KalPa

Lähtökohdat kaudelle 2016-2016:

KalPa on kuopiolainen Liigassa pelaava vuonna 1929 perustettu seura. KalPan edustus- ja A-juniorijoukkue toimivat KalPa Hockey Oy -osakeyhtiön alaisuudessa. KalPa Hockey Oy:n suurimmat omistajat ovat Sami Kapanen ja Kimmo Timonen, sekä NHL:stä tuttu Scott Hartnell. KalPa on historiansa aikana voittanut kertaalleen hopeaa ja pronssia. KalPa pelaa kotiottelunsa Kuopion jäähallissa, jonka kapasiteetti on 5064 katsojaa.

 Parhaat sivustot Liiga-betseihin

Valmennus:

Pekka Virta toimii tälläkin kaudella KalPan päävalmentajana. Virta on kuopiolaisseuralle enemmän kuin tuttu valmentaja, sillä hän valmensi vuodesta 2006 alkaen KalPaa useamman vuoden ennen siirtymistä Ässien päävalmentajaksi. Virta johdatti KalPan edellisellä päävalmentajakerrallaan kuopiolaiset mitalijoukkueeksi, joten odotukset ovat varmasti korkealla sen suhteen, että sama olisi mahdollista toistamiseen. Virta pelasi pelaajaurallaan ammattilaisena kaiken kaikkiaan 14 kautta pääosin SM-Liigassa ja Mestiksessä. Lisäksi Virta pelasi uransa loppuaikoina muun muuassa Ruotsissa ja Englannissa.

Viime kausi:

KalPa sijoittui viime kauden runkosarjassa kuudennelle sijalle. Kyseinen sijoitus tarkoitti sitä, että kuopiolaisryhmä selviytyi suoraan puolivälierävaiheeseen ilman joutumista pelaamaan niinsanotulla Villikortti-kierroksella. Keltamustien urakka päättyi kuitenkin puolivälierissä Lukkoa vastaan voitoin 4-2. Raumalaiset saivat ottelupariin vahvan alun voitettuaan kaksi ensimmäistä kamppailua. Sen jälkeen KalPa nousi otteluvoitoissa tasoihin, kunnes sinikeltaiset veivät jälleen kaksi seuraavaa ottelua edeten aina semifinaalivaiheeseen saakka.

Pelaajat:

KalPan maalivahteina toimivat alkavalla kaudella Eero Kilpeläinen ja Samu Perhonen. Vaikka Kilpeläinen on kuopiolaisten ykkösmaalivahti, peliaikaa tulee myös Perhoselle. KalPan menestyksen kannalta on tärkeää, että Kilpeläinen palaa loukkaantumisensa jälkeen viime syksyn huipputasolleen. Kilpeläisen sopimus on alustavasti kahden vuoden mittainen, mutta se sisältää option myös seuraavasta kaudesta. Perhosen sopimus on vuoden mittainen.

KalPan puolustuksessa Mikko Jokela, Antti Halonen ja Jussi Timonen luovat alakerran selkärangan. Etenkin Jokelan merkitys on suuri. Hän tuo kokoa ja kokemusta takalinjoille tasapainottamaan kokonaisuutta. Nuorempaa osaamista edustavat puolestaan muun muuassa Joonas Lyytinen, Otto Leskinen, Niko Mikkola ja Juuso Riikola. Kuopiolaisten urheilutoimenjohtaja on kertonut, että seurassa on paljon nuoria nousevia puolustajia.

Hyökkäyspää on KalPalla kokenut varsin merkittäviä muutoksia verrattuna viime kauteen. Muun muuassa Michal Birner ja Jukka Voutilainen ovat siirtyneet sivuun kuopiolaisten vahvuudesta. Patrick Davis ja Jesse Mankinen ovat puolestaan siirtyneet ryhmän vahvuuteen. Molemmat heistä ovat ehdottomasti täsmähankintoja. Nuorista pelaajista Saku Kinnunen, Jonne Tammela, Joni Nikko ja Kasperi Kapanen ovat nimiä, jotka muodostavat kokeneempien pelaajien, kuten Jaakko Rissasen ja Mikael Ruohomaan, kanssa hyvin potentiaalisen hyökkäyspään.

