolustajat:
Olli Määttä, Pittsburgh Penguins
Ossi Väänänen, Jokerit Helsinki
Lasse Kukkonen, Oulun Kärpät
Sami Salo, Tampa Bay Lightning
Sami Lepistö, Avtomobilist Jekaterinburg
Juuso Hietanen, Torpedo Nizhni Novgorod
Kimmo Timonen, Philadelphia Flyers
Sami Vatanen, Anaheim Ducks

Hyökkääjät:
Teemu Selänne, Anaheim Ducks
Mikko Koivu, Minnesota Wild
Olli Jokinen, Winnipeg Jets
Tuomo Ruutu, Carolina Hurricanes
Aleksander Barkov, Florida Panthers
Jori Lehterä, Sibir Novosibirsk
Petri Kontiola, Traktor Tsheljabinsk
Lauri Korpikoski, Phoenix Coyotes
Jussi Jokinen, Pittsburgh Penguins
Antti Pihlström, Salavat Julajev Ufa
Juhamatti Aaltonen, Oulun Kärpät
Valtteri Filppula, Tampa Bay Lightning
Mikael Granlund, Minnesota Wild
Leo Komarov, Dinamo Moskova

VOITA TIKIN PELIPAITA NIMMARILLA!

OSALLISTU ARVONTAAN TÄSTÄ

Jääkiekkojoukkueet Sotshi Ruotsi

Ruotsi

Ruotsi lähtee Sotshin talviolympialaisiin erittäin kovalla joukkueella. Mukana on huippuosaamista kaikille mahdollisille osa-alueille ja Tre Kronoria voidaankin pitää potentiaalisimpana haastajana Kanadan ja Venäjän supertähdille. Pär Mårtsilla on käsissään todellinen dream team, jolta voidaan odottaa menestystä myös mitalin muodossa.

Ruotsin ykkösveskarina nähdään todennäköisesti Henrik Lundqvist. Jhonas Enroth ja Jonas Gustavsson ovat molemmat erinomaisia maalivahteja, mutta näissä kisoissa herroilla ei vielä rahkeet ykköstorjujan paikalle riitä. Mielenkiintoinen seikka Ruotsin maalivahtiosastolla on se, että Viktor Fasth ei mahtunut mukaan Sotshiin. Fasth olisi ollut selvä kakkosveskari Ruotsin joukkueessa, mutta tämän ratkaisun myötä Enroth ja Gustavsson saavat erittäin tärkeää kokemusta tulevaisuutta ajatellen.

Puolustus on Ruotsilla käytännössä häikäisevän kova. Tre Kronor on täynnä NHL:n parhaimpia puolustajia, joista Pär Mårtsin tulee vain muodostaa toimivat pakkiparit. Ensimmäinen kysymys on se, että kuka herroista täydentää parhaiten Erik Karlssonin hyökkäävää pelityyliä. Todennäköisesti kyseisessä roolissa nähdään joko Niklas Kronwall tai Oliver Ekman-Larsson. Kyseisten herrojen lisäksi Ruotsilla on käytettävissä puolustukseen muun muassa Johnny Oduya ja Jonathan Ericsson. Voi vain ihmetellä, miten naapuri on onnistunut saamaan kasaan näin käsittämättömän kovan pakiston.

Ruotsin hyökkäysketjutkin kestävät vertailun muihin maihin erittäin hyvin, mutta aivan samalle tasolle ei vertailussa ylletä kuin puolustuksen osalta. Sedinin veljekset osoittivat viime kevään MM-kisoissa, mikä on NHL:n huippupelaajien tasoero muiden sarjojen huippuihin verrattuna. Pär Mårtsin oleellisin tehtävä Ruotsin hyökkäystä kasatessa onkin hahmottaa Sedinien rinnalle kolmmanneksi lenkiksi sopiva pelaaja. Loui Eriksson tai jopa Gabriel Landeskog voisi olla hyvä haku tuohon rooliin. Joukkueesta löytyy myös riittävästi kokemusta, sillä Sotshiin matkaavat sekä Daniel Alfredsson että Johan Franzén.

Maalivahdit

Jhonas Enroth, Buffalo Sabres
Henrik Lundqvist, New York Rangers
Jonas Gustavsson, Detroit Red Wings

Puolustajat

Oliver Ekman-Larsson, Phoenix Coyotes
Niklas Hjalmarsson, Chicago Blackhawks
Henrik Tallinder, Buffalo Sabres
Alexander Edler, Vancouver Canucks
Johnny Oduya, Chicago Blackhawks
Jonathan Ericsson, Detroit Red Wings
Niklas Kronwall, Detroit Red Wings
Erik Karlsson, Ottawa Senators

Hyökkääjät

Daniel Alfredsson, Detroit Red Wings
Patrik Berglund, St. Louis Blues
Markus Krüger, Chicago Blackhawks
Jakob Silfverberg, Anaheim Ducks
Nicklas Bäckström, Washington Capitals
Alexander Steen, St. Louis Blues
Loui Eriksson, Boston Bruins
Daniel Sedin, Vancouver Canucks
Henrik Sedin, Vancouver Canucks
Henrik Zetterberg, Detroit Red Wings
Jimmie Ericsson, Skellefteå
Carl Hagelin, New York Rangers
Gabriel Landeskog, Colorado Avalanche
Johan Franzén, Detroit Red Wings

Jääkiekkojoukkueet Sotshi Venäjä

Venäjä

Venäjä lähtee kisoihin jälleen kerran yhtenä ennakkosuosikeista. Ongelmatkin ovat hyvin perinteiset, onnistuuko tähtisikermä pelaamaan yhteen joukkueena vai alkaako sooloilu? Joukkueesta löytyy kuitenkin niin käsittämätön määrä taitoa ja ratkaisuvoimaa, että sooloilullakin voidaan jotain saavuttaa. Mielenkiintoinen seikka Venäjän joukkueessa on, että KHL:stä on mukana peräti 10 pelaajaa.

