Kärpät

Lähtökohdat kaudelle 2015-2016:

Kärpät lähtee puolustamaan viime kauden päätteeksi hankkimaansa Suomen mestaruutta. Oululaisryhmä kaatoi viime kauden päätteeksi SM-Liigan finaaleissa Tapparan. Ottelusarjasarja Tapparaa vastaan venyi aina seitsemänteen otteluun saakka. Kärpät on voittanut nyt kaksi Suomen mestaruutta putkeen, sillä oululaisseura juhli ykkössijaa myös kaudella 2013-2014.

Oululaisryhmä on pelannut yhtäjaksoisesti Suomen korkeinta sarjatasoa kaudesta 2000–2001. Alkava kausi on Kärppien 31. pääsarjatasolla. Kärppien liikevaihto on viime kausien aikana kasvanut noin 50 prosenttia mikä on mahdollistanut sen, että Oulussa on pystytty panostamaan taloudellisesti uusiin laadukkaisiin hankintoihin.

SM-Liiga veikkaukseen parhaat vetofirmat

karpat

 

 

 

 

Valmennus:

Kärpät lähtee kuluvalle kaudelle jälleen Lauri Marjamäen alaisuudessa. Oululaisryhmä voitti viimekin kaudella Marjamäen komennossa Suomen mestaruuden ja molemmat osapuolet päätyivätkin ratkaisuun, jossa hän jatkaa Oulussa. Marjamäki on aikaisemmin toiminut Bluesin päävