JYP

Lähtökohdat kaudelle 2015-2016:

JYP lähtee parantamaan viime kauden sijoitustaan, jolloin jyväskyläläisryhmä hävisi semifinaalisarjan Kärppiä vastaan. Viime kausi päättyi JYPin osalta niukkaan tippumiseen ulos loppuottelusarjasta, mutta pronssimitalijuhliin, joten nälkää kohti kirkkaampia mitaleita Keski-Suomen ylpeydellä tällä kaudella varmasti riittää. JYP on edellisen kerran voittanut suomenmestaruuden 2012 ja hieman isommassa kuvassa katsottuna jyväskyläläiset ovat pystyneet mestaruuden voittamaan kaiken kaikkiaan kahteen kertaan.

JYPin kotikaukalona jatkaa Synergia-Areena, jonne mahtuu 4500 katsojaa. Jyväskyläläisseuran yhteistyöseuroina jatkavat viime kauden tapaan JYP-Akatemia ja Boston Bruins. JYPin ja JYP-Akatemian yhteistyö on ollut toimivaa ja JYP-Akatemiasta onkin noussut pelaajia JYPin edustusjoukkueeseen saakka. Mestiksessä pelaava Jyväskylän kakkosseura tunnettiin aikaisemmin nimellä D Team, mutta nykyään nimi on muutettu pysyvästi JYP-Akatemiaksi.

Parhaat sivustot Liiga-betseihin

JYPin logo

Valmennus:

JYPin päävalmentajana toimii tällä kaudellakin Marko Virtanen. Hän jatkaa edellisen kauden tapaan jyväskyläläisseuran käskijänä. Virtanen pelasi Liigaurallaan edustaen JYPiä laitahyökkääjänä. Virtanen on ehtinyt valmentamaan JYPin A-juniorijoukkueen kaudella 2010-2011 Suomen mestaruuteen. Lisäksi vuosien 2008-2010 aikana Virtanen toimi D Teamin kakkosvalmentajana. JYP-käskijä siirtyi päävalmentajan paikalle vuonna 2013, koska entinen päävalmentaja, Jyrki Aho ei jatkanut Jyväskylässä perhesyiden takia.

Viime kausi:

JYP sijoittui viime kaudella runkosarjassa neljänneksi heti Kärppien, Tapparan ja Lukon jälkeen. Suora pudotuspelipaikka irtosi kuuden pisteen erolla. Puolivälieräsarjassa jyväskyläläisryhmä murskasi Bluesin voitoin 4-0, mutta semifinaalisarjassa Kärpät eteni jatkoon lukemin 4-3. Mielenkiintoisena yksityiskohtana ottelusarjassa JYPin ja Kärppien välillä ei voitettu kertaakaan vieraskaukalossa. Pronssiottelu Lukon ja JYPin välillä päättyi Hurrikaanin voittoon maalein 1-2, joten jyväskyläläisten kausi päättyi mitalisuoritukseen.

Pelaajat:

JYPin maalivahteina toimivat Tuomas Tarkki, Dennis Saikkonen ja Veini Vehväläinen. Heistä Tarkki tulee kantamaan mitä suuremmalla todennäköisyydellä suurimman vastuun jyväskyläläisten maalinsuulla. Esimerkiksi Vehväläinen on syntynyt vuonna 1997, joten hän ei todennäköisesti pääse pelaamaan vielä alkavalla kaudella JYPin SM-liigamiehistön mukana, mutta hankkimassa muuten kylläkin erittäin arvokasta kokemusta.

JYPin puolutuksesta nostetaan esille nimet Mikko Luoma, Mikko Kalteva ja Nolan Yonkman. Veteraanipuolustaja Yonkman on etenkin fyysinen pelote. Samalla hän tuo Jyväskylään hurjasti kokemusta ja johtajuutta. Tukea jyväskyläläisten alakertaan tuovat muun muuassa Juuso Pulli, Sami Niku ja Valtteri Kemiläinen. Listaa täydentävät Valtteri Hietanen ja Aleksi Salonen.