Venäjän tolppien välin tarjolla oleva kolmikko ei ole ehkä kisojen kovin, mutta laadukkaita veskareita kaikki kolme kuitenkin ovat. Segei Bobrovski ja Semjon Varlamov tulevat todennäköisesti jakamaan torjuntavastuun pääasiassa keskenään. Ilja Bryzgalovinkin nimi pyöri jossain vaiheessa spekuloinnessa mahdollisena kisoihin lähtijänä, mutta Mr.Universe jäi tällä kertaa kuitenkin ulos kisakoneesta.

Puolustukseen Venäjä sai liikkeelle varsin odotetunlaisen miehistön. Valmentaja Zinetula Biljaletdinovilla on käytössään laadukas pakisto, josta pystyy pyörittelemään useampia mahdollisia puolustusparikomboja. Todennäköisesti puolustus rakentuu Anton Belovin ja Aleksei Jemelin ympärille. Ehkä kovin rannalle jäänyt nimi puolustuksen osalta on Dallas Starsin Sergei Gontšar, jota varmasti useammalta taholta odoteltiin mukaan olympialaisiin.

Sitten päästäänkin Venäjän kovimpaan osastoon – hyökkäykseen. Itänaapurin hyökkäys on täynnä maailman suurimpia supertähtiä, joiden kanssa tulevat olemaan vaikeuksissa kaikkien maiden puolustukset läpi kisojen. Suurimmat nimet ovat luonnollisesti Aleksandr Ovetshkin, Jevgeni Malkin ja Pavel Datsjuk. Jo tästä kolmikosta löytyy niin hämmentävän paljon taitoa, että suoraan sanottuna hieman hirvittää. Näiden herrojen rinnalle isketään lisäksi vielä Ilja Kovaltshuk, Nikolai Kulemin, Aleksander Radulov jne. Yllättävimmät nimet, joita ei nähdä Sotshissa ovat Aleksandr Sjomin ja Jevgeni Kuznetsov. Venäjän kannalta kisoissa avainkysymyksiä ovat, että miten supertähdet onnistuvat puhaltamaan yhteen hiileen ja vaikuttaako kotikisojen paineet jollain tapaa?

Maalivahdit

Sergei Bobrovski,  Columbus
Semjon Varlamov, Colorado
Aleksander Eremenko,  Moskovan Dynamo

Puolustajat

Anton Belov, Edmonton
Vjatsheslav Vojnov, Los Angeles
Aleksei Jemelin, Montreal
Andrei Markov, Montreal
Jevgeni Medvedev, Ak Bars
Nikita Nikitin, Columbus
Ilja Nikulin, Ak Bars
Fedor Tjutin, Columbus

Hyökkääjät

Artjom Anisimov, Columbus
Pavel Datsjuk, Detroit
Ilja Kovaltshuk, SKA Pietari
Denis Kokarev, Moskovan Dynamo
Nikolai Kulemin, Toronto Maple Leafs
Jevgeni Malkin, Pittsburgh
Valeri Nitshushkin, Dallas
Aleksandr Ovetshkin, Washington
Aleksander Popov, Avangard Omsk
Aleksander Radulov, Moskovan TSKA
Aleksander Semin, Carolina Hurricanes
Vladimir Tarasenko, St. Louis
Aleksei Tereshtshenko, Ak Bars
Viktor Tihonov, SKA Pietari

Jääkiekkojoukkueet Sotshi Kanada

Kanada

Oh Canadaaaa! Kun puhutaan kansainvälisestä jääkiekosta voidaan todeta, että Kanada on ennakkosuosikki oli kisat mitkä tahansa. Niin myös Sotshin talviolympialaisissa. Kanadan nippu tulevissa talviolympialaisissa on jälleen kerran kauttaaltaan äärimmäisen kova ja kisajoukkueesta ulosjääneistä pelaajistakin saisi kasattua joukkueen, jolla taisteltaisiin mitalisijoista.

Kanadan maalivahtikolmikko on rautainen. Todennäköinen ykkösveskari on Roberto Luongo, mutta Corey Price ja Mike Smith ovat kumpikin niin ikään erittäin varteenotettavia vaihtoehtoja. Kanadan maalivahtiosasto on myös pykälän verran varmempi kuin lähtökohtaisesti kovimman kilpailijan Venäjän. Luongo on rutinoitunut veskari, jota ei varmasti huimaa kovemmassakaan paikassa. Kanadalla onkin herkullinen tilanne, kun kenet tahansa kolmikosta voi heittää olympialaisissa maalille.

