Jokerit

Lähtökohdat KHL kausi 2015-16

Jokerit on vuonna 1967 perustettu helsinkiläinen jääkiekkoseura, jonka edustusjoukkue pelaa tällä kaudella KHL-liigassa. Jokerit pelaa läntisessä konferenssissa. Helsinkiläisseura on pelannut ennen KHL:ään siirtymistä pääasiassa Liigassa saavuttaen kuudesti Suomen mestaruuden, kaksi Eurooppa Cupin mestaruutta ja Continental Cupin ykkössijan. Kuluva kausi 2015–2016 on Jokereille sen historian 49:s. Jokereiden omistajina jatkavat Harry Harkimo ja Roman Rotenberg. Harkimo toimii samalla Jokereiden puheenjohtajana ja puolestaan Jukka Korhonen helsinkiläisseuran toimitusjohtana. Jokereiden kotihalli on helsinkiläinen Hartwall Arena.

Viime kausi:

Jokerit pelasi viime kaudella ensimmäistä kertaa KHL:ää. Läntisessä konferenssissa helsinkiläisseura sijoittui neljänneksi heti TsSKA Moskovan, SKA Pietarin ja Dynamo Moskovan jälkeen. Tilastoissa Jokerit oli Läntisen konferenssin neljänneksi paras kotijoukkue ja kolmanneksi paras vierasjoukkue. Pudotuspelissä Jokerit voitti ensimmäisessä ottelusarjassa Dinamo Minskin antaen valko-venäläisille vain yhden voiton, mutta ottelusarjassa TsSKA Moskovaa vastaan kausi tuli päätökseensä. TsSKA Moskovaa vastaan kaukalossa oli kaksi hyvin erilaista joukkuetta, sillä moskovalaisseura voitti alueita ja pelasi kiekkoa syvään vastustajan päätyyn. Tuomarityöskentely nousi viiden ottelun aikana varsin suuren kohun alle, mutta se tuskin tuli suurena yllätyksenä.

Pelaajat:

Henrik Karlsson ja Riku Helenius toimivat tällä kaudella Jokereiden maalivahtikaksikkona. Helsinkiläisseuran maalivahtikaksikko on varsin luotettava ja hyvää taustatukea heille antaa Jani Kautto, vaikkakaan Kautto ei tällä kaudella todennäköisesti peliaikaa juurikaan ole saamassa. Karlssonilla on kokemusta NHL:stä, jossa hän pelasi Calgary Flamesin paidassa kausilla 2010-2012 yhteensä 26 kamppailua. Kaudella 2012-13 Karlsson kuului puolestaan Chicago Blackhawksin vahvuuteen.

Jokereiden puolustuksen tärkeimmät avainhahmot ovat Ville Lajunen, Topi Jaakola ja Daine Todd. Ossi Väänäsen panosta ei pidä myöskään aliarvostaa, mutta valitettavasti tehopisteiden osalta Väänäsen viime kausi olikin ettymys. Toisaalta Väänänen tunnetaan isokokoisena ja fyysisenä puolustajana, jonka suurin vahvuus on oman maalin edessä. Väänänen on ehtinyt pelaamaan NHL:ssä peräti seitsemän kautta. Ryan Gunnerson voidaan laskea Jokereiden tärkeimmäksi menetetyksi puolustajaksi, mutta toisaalta muuten helsinkiläisten alakerta on pysynyt hyvin kasassa. Gunnersonin tilalle hankittiin Jesper Jensen ja Philip Larsen. Heistä Larsen oli kesän harjoitusotteluissa Jokereiden yksi parhaimmista pelaajista.

Steve Moses johti viime kaudella Jokereiden hyökkäyskalustoa yhdessä Linus Omarkin ja Petr Koukalin kanssa. Nyt kolmikko on siirtynyt muualle. Viime kaudella pelanneista hyökkääjistä Helsingissä jatkavat muun muuassa Juhamatti Aaltonen, Niko Kapanen ja Niklas Hagman. Myöskään Tommi Huhtalan panosta ei pidä unohtaa. Lisäksi kesken viime kauden kauden Petteri Wirtanen siirtyi Jokereihin kaksivuotisella sopimuksella. Uusimpien hankintojen tärkeimmät pelaajat ovat Mathis Olimb, Peter Regin ja Brandon Kozun. Entä mikä on Pekka Jormakan panos? Olimbia voidaan pitää huikeana pelintekijänä ja Regin tuo kahden suunnan pelaamista.

