Suomen MM-kisa joukkue

[Video suomen joukkue shortcode=”Video suomen joukkue”]

SUOMI 

Lähtökohdat

Suomi lähtee MM-turnaukseen puolustamaan viime vuonna saavutettua hopeasijaa. Viime vuoden MM-finaalissa Venäjälle hävinneet Leijonat ovat liikenteessä potentiaalisella joukkueella, joskin Suomi ei ole missään tapauksessa turnauksen suurimpia mestarisuosikeita. Suomen edellisestä mestaruudesta on aikaa neljä vuotta, Tuolloin finaalissa kaatui Ruotsi. Suomella olisivat olleet loistavat mahdollisuudet jo viimekin vuoden MM-finaalissa, jos tuomarit eivät olisi ottaneet suurta roolia ja olisivat viheltäneet puolueettomasti.

Seuraa heitäfin-emblem

Suomen ryhmässä on kahdeksan aikuisten MM-kisojen ensikertalaista. Tietynlaista nälkää Leijonien kokoonpanosta löytyy. Mielenkiintoisena tapauksena Buffalo Sabresin puolustaja Rasmus Ristolainen ei mahtunut lopulliseen joukkueeseen. NHL-kaukaloissa pelaavia Suomella on käytössä viisi kappaletta. Nälkäisiä ensikertalaisia on syytä seurata äärimmäisellä mielenkiinnolla. Joonas Donskoi, Aleksander Barkov, Ossi Louhivaara ja Joonas Kemppainen eivät hyvinä esimerkkinä omaa vielä kokemusta tältä tasolta.

Ristolaisen jääminen ulos MM-joukkueesta on herättänyt keskustelua. Onko päätös oikea? Ristolainen on puolustaja, jolta löytyy fyysisyyttä ja raameja. Hän sai keväällä näyttömahdollisuuksia, mutta ei suoranaisesti vakuuttanut. Suomihan tarvitsee fyysisyyttä alakertaansa, sillä huippumaita vastaan fyysisyyden arvo tulee olemaan korkealla. Kokenut puolustusosasto Juuso Hietasen, Sami Lepistön ja Topi Jaakolan johdolla on kannettava vastuuta puolustuspäässä. Fyysisyyttä löytyy etupäässä Anssi Salmelalta ja Tuukka Mäntylältä.

Vahvuudet ja heikkoudet

Vedonlyöntitoimistot arvostavat Suomen kerroinasettelussa viidenneksi korkeimmaksi mestarisuosikiksi. Mikäli Leijonien ensikertalaiset onnistuvat ja pelaavat vahvan turnauksen, sinivalkoisilla ovat realistiset mahdollisuudet mitalitaisteluihin. Suomen puolustuksessa lähes kaikki ovat leftin pakkeja. Hyökkäyksessä on useita pelaajia tältä tasolta ilman kokemusta, joten luonnollisesti se luo kysymysmerkkejä turnauksen alla. Suomen maalivahtitilanne parani MM-turnauksen alla kertaheitolla, sillä Pekka Rinne ilmoitti olevansa maajoukkueen käytettävissä.

Materiaaliltaan Suomi ei kestä vertailua MM-turnaukseen suurimpiin mestarisuosikkeihin. Kanada ja Venäjä ovat saamassa erinomaiset joukkueet. Suomen edellinen päävalmentaja, Erkka Westerlund onnistui saamaan Suomen joukkueesta irti lähes kaiken mahdollisen ja mahdottoman. Leijonien olisi onnistuttava repimään irti tänäkin keväänä kaikki irti otettavissa oleva, sillä sinivalkoiset ovat kärkimaihin verrattuna haastajan roolissa. Joka tapauksessa viime vuoden turnauksessa Suomen joukkue oli nimetön, mutta sijoitus komeasti hopealla.

Valmennus

Suomen päävalmentajana toimii Kari Jalonen. Pelaajaurallaan Jalonen edusti muun muuassa Suomen pääsarjatasolla Kärppiä, TPS:ää ja Lukkoa. NHL-kaukaloissa Jalonen nähtiin kolmessa seurassa. Jalonen on yksi Suomen menestyneimpiä valmentajia. Hän on voittanut kolme suomenmestaruutta apuvalmentajana sekä neljä mestaruutta päävalmentajana. Jalonen on näin ollen tottunut menestymään. Jalosen pesti maajoukkueen nykyisenä käskijänä alkoi 1. kesäkuuta 2014 ja sen on määrä jatkua alustavasti vuoteen 2016 asti.

Kertoimet

Unibet tarjoaa Suomen MM-kullalle kerrointa 8,00. Suomea pienemmät kertoimet saavat neljä kärkimaata. Lohkovoittokertoimissa Suomelle tarjotaan kerrointa 3,60. Järkevin pelivalinta lienee Suomen sijoittuminen kolmen parhaan joukkoon, sillä silloin Unibet palauttaa rahat 2,10 -kertaisesti.

Maalivahdit
Atte Engren, Atlant Mytištši
Juuse Saros, HPK Hämeenlinna

Puolustajat
Juuso Hietanen, Torpedo Nizhni Novgorod
Topi Jaakola, Jokerit
Jyrki Jokipakka, Dallas Stars
Sami Lepistö, Avtomobilist Jekaterinburg
Esa Lindell, Ässät Pori
Tuukka Mäntylä, Amur Habarovsk
Atte Ohtamaa, Jokerit
Anssi Salmela, Färjestad BK

Hyökkääjät
Juhamatti Aaltonen, Jokerit
Aleksander Barkov, Florida Panthers
Joonas Donskoi, Kärpät Oulu
Teemu Hartikainen, Salavat Julajev Ufa
Juha-Pekka Hytönen, Lausanne HC
Jarkko Immonen, Torpedo Nizhni Novgorod
Jussi Jokinen, Florida Panthers
Joonas Kemppainen, Kärpät Oulu
Leo Komarov, Toronto Maple Leafs
Petri Kontiola, Lokomotiv Jaroslavl
Ossi Louhivaara, Lausanne HC
Harri Pesonen, Lausanne HC
Janne Pesonen, Skelleftea AIK
Antti Pihlström, Salavat Julajev Ufa
Tuomo Ruutu, New Jersey Devils

Katso myös:

Jääkiekon MM-kisat 2015  | Otteluohjelma | Pelaajat | Katso MM-otteluita | Tulospörssi 

Saksa | Itävalta | Norja | Ruotsi | Tanska | Suomi | Valko-Venäjä | Ranska
Tsekki | Kanada | Latvia | Slovenia | Slovakia | Sveitsi | Venäjä USA