Kanadan puolustus on Ruotsin ohella kisojen kovin. Kanadan puolustuksesta löytyy kokoa, taitoa, varmuutta ja syvyyttä. PK Subban, Duncan Keith, Dan Hamhuis jne. takaavat sen, ettei Kanadan alueella ylimääräistä tilaa juurikaan ole tarjolla. Kanadan puolustuksessa on tavallaan pienoinen runsaudenpula, sillä vaihtoehtoja puolustusparien rakentamiseen on valtava määrä. Kanadan puolustuksesta saa rakennettua myös äärimmäisen hyvin roolitetun osittain jo senkin takia, että pelaajat ovat kauttaaltaan niin laadukkaita, että rooli kuin rooli hoituu.

Kanadan olympiajoukkueeseen oli tarjolla valtava määrä maailman kovimpia hyökkääjiä. Joukkueesta jäi ulos sellainen nippu pelaajia, että heistä todellakin saisi koottua toisenkin joukkueen, jolla taisteltaisiin olympialaisissa. Esimerkiksi Martin St Louis, Joe Thornton, Claude Giroux ja Jarome Inginla jäivät ulos joukkueesta vaikka se miten hämmentävältä kuulostaakin. Tämä ei kuitenkaan todellakaan tarkoita, etteikö Kanadan hyökkäyksestä löytyisi taitoa. Sidney Crosby, Ryan Getzlaf, Corey Perry, Steve Stamkos, Jonathan Toews jne. Näitä nimiä listatessa ei todellakaan tarvitse ihmetellä, minkä takia Kanada on vuodesta toiseen selvä ennakkosuosikki kisoihin kuin kisoihin.

Maalivahdit

Roberto Luongo, Vancouver Canucks
Corey Price, Montreal Canadiens
Mike Smith, Phoenix Coyotes

Puolustajat

Jay Bouwmeester, St. Louis Blues
Drew Doughty, Los Angeles Kings
Dan Hamhuis, Vancouver Canucks
Duncan Keith, Chicago Blackhawks
PK Subban, Montreal Canadiens
Alex Pietrangelo, St. Louis Blues
Marc-Edouard Vlasic, San Jose Sharks
Shea Weber, Nashville Predators

Hyökkääjät

Jamie Benn, Dallas Stars
Patrice Bergeron, Boston Bruins
Jeff Carter, Los Angeles Kings
Sidney Crosby, Pittsburgh Penguins
Matt Duchene, Colorado Avalanche
Ryan Getzlaf, Anaheim Ducks
Chris Kunitz, Pittsburgh Penguins
Patrick Marleau, San Jose Sharks
Rick Nash, New York Rangers
Corey Perry, Anaheim Ducks
Patrick Sharp, Chicago Blackhawks
Steve Stamkos, Tampa Bay Lightning
John Tavares, New York Islanders
Jonathan Toews, Chicago Blackhawks

Jääkiekkojoukkueet Sotshi USA

USA

USA:n joukkueen olympiavalinnat nostivat kohua paikallisissa jääkiekkopiireissä. Joukkueesta pudotettiin muutamia pelaajia, joiden oletettiin olevan mukana täysin selvästi Sotshissa. Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, etteivätkö jenkit olisi liikkeellä erittäin kovalla nipulla myös näissä olympialaisissa.

Yhdysvaltain maalivahtitilanne on erinomainen. Jonathan Quick ja Jimmy Howard ovat kumpikin erinomaisia veskareita. Heitä kirittämässä on lisäksi Ryan Miller, joka pokkasi jo neljä vuotta sitten talviolympialaisten jääkiekkoturnauksen arvokkaimman pelaajan tittelin, joten tähän osastoon tuskin jenkit tulevat kaatumaan. Ihmetystä USA:ssa herätti Ben Bishopin jättäminen kisajoukkueen ulkopuolelle. Bishop olisi ollut erittäin varteenotettava valinta, mutta kipeitä rajauksia on joukkueenjohdon välillä tehtävä.

Puolustus on myös jenkeillä laadukas, mutta ei ehkä aivan yllä kisojen kovimman alakerran titteliin. Cam Fowler, Brooks Orpik, Ryan Suter jne. takaavat toki, että laatua löytyy myös tältä osastolta, eikä USA:n tarvitse ruveta nöyristelemään muiden maiden rinnalla (mitä tuskin muutenkaan tekisivät). Jenkkien puolustus on pääpiirteittään hyvin odotetunlainen.

Hyökkäyksen ehkä erikoisen linjaus oli Ottawa Senatorsin maalipyssyn Bobby Ryanin jättäminen kisajoukkueen ulkopuolelle. Tätä päätöstö säestettiin pelaajakoordinaattorin Brian Burken toimesta myös puheilla, jossa Ryanin pelityyliä kommentoitiin passiiviseksi ja laiskaksi. Tästäkin huolimatta myös tähtiä riitti USA:n hyökkäykseen: Patrick Kane, Zach Parise, Dustin Brown, Paul Stastny jne. USA:n joukkueessa on varsin sopivassa suhteessa uusia kasvoja ja pelaajia, jotka olivat ottamassa hopeaa jo edellisissä talviolympialaisissa. Tässä nipussa riittää potentiaalia.