Merkittävät siirrot:

Tulleet
Patrick Davis, Jesse Mankinen
Menneet
Andy Chiodo, Miika Koivisto, Arttu Ilomäki, Michal Birner, Tomas Kubalik, Jukka Voutilainen

Katso heitä:

KalPan maalivahtikaksikko kestää vertailua lähes mihin SM-liigajoukkueeseen tahansa. Eero Kilpeläinen ja Samu Perhonen luovat erittäin toimivan maalivahtikaksikon. KalPan hyökkäyspää on äärimmäisen potentiaalinen. Kuopiolaisten nuoret tulevaisuuden kirkkaat tähdet ovat vuoden kokeneempia. Patrick Davis ja Jesse Mankinen ovat laadukkaita hankintoja, vaikka Daviskin sai Kärpissä negatiivistäkin palautetta. Mankista oltiin tavoiteltu Kuopioon jo aikaisemmin, joten nyt hänet nähdään keltamustien vahvuudessa.

Plussat:

Urheilutoimenjohtaja Kimmo Kapanen on kertonut, että KalPassa ollaan erittäin tyytyväisiä etenkin siihen, että maalivahti- ja puolustusosasto on pysynyt lähes samanlaisena verrattuna viime kauteen. Kapanen kertoi hyökkäysosastosta sen, että kuopiolaiset hakivat seuraan ennen kaikkea lisää luisteluvoimaa. Davis saattaa nousta vielä poikkeuksellisen suureen rooliin, sillä Kuopiossa häntä pidetään kirkkaimpana tähtenä. Kärpissä tilanne oli hieman erilainen.

Miinukset:

Nuorissa on tulevaisuus. KalPa antaa nuorille mahdollisuuden suureen rooliin, mikä on erittäin hieno asia. Koska hyökkäyspäässä tapahtui suuria muutoksia, on kysymysmerkkinä, että kuinka kuopiolaisten nuoret hyökkääjät pystyvät kantamaan vastuuta. Koska keltamustien hyökkäyskalusto ei ole kokeneemmasta päästä, esimerkiksi Kasperi Kapaselta odotetaan tehoja varsin tasaisella tahdilla.

Ennakkoasetelma 2015-2016 sijoitukseen:

Palataan ajassa hieman taaksepäin ennen viime kauden käynnistymistä. Tuolloin KalPa menitti maalintekovoimastaan viime kauteen verrattuna 59,6 pronsettia eli lähteneet pelaajat tekivät yhteensä lähes 60 maalia. Tuolloin hyökkääjiä poistui seurasta toistakymmentä. Se on varsin suuri lukema. Toisekseen viime kauteen lähtiessä KalPalla oli velkaa noin puoli miljoonaa, mutta sitä edellisellä kaudella velkaa oli tullut lisää. Useiden SM-liigaseurojen pelaajabudjetti pienenee alkavalla kaudella. KalPan realistinen sijoitus löytyy viime kauden tapaan tasaisesta keskikastista.

Kertoimet:

Peliyhtiö Unibet tarjoaa KalPan Suomen mestaruudelle kerrointa 21,00. Käytännössä kuopiolaisia ennustetaan aivan keskikastiin. Sijoituksesta kolmen parhaan joukkoon tarjotaan kerrointa 5,75. Mikäli haluaa pelata KalPan ykkössijaa ilman pudotuspelejä, Unibet tarjoaa kyseisen pelivalinnan kertoimeksi 36,00. KalPaa on myös mahdollista veikata keskinäisessä välienselvittelyssä Bluesia ja Ässiä vastaan. Kuopiolaisten kerroin on 3,75.

Mene tästä suoraan Unibetin Liiga-kertoimiin