Merkittävät siirrot:

Tulleet
Peter Regin, Philip Larsen, Jesper Jensen, Mathis Olimb, Pekka Jormakka, Jesse Joensuu

Menneet

Ryan Gunnerson, Linus Omark, Steve Moses, Petr Koukal

Katso heitä:

Jokerit menetti viime kauden päätteeksi runsaasti hyökkäysvoimaa Steve Mosesin johdolla. Löytyykö uusista hankinnoista tarpeeksi laadukkaita korvaajia heidän tilalleen? Maalinsuulla Henrik Karlsson ja Riku Helenius on luotettava, eikä heihin mahdollinen menestyminen tule kaatumaan. Jokereiden alakerrassa Jesper Jensenin ja Philip Larsenin panosta on luonnollisesti syytä seurata suurella mielenkiinnolla. Koska Ryan Gunnerson siirtyi muihin maisemiin, tanskalaiskaksikolle olisi tarjolla runsaasti vastuuta.

Plussat:

Jokereiden maalivahti- ja puolustusosasto on pysynyt hyvin kasassa verrattuna viime kauteen. Helsingissä on todistettu jo viime kauden aikana, että seurassa ei jätetä kiveäkään kääntämättä sen suhteen, että vahva edellinen kausi saisi jatkoa myös tällä kaudella. Jokereiden pelitapa nojaa vahvaan viisikkopelaamiseen. Jokerit ei pysty kamppailemaan yksilötasolla SKA Pietarin tai TsSKA Moskovan kaltaisten seurojen kanssa, mutta helsinkiläisseura on roolitettu eri tavalla verrattuna moneen muuhun seuraan. Jokerit pyrkii olemaan ennen kaikkea rohkea kiekollisena, jotta peli ei olisi niin ennalta-arvattavaa kuin ensimmäisellä KHL-kaudella.

Miinukset:

Jokereiden vieraspelaamista on hyvin mielenkiintoista seurata. Pystyvätkö helsinkiläiset pelaamaan omilla vahvuuksillaan myös matkaotteluissa, vai muuttuuko pelaaminen vieraissa lähinnä vastahyökkäyksiin? Molempien maalien edustoilla Jokerit oli viime kaudella huippujoukkueita vastaan suurissa ongelmissa. Se korostui pudotuspeleissä, kun punakeltaiset olivat pelillisesti TsSKA Moskovaa vastaan täysin taistossa mukana, mutta molempien maalien edustoilla Erkka Westerlundin ryhmä oli heikko. Löytyykö Jokereille oma selkeä tunnistettava identiteetti ja etenkin maalien edustoille fyysisyyttä ja suoraviivaisuutta?

Ennakkoasetelma 2015-2016 sijoitukseen:

Jokerit on nyt päässyt yhden kauden ajan tutustumaan KHL:n toimintatapoihin, tuomarityöskentelyyn ja moneen muuhun asiaan. Suomen maajoukkueen päävalmentajaa Kari Jalosta ollaan mahdollisesti viemässä Jokereiden seuraavaksi päävalmentajaksi, sillä Erkka Westerlundinkin sopimus päättyy tämän kauden jälkeen. Kun verrataan Jokereiden viime vuotista ja tämän vuotista joukkuetta, tänä vuonna helsinkiläisseuraa voidaan pitää monipuolisempana. Kuitenkaan ei edelleenkään voida poistaa sitä tosiasiaa, että uusia ratkaisijoita tarvitaan lähtijöiden tilalle. Varsinkin Mosesia on hyvin vaikeaa korvata. Jokereille pudotuspeleissä pidemmälle meneminen verrattuna viime kauteen on täysin realistista.

Kertoimet:

Peliyhtiö Unibet tarjoaa tällä hetkellä Jokereiden KHL-mestaruudesta kerrointa 12,50. Yhtiö uskoo Jokereiden kauden päättyvän jälleen konferenssivälieriin kertoimella 2,80. Finaalipaikan kerroin on 6,50, mestaruuden kerroin 12,50. Jokereiden parhaaksi pistemieheksi Unibet ennustaa Mathis Olimbiä kertoimella 3,25. Seuraavina tulevat Jesse Joensuu (6,50) ja Brandon Kozun (6,50). Olimbin tehopisteet jäävät kertoimien mukaan alle 49,5:een. Jokereiden parhaaksi maalintekijäksi suosikkeja ovat Kozun (4,50), Juhamatti Aaltonen (5,00) ja Niklas Hagman (7,00).  Unibet uskoo, että viime kaudella ilman maalia jäänyt ja toissa kaudella yhden Liiga-maalin tehnyt Ossi Väänänen osuu tällä kaudella vähintään kerran. Kerroin vähintään yhdelle maalille on 1,45, Ossin maalitta jäämiselle 2,55. Pekka Jormakan maalimäärän Unibet uskoo olevan vähintään 15 kertoimella 1,55. Kerroin sille, että Tapparasta hankittu Jormakka voittaa Jokereiden sisäisen maalikuninkuuden, on peräti 9,50.

Mene suoraan UNibetin KHL-kertoimet sivulle tästä