Maalivahdit:
Jim Howard, Detroit Red Wings
Ryan Miller, Buffalo Sabres
Jonathan Quick, Los Angeles Kings

Puolustajat:

John Carlson, Washington Capitals
Justin Faulk, Carolina Hurricanes
Cam Fowler, Anaheim Ducks
Paul Martin, Pittsburgh Penguins
Ryan McDonagh, New York Rangers
Brooks Orpik, Pittsburgh Penguins
Kevin Shattenkirk, Saint Louis Blues
Ryan Suter, Minnesota Wild

Hyökkääjät:
David Backes, Saint Louis Blues
Dustin Brown, Los Angeles Kings
Ryan Callahan, New York Rangers
Patrick Kane, Chicago Blackhawks
Ryan Kesler, Vancouver Canucks
Phil Kessel, Toronto Maple Leafs
T.J. Oshie, Saint Louis Blues
Max Pacioretty, Montreal Canadiens
Zach Parise, Minnesota Wild
Joe Pavelski, San Jose Sharks
Paul Statsny, Colorado Avalanche
Derek Stepan, New York Rangers
James van Riemsdyk, Toronto Maple Leafs
Blake Wheeler, Winnipeg Jets

VOITA TIKIN PELIPAITA NIMMARILLA!

OSALLISTU ARVONTAAN TÄSTÄ

Jääkiekkojoukkueet Sotshi Tsekki

Tsekki

Tsekki lähtee turnaukseen varsin kokeneella miehistöllä. Muutamia todellisia yllätysvalintojakin joukkueeseen mahtuu ja ehkä vielä suurempia yllätyksiä löytyy listalta, jolle on kirjattu kisakoneeseen mahtumattomia pelaajia. Tsekin konkariosasto on varsin hyvin edustettuna joukkueessa, joten ainakaan kisakokemuksesta ei joukkueen menestys tule jäämään kiinni.

Tsekin selkeä ykkösveskari on Winnipeg Jetsin Ondrej Pavelec, joka tulee todennäköisesti torjumaan niin paljon kuin jaksaa ja pystyy. Pavelecia kirittämässä ovat SKA Pietarin Alexander Salak ja Jekaterinburgin Jakub Kovar, jotka ovat kumpikin toki erittäin päteviä maalivahteja. Jos Pavelec pystyy torjumaan tasolla, jota mieheltä on aiemmin nähty, niin myöskään Tsekki ei tule kaatumaan maalivahtipeliin.

Tsekki lähtee kisoihin pääpiirteittäin varsin tutunkuuloisella puolustuksella. Joitain hieman erikoisia valintoja mahtui kuitenkin pakkeihinkin. Tsekin osalta toki puolustuksen materiaalikaan ei ole aivan yhtä laaja kuin esimerkiksi Kanadalla tai Ruotsilla. Osittain tämänkin takia Jakub Kindlin jättäminen ulos kisoista kuulostaa hieman oudolta ratkaisulta. Tsekin kisajoukkueen puolustuksesta löytyy kuitenkin varsin kiitettävästi osaamista ja kokemusta, josta varmasti on hyötyä maailman parhaimpia vastaan. Marek Zidlicky, Michal Rozsival, Ladislav Smid jne. ovat kaikki asiansa osaavia pelureita.

Hyökkäyksestä Tsekiltä löytyy todella kokeneita pelaajia. Mukana ovat muun muassa yli 40-vuotiaat Jaromir Jagr ja Petr Nedved. Jagrin kisamatkaa ei varmasti kyseenalaista kukaan, mutta Nedved on hieman erikoinen veto. Sen sijaan esimerkiksi Jiri Hudler ei mahtunut Tsekin joukkueeseen lainkaan. Radim Vrbata olisi varmasti sopinut myös Tsekin joukkueeseen, mutta hän oli ilmeisesti tehnyt ”Saku Koivut” ja ilmoittanut, ettei ole käytettävissä. Kirkkaimpina tähtinä Jagrin rinnalla Tsekin joukkueessa loistavat muun muassa David Krejci, Patrick Elias sekä Jakub Voracek.

Maalivahdit: 

Ondrej Pavelec, Winnipeg Jets
Jakub Kovar, Jekaterinburg
Alexander Salak, SKA Pietari

Puolustajat:

Michal Barinka, Vitkovice
Radko Gudas, Tampa Bay Lightning
Tomas Kaberle, Kladno
Lukas Krajicek, Dinamo Minsk
Zbynek Michalek, Phoenix Coyotes
Michal Rozsival, Chicago Blackhawks
Ladislav Smid, Calgary Flames
Marek Zidlicky, New Jersey Devils

Hyökkääjät: 

Roman Cervenka, SKA Pietari
Patrik Elias, New Jersey Devils
Michael Frolik, Winnipeg Jets
Martin Hanzal, Phoenix Coyotes
Ales Hemsky, Edmonton Oilers
Jaromir Jagr, New Jersey Devils
David Krejci, Boston Bruins
Milan Michalek, Ottawa Senators
Petr Nedved, Liberec
Jiri Novotny, Lev Praha
Ondrej Palat, Tampa Bay Lightning
Tomas Plekanec, Montreal Canadiens
Vladimir Sobotka, St Louis Blues
Jakub Voracek, Philadelphia Flyers

Jääkiekkojoukkueet Sotshi Slovakia

Slovakia

Slovakia lähtee Sotshin talviolympialaisiin vahvasti NHL-painotteisella joukkueella. Kohua Slovakiassa nostatti Miroslav Satanin jättäminen kisajoukkueen ulkopuolelle. Slovakian joukkueenjohto sai tästä syystä tulikivenkatkuisia kommentteja maan poliittiselta johdolta ja syytökset viuhtoivat aina ikärasismista epäpätevyyteen. Todellisuudessa Satan ei ehkä enää pysyisi olympialaisten vauhdissa ja Slovakia saa liikkeelle erittäin iskukykyisen joukkueen.

