Jalkapallon MM-kisat 2014

Jalkapallon MM-kisat Brasiliassa kesällä 2014 tarjosivat muutamia kovia yllätyksiä, skandaaleja, uusia jalkapallon supertähtiä, paljon maaleja, ja tiukan loppuottelun. Finaalissa Saksa peittosi Argentiinan 1-0. Ottelu oli melko samanlainen kuin finaali neljä vuotta aikaisemmin, ratkaiseva ja ottelun ainoa maali tuli aivan jatkoajan lopulla. Tällä kertaa sankariksi pääsi Saksan Mario Götze, joka oli tullut kentälle varsinaisen peliajan lopulla.

PELAA NYT

Jääkiekon MM-kisat 2014 pelataan Valko-Venäjällä

Lohkovaihe

Turnauksen lohkovaihe oli harvinainen, maaleja tehtiin paljon ja tasapelejä pelattiin vähän. Ensimmäinen tasapeli pelattiin vasta turnauksen 13:ssa ottelussa, jossa kohtasivat Iran ja Nigeria.

Alkulohkoissa nähtiin muutamia kovia yllätyksiä, joista suurin taisi olla hallitsevan mestarin Espanjan täydellinen romahtaminen. Espanjan turnaus alkoi katastrofilla, Hollanti pieksi sen 5-1. Espanja oli mennyt ottelussa johtoon, mutta johtoasemassa se taisi tuudittautua siihen, että kaikki sujuu kuin ennenkin. Espanjan ainoiksi pisteiksi turnauksessa jäi merkityksetön 3-0 -voitto viimeisessä ottelussa Australiaa vastaan.

Toinen kova yllätys alkulohkossa oli pikkuisen Costa Rican menestys. Se oli arvottu kuoleman lohkoon Italian, Englannin ja Uruguayn kanssa. Etukäteisveikkailuissa sille oli varattu heittopussin rooli, mutta lopulta se voitti koko lohkon. Kakkosena jatkoi pudotuspeleihin Uruguay.

Lohkovaihe oli viihdyttävää jalkapalloa, otteluissa tehtiin paljon maaleja. Yhteensä Brasilian kisojen alkulohkoissa tehtiin 136 maalia, joka on vain yhdeksän vähemmän kuin koko turnauksessa pudotuspeleineen neljä vuotta aikaisemmin.

Pudotuspelit

Brasilian turnauksen pudotuspeleissä ei tapahtunut suurempia yllätyksiä ennen välieriä. Costa Ricakin putosi Hollannille rangaistuspotkukisassa neljännesfinaaleissa. Kreikka kuitenkin jäi Costa Rican jalkoihin ensimmäisellä pudotuskierroksella. Kisojen ehkä suurin sensaatio oli isäntämaan välierä Saksaa vastaan. Hurjalla latauksella peliin tullut Brasilia mureni tyystin hienosti pelanneiden saksalaisten edessä, lopputulos 7-1 Saksalle on melko käsittämätön lukema eikä sitä tulla unohtamaan koskaan.

Kuumat nimet

Kisoista nousi jalkapallomaailman huipulle uusia tähtiä. Kolumbian James Rodriguez oli ennen turnausta melko tuntematon, mutta taitava keskikenttäpelaaja Ranskan liigan Monacosta. Loistavat pelit ja turnauksen maalikuninkuuden voitto nostivat Rodriguezin koko jalkapallomaailman tietoisuuteen, ja samalla hänen uudeksi seurakseen tuli kisojen jälkeen Real Madrid.

Muuta höpinää

Kisojen skandaali oli Uruguayn Luis Suarezin temppu alkulohkon viimeisessä ottelussa Italiaan vastaan. Suarez päätti Italian maalinedustalla purra Italian puolustajaa Giorgio Chielliniä olkapäähän. Ottelun erotuomari Marco Antonio Rodriguez ei nähnyt puremista pelin aikana, mutta ottelun jälkeen Suarez sai neljän kuukauden pelikiellon kaikkeen viralliseen jalkapalloon.

Brasilian turnauksessa MM-jalkapalloon tuotiin muutamia uusia keksintöjä. Vihdoin viimein, monen kiistan ja kohun jälkeen, otteluissa oli mukana maaliviivateknologia, jolla saatettiin tarkistaa tiukoissa tilanteissa oliko pallo todella ylittänyt maalilinjan. Ensimmäisen kerran turnauksesa tarvittiin maaliviivakameraa vahvistamaan maali Ranskan kohdatessa alkulohkossa Hondurasin. Ranskan toinen maali oli sen verran niukka, että se hyväksyttiin vasta kameran kuvan tutkimisen jälkeen.

Toinen, yksinkertaisempi tekninen uudistus oli tuomareiden suihkepullot, jolla piirrettiin nurmeen valkoinen viiva sille kohdalle, jolle vapaapotkussa puolustuksen muuri sai asettua. Suihkepullon ansiosta muurit pysyivät oikeilla paikoilla.

Brasiliassa pelattiin kuumassa ilmastossa. Pelaajille annettiin kaksi virallista vilvoittelutaukoa otteluissa, joissa lämpötila nousi yli 32 asteen.

Veikkaussivujen MM-futis -kisaosio tarjosi  jokaiselle futisfanille maittavan kattauksen koko MM-kisojen ajelle. Kisasivuilta löytyi muun muassa kaikkien MM-joukkueiden kokoonpanot, kattavan otteluohjelman TV-lähetyksineen sekä ajantasalla pysyvät sarjataulukot.

Veikkaussivuilta haettiin tuhdit ennakkopaketit MM-kisojen alkajaisiksi sekä tietysti jytkyimmät vedonlyöntivihjeet koko turnauksen ajalle.

Jalkapallon seuraavat mahtiskabat, EURO 2016 pelataan Ranskassa.
Näistä ja muista tuoreimmista uutisista   voit taas lukea täältä!