Kuka korvaisi Eric Perrinin? Se on monien JYP-kannattajien huulilla ennen kauden käynnistymistä. Perrinin siirtyminen TPS:n vahvuuteen on asia, joka on oma lukunsa. Periaatteessa Perriniä on mahdotonta korvata, vaikka Janne Tavi on erittäin hyvä hankinta yhdessä Joonas ja Julius Nättisen kanssa. Kaikesta huolimatta Petr Hubacek, Tuomas Pihlman, Darryl Boyce ja Jani Tuppurainen luovat jo valmiiksi Jyväskylään laadukkaan hyökkäyspään.

Merkittävät siirrot:

Tulleet
Nolan Yonkman, Joonas Nättinen, Janne Tavi
Menneet
Mikko Mäenpää, Eric Perrin, Markus Hännikäinen, Juuso Ikonen, Markus Poukkula

Katso heitä:

Nolan Yonkman on 34-vuotias. Sinällään se ei tarkoita mitään – onhan mies ollut useassa eri AHL-seurassa kapteenina. Riittääkö kuitenkin nälkä vielä pelaamiseen SM-liigassa? Ei olisi ensimmäinen eikä viimeinen kerta, kun laadukkailla näytöillä saapunut ulkomaalainen pelaisi Suomen korkeimmalla sarjatasolla täysin alle tasonsa. Janne Tavi on viime kausina nakuttanut pisteitä tasaiseen tahtiin. Pystyykö hän ottamaan vielä yhden uuden askeleen hyökkäyspäässä?

Plussat:

Vaikka Eric Perrin ei ole enään JYPin käytettävissä, Jyväskylässä on käytössä työteliäs, sisukas ja sitoutuva joukkue. Ryhmä on hyvin JYPmäinen. Iso osa joukkueen Hurrikaanin rungosta ehti rakentumaan jo viime talvena ja aikaisin keväällä, ja seuran edustaja onkin kertonut, että Jyväskylään ei ole enään aktiivista pelaajahakua päällä. JYP jatkaa edelleen Marko Virtasen alaisuudessa, joten Jyväskylässä tehdään asioita aidosti pitkällä tähtäimellä.

Miinukset:

JYPin puolustuksesta löytyy niitä eri ominaisuuksia, joita Jyväskylässä on varmasti painotettu, mutta viime kauden päätteeksi Hurrikaanista lähti kolme erittäin tärkeää puolustajaa. Maalinsuulla Tuomas Tarkki lukeutuu SM-liigan parhaimpien maalivahtien joukkoon, mutta hänen takanaan selkeää kakkosmaalivahtia ei ole. Mikäli Tarkki loukkaantuu, Jyväskylässä saattaa olla vielä suurempikin maalivahtiongelma. Dennis Saikkosen ja Veini Vehviläisen potentiaali ovat seuran tiedossa, mutta onko vielä aika nousta SM-liigatason maalivahdiksi?

Ennakkoasetelma 2015-2016 sijoitukseen:

Koska JYPin runko pelaajien suhteen rakentui jo hyvissä ajoin, Jyväskylässä uuteen kauteen on päästy valmistautumaan varsin rauhallisesti. Materiaaliltaan jyväskyläläisseura ei lukeudu missään tapauksessa mestarisuosikkien joukkoon, mutta ylempään keskikastiin kylläkin. JYP on takuuvarma joukkue pudotuspeleissä, ja tällä materiaalilla semifinaalipaikka on täysin realistinen. Jos viime kauden lähtijät onnistutaan korvaamaan, Keski-Suomen ylpeys voi periaatteessa taistella täysin mitalisijoista.

Kertoimet:

Peliyhtiö Unibet tarjoaa JYPin Suomen mestaruudesta kerrointa 10,00. Pienempiä kertoimia tarjotaan neljälle joukkueelle. Jyväskyläläiset nappasivat viime kauden päätteeksi pronssiset mitalit, joten tällä kaudellakin ryhmä tavoittelee realistisesti vastaavia sijoituksia. JYPin sijoittumisesta kolmen parhaan joukkoon tarjotaan kerrointa 2,85. Unibetillä on mahdollista myös veikata, että mikä joukkue kolmikosta, JYP, TPS vai Tappara sijoittuu keskinäisessä välienselvittelyssä korkeimmalle. Hurrikaanille tarjotaan kerrointa 3,00.

Mene tästä suoraan Unibetin Liiga-kertoimiin