Slovakian ykkösveskarina tulee todennäköisesti pelaamaan St. Louis Bluesin maalivahti Jaroslav Halak. Halakia täydentää kaksikko Petr Budaj – Jan Laco. Halak pelannee niin paljon kuin mahdollista ja jos on tarvetta huilivuorolle, niin Budaj paikkaa rutiinilla. Kaikki kunnia Halakille, mutta Slovakian maalivahtiosasto kalpenee hieman muiden isojen maiden maalivahtien rinnalla.

Puolustuksessa Slovakian joukkueen suurin tähti on Boston Bruinsin jättiläismäinen Zdeno Chara. Chara luo jo pelkällä olemuksellaan todellisen pelotteen ja kun miehelle tarjotaan ylivoimassa kiekko siniviivalle, niin se myös lähtee ”varsin” kovaa vastustajan maalille. Muutenkaan Slovakian puolustus ei ole kaikista pienikokoisin, joten erityisen kivaa ei Slovakian maalilla tule vastustajan hyökkääjillä olemaan.

Hyökkäyksestä Slovakialta löytyy jälleen kerran erittäin taitavia pelaajia ja tuskin tulee kenelläkään Miroslav Satania enää kisoissa ikävä. Chicago Blackhawksin kaksikko Michal Handzus – Marian Hossa tulevat olemaan Slovakian terävimmät syömähampaat Sotshissa. Kaksikkoa täydentää komeasti muun muassa Detroit Red Wingsin Tomas Tatar. Mielenkiintoinen pelaaja Slovakian joukkueessa on suomalaisittan Tomas Zaborsky, joka kävi dominoimassa SM-liigaa Porin Ässien paidassa ennen siirtymistään KHL:ään.

Maalivahdit:
Peter Budaj, Montreal Canadiens
Jaroslav Halak, St. Louis Blues
Jan Laco, Donbass Donetsk (KHL)

Puolustajat:
Ivan Baranka, Avangard Omsk (KHL)
Dominik Granak, Dinamo Moskova (KHL)
Zdeno Chara, Boston Bruins
Martin Marincin, Oklahoma City Barons (AHL)
Andrej Meszaros, Philadelphia Flyers
Andrej Sekera, Carolina Hurricanes
Michal Sersen, Slovan Bratislava (KHL)
Lubomir Visnovsky, New York Islanders

Hyökkääjät:
Milan Bartovic, Slovan Bratislava
Marian Gaborik, Columbus Blue Jackets
Michal Handzus, Chicago Blackhawks
Marcel Hossa, Dinamo Riika
Marian Hossa, Chicago Blackhawks
Tomas Jurco, Grand Rapids Griffins
Tomas Kopecky, Florida Panthers
Tomas Marcinko, HC Kosice
Michel Miklik, Slovan Bratislava
Peter Ölvecky, Slovan Bratislava
Richard Panik, Tampa Bay Lightning
Tomas Surovy, Dinamo Minsk
Tomas Tatar, Detroit Red Wings
Tomas Zaborsky, Salavat Julajev Ufa

Latvia

Latvia matkaa Sotshiin vahvasti KHL-painotteisella joukkueella. Tarkemmin sanottuna vahvasti Dinamo Riika-painotteisella joukkueella, sillä joukkueen pelaajista peräti kahdeksan tulee kyseisestä seurasta. Latvia ei lukeudu Sotshin jääkiekkoturnauksen ennakkosuosikkeihin ja voi olla, että kyyti tulee olemaan paikoitellen varsin kylmää.

Latvian maalivahtitrio on varsin mielenkiintoinen ryhmä. Kristers Gudlevskis lienee Latvian ykköstorjuja, mutta hieman arvoituksellisesti mukana on jo neljänsissä olympialaisissaan myös Edgars Masalskis, joka ei tällä hetkellä pelaa missään seurassa. Masalskisilla on toki vahva KHL-tausta, mutta jotenkin tuntuisi varsin yllättävältä vedolta heittää ilman seuraa oleva veskari maaliin olympialaisissa.

Latvian puolustuksesta peräti viisi pelaajaa tulee Dinamo Riikasta. Tämä voidaan nähdä Latvian kannalta selvänä etuna, sillä KHL-taustainen, toisensa tunteva puolustus osaa varmasti pelata yhteen vähintäänkin hyvällä tasolla. Tämä taas tulee vähentämään turhia ajatusvirheitä Latvian puolustuksessa, joka todennäköisesti joutuu muutenkin erittäin koville muiden maiden supertähtien kanssa. Latvian joukkueen ehkä nimekkäin pelaaja on Sandis Ozolins, joka on yksi Dinamo Riikan puolustajista. Olympiakisat ovat luonnollisesti myös erinomainen näytönpaikka pelaajille, jotka haluavat urallaan eteenpäin. Tämä voi niin ikään antaa lisäpotkua Latvian pelaajille ja vielä sen yhden pykälän lisää omaan tekemiseen.

Hyökkäyksestä Latvialta löytyy joukkueen ainoa NHL-pelaaja. Hän on Zembus Girgensons, joka edustaa tällä hetkellä Buffalo Sabresia. Latvian hyökkäyskalustossa on edustettuna poikkeuksellisen useita eri liigoja. Hyökkääjiä löytyy NHL:n ja KHL:n lisäksi Sveitsin, Saksan, Slovakian, Tsekin ja Kazakstanin liigoista. Hyökkäyksenkin puolella Dinamo Riikan miehet ovat avainasemassa Latvian menestyksen kannalta.

Maalivahdit:
Kristers Gudlevskis, Syracuse Crunch
Edgars Masalskis, ei seurajoukkuetta
Ervins Mustukovs, Esbjerg IK

Puolustajat:
Oskars Bartulis, Donbass Donetsk
Ralfs Freibergs, Bowling Green State University
Arturs Kulda, Salavat Julajev Ufa
Sandis Ozolinš, Dinamo Riika
Georgijs Pujacs, Dinamo Riika
Krisjanis Redlihs, Dinamo Riika
Arvids Rekis, Dinamo Riika
Kristaps Sotnieks, Dinamo Riika

Hyökkääjät:
Armands Berzins, Beibarys Atyrau
Martins Cipulis, Dinamo Riika
Lauris Darzins, ei seurajoukkuetta
Kaspars Daugavins, Genève-Servette HC
Zemgus Girgensons, Buffalo Sabres
Miks Indrasis, Dinamo Riika
Koba Jass, Bili Tygri Liberec
Martins Karsums, Dinamo Moskova
Ronalds Kenins, ZSC Lions Zürich
Vitalijs Pavlovs, Dinamo Riika
Mikelis Redlihs, Lokomotiv Jaroslavl
Janis Sprukts, Lokomotiv Jaroslavl
Juris Stals, HK Poprad
Herberts Vasiljevs, Krefeld Pinguine

Sveitsi

Sveitsi pamautti viime kevään MM-kisoissa todellisen pommin nousemalla aina MM-finaaliin asti. Olympialaisiin lähtevä joukkue on erittäin vahva ja jälleen kerran potentiaalinen yllättäjäjoukkue. Menestys olympialaisissa nostaisi Sveitsin lopullisesti isojen jääkiekkomaiden joukkoon. Tätä menestystä Sveitsi lähtee hakemaan Sotshista muutamien NHL-miesten johdolla.

Sveitsillä on Sotshissa käytettävissä erittäin pätevä maalivahtikolmikko. Anaheim Ducksin Jonas Hiller ja Calgary Flamesin Reto Berra ovat todella kovanluokan maalivahteja, joista kumman tahansa voi laittaa pelissä kuin pelissä tolppien väliin. Kolmikon täydentää Tobias Stephan, jonka rooliksi tulee todennäköisesti jäämään korkeintaan vaihtoluukun aukominen. Maalivahteihin Sveitsi ei tule Sotshissa kaatumaan.

Puolustuksen johtohahmoja Sveitsillä ovat luonnollisesti NHL-miehet Roman Josi, Mark Streit, Yannick Weber ja Rafael Diaz. Tämän lisäksi Sveitsin alakertaan tuo kokemusta ja johtajuutta joukkueen kapteeni Mathias Seger. Sveitsin joukkue on kasattu varsin fiksusti, joka näkyy muun muassa siinä, että puolustuksesta löytyy sekä kiekollisen että niin sanotun peruspuolustamisen erikoismiehiä. Ongelmia voi olla odotettavissa jalkanopeuden kanssa varsinkin kovempia maita vastaan.

Sveitsin hyökkäyksestä löytyy niin ikään muutamia NHL-miehiä, jotka loistavat joukkueen selvästi kirkkaimpina tähtinä. Damien Brunner ja Nino Niederreiter ovat kumpikin pelaajia, jotka olisivat menneet heittämällä monen muunkin maan olympiajoukkueeseen. Ehkä yllättävin pelaaja, joka ei ole Sveitsin joukkueen mukana Sotshissa on Sven Bärtschi. Bärtschi on seilannut tällä kaudella NHL:n ja AHL:n väliä Calgary Flamesin organisaatiossa, mutta olisi luullut miehen mahtuvan Sveitsin olympiajoukkueeseen. Sveitsi voidaan kuitenkin laskea kisojen potentiaalisimmaksi yllättäjäksi. Joukkueen hitsautuessa yhteen voi esimerkiksi Tsekki olla vaikeuksissa alkulohkossa sveitsiläisten kanssa.

Maalivahdit

Reto Berra, Calgary Flames
Jonas Hiller, Anaheim Ducks
Tobias Stephan, Genève-Servette HC

Puolustajat

Severin Blindenbacher, ZSC Lions
Rafael Diaz, Montréal Canadiens
Philippe Furrer, SC Bern
Roman Josi, Nashville Predators
Mathias Seger, ZSC Lions
Mark Streit, Philadelphia Flyers
Julien Vauclair, HC Lugano
Yannick Weber, Vancouver Canucks

Hyökkääjät

Andres Ambühl, HC Davos
Matthias Bieber, Kloten Flyers
Simon Bodenmann, Kloten Flyers
Damien Brunner, New Jersey Devils
Luca Cunti, ZSC Lions
Ryan Gardner, SC Bern
Denis Hollenstein, Genève-Servette HC
Simon Moser, Milwaukee Admirals
Nino Niederreiter, Minnesota Wild
Martin Plüss, SC Bern
Kevin Romy, Genève-Servette HC
Reto Suri, EV Zug
Morris Trachsler, ZSC Lions
Roman Wick, ZSC Lions

Itävalta

Itävalta saa olympialaisiin muutaman NHL-pelaajan, mutta pääasiallisesti mennään Itävallan liigan pelaajilla. Kovinkaan ruusuista turnausta ei voi Itävallalle ennustaa. Joukkueessa on mukana myös 2000-luvulla Suomessa useammassakin seurassa kiekkoillut Oliver Setzinger.

Itävalta lähtee Sotshiin melko tuntemattomalla maalivahtikolmikolla. Bernhard Starkbaum, Rene Swette ja Fabian Weinhandl eivät ole varsinaisesti kisojen nimekkäin kolmikko. Starkbaum torjuu SHL:ssä Brynäsin maalilla, joten hänen sopii olettaa olevan maan ykkösveskari olympialaisissa. Vaikeuksia Itävallalle voi tulla siitä, että yksikään veskareista ei ole tottunut torjumaan maailman parhaimpia pelaajia vastaan.

Puolustus on Itävallalla yhtä poikkeusta lukuun ottamatta täysin kotoisasta Itävallan liigasta. Tämä poikkeus on Sveitsissä HC Luganossa pelaava Stefan Ulmer, jota voidaankin pitää joukkueen johtavana puolustajana. Mielenkiintoinen pelaaja Itävallan puolustuksessa on Gerhard Unterluggauer, joka oli mukana olympialaisissa jo vuonna 1998.

Itävallan hyökkäyksen suurimmat nimet ovat luonnollisesti NHL:stä saapuvat Thomas Vanek, Michael Raffl ja Michael Grabner. Näillä herroilla onkin varsin uuvuttavan tuntuinen urakka saada vedettyä joukkueensa olympiaturnauksessa alkulohkoa pidemmälle. Realismin nimissä on todettava, että lähes mahdotonta se myös tulee olemaan. Muuten joukkueen hyökkäys koostuu Itävallan ja Sveitsin liigoissa kiekkoilevista pelaajista.

Maalivahdit 
Bernhard Starkbaum, Brynäs
Rene Swette, KAC Klagenfurt
Fabian Weinhandl, KAC Klagenfurt

Puolustajat 
Mario Altmann, VSV Villach
Florian Iberer, KAC Klagenfurt
Andre Lakos, Vienna Capitals
Robert Lukas, EHC Linz
Thomas Pöck, KAC Klagenfurt
Matthias Trattnig, Red Bull Salzburg
Stefan Ulmer, HC Lugano
Gerhard Unterluggauer, VSV Villach

Hyökkääjät
Michael Grabner, New York Islanders
Raphael Herburger, EHC Biel
Thomas Hundertpfund, Timrå IK
Matthias Iberer, EHC Linz
Thomas Koch, KAC Klagenfurt
Andreas Kristler, Red Bull Salzburg
Manuel Latusa, Red Bull Salzburg
Brian Lebler, EHC Linz
Daniel Oberkofler, EHC Linz
Michael Raffl, Philadelphia Flyers
Thomas Raffl, Red Bull Salzburg
Oliver Setzinger, Lausanne HC
Thomas Vanek, New York Islanders
Daniel Welser, Red Bull Salzburg

Slovenia

Slovenia lukeutuu Sotshin olympialaisten jääkiekkoturnauksen selviin altavastaajiin. Slovenian joukkueen valitsemisprosessissa nähtiin myös pienoista draamaa, kun joukkueen valmentaja Matjaz Kopitar valitsi luonnollisesti joukkueen suurimman tähden ja oman poikansa Anze Kopitarin joukkueeseen, mutta jätti Anzen veljen Gašper Kopitarin joukkueen ulkopuolelle vaikka tämä oli julkisesti ilmoittanut, että on hänen unelmiensa täyttymys päästä kisoihin isänsä ja veljensä kanssa.

Maalivahtikolmikko on Slovenialla todella nimetön. Todennäköisesti torjuntavastuu jakaantuu niin, että Slovakiassa ammatikseen torjuva Robert Kristan ottaa ykkösmaalivahdin ruudun, jota Andrej Hocevar ja Luka Gracnar täydentävät. Slovenian asetelmat tälläkin saralla näyttävät ennakkoon varsin heikoilta turnausmenestystä ajatellen.

Puolustuksesta Slovenialta löytyy pelaajia useammastakin sarjasta. Edustettuna ovat muun muassa Ruotsin Allsvenskan, Saksan DEL-liiga, Tsekin divari, Ranskan liiga ja Kazakstanin liiga. Mistään nimekkäästä puolustuksesta ei toisin sanoen voida puhua. Slovenian suurin ongelma tulee olemaan puolustuksen osalta pelinopeus. Tekee pahaa ajatella, miten pahasti myöhässä Slovenian pelaajat tulevat olemaan esimerkiksi Venäjän hyökkääjien kanssa.

Slovenian hyökkäyskalusto ei näytä aivan niin aseettomalta kuin puolustus. Los Angeles Kingsin Anze Kopitar on joukkueen suurin tähti, mutta taustalta nousevat myös CSKA Moskovan Jan Mursak ja esimerkiksi Ingolstadtin kaksikko Ziga Jeglic – Robert Sabolic. Muuten hyökkäyskin nojaa pitkälti eri Euroopan sarjojen pelaajiin. Toivottavaa on, ettei Slovenian pelihuumori lopahda vaan siltä nähdään pirteää ja yritteliästä jääkiekkoa se aika, kun se kisoissa mukana on.

Maalivahdit

Luka Gracnar, HK Nitra
Andrej Hocevar, Epinal
Robert Kristan, Salzburg

Puolustajat

Blaz Gregorc, Pardubice
Sabahudin Kovacevic, Saryarka Karaganda
Ales Kranjc, Kölner Haie
Ziga Pavlin, Troja-Ljungby
Klemen Pretnar, VSV Villach
Mitja Robar, Krefeld Pinguine
Matic Podlipnik, Dukla Jihlava
Andrej Tavzelj, Rouen

Hyökkääjät

Anze Kopitar, Los Angeles Kings
Jan Mursak, CSKA Moskova
Bostjan Golicic, Briancon
Ziga Jeglic, Ingolstadt
Anze Kuralt, Epinal
Ales Music, Olimpija Ljubljana
Ziga Pance, Bolzano
Tomaz Razingar, Troja-Ljungby
David Rodman, Oskarshamn
Marcel Rodman, Schwenninger Wild Wings
Robert Sabolic, Ingolstadt
Rok Ticar, Kölner Haie
Jan Urbas, EHC München
Miha Verlic, Olimpija Ljubljana

Norja

Pohjoinen naapurimme matkaa Sotshin olympialaisiin täysin altavastaajan asemasta. Norjan joukkue on varsin yllätyksetön sillä peräti 13 pelaajaa oli edustamassa maataan jo Vancouverin olympialaisissa. Joukkueessa on pari tähtipelaajan statuksella kulkevaa pelimiestä, mutta muuten mennään pääasiassa SHL:n ja kotoisan Norjan liigan pelaajilla.

Norjan maalilla ykköspaikkaa tulee erittäin todennäköisesti pitämään Dinamo Minskin Lars Haugen. Kakkospaikkaa lähes yhtä varmasti pitää SM-liigasta ja Espoo Bluesista tuttu Lars Volden. Onkin mielenkiintoista nähdä pääseekö Volden antamaan näyttöjä olympianäyttämöllä. Kolmikon täydentää Steffen Søberg, joka edustaa päivätöikseen Vålerenga Osloa.

Puolustuksen selvä johtotähti on KHL:ssä Jaroslav Lokomotivin joukkueessa pelaava Jonas Holøs. Holøsin takaa löytyy NHL-kokemustakin omaava Ole-Kristian Tollefsen, joka edustaan Färjestad Karlstadia SHL:ssä, mutta muuten mennään yliopistoliigojen ja Norjan oman liigan pelaajilla. Norjan puolustus tulee kärsimään samoista ongelmista kuin muutkin altavastaaja-asemasta ponnistavat maat, jalkanopeus ja pelinlukeminen tulevat olemaan todellisia haasteita isompia kiekkomaita vastaan.

Norjan hyökkäyksestä löytyvät joukkueen kiistattomat tähtipelaajat. New York Rangersin Mats Zuccarello on pelannut erinomaisen kauden ja hänen harteillaan lepääkin paljon tulevissa olympialaisissa. Zuccarello saa taustatukea niin ikään tähtistatuksella liikkuvalta Patrick Thoresenilta. Thoresen edustaa SKA Pietaria ja muistetaan myös vuoden 2012 MM-kisoista, joissa mies naputti hämmentävät 18 tehopistettä. Muuten Norjan hyökkäyskalusta vaikuttaa olevan SHL:n perustasoa.

Maalivahdit:
Lars Haugen, Dinamo Minsk
Lars Volden, Espoo Blues
Steffen Søberg, Vålerenga Oslo

Puolustajat:
Alexander Bonsaksen, Vålerenga Oslo
Jonas Holøs, Lokomotiv Jaroslavl
Henrik Solberg, Stavanger Oilers
Daniel Sørvik, Vålerenga Oslo
Ole-Kristian Tollefsen, Färjestad Karlstad
Mats Trygg, Lørenskog
Henrik Ødegaard, Missouri Mavericks

Hyökkääjät:
Morten Ask, Vålerenga Oslo
Anders Bastiansen, Färjestad Karlstad
Robin Dahlstrøm, Örebro HK
Kristian Forsberg, MODO Örnsköldsvik
Mads Hansen, Storhamar Dragons
Marius Holtet, Färjestad Karlstad
Sondre Olden, Vålerenga Oslo
Ken Andre Olimb, DEG Düsseldorf
Mathis Olimb, Frölunda Göteborg
Mats Rosseli Olsen, Frölunda Göteborg
Niklas Roest, BIK Karlskoga
Martin Røymark, Färjestad Karlstad
Per-Åge Skrøder, MODO Örnsköldsvik
Patrick Thoresen, SKA Pietari
Mats Zuccarello, New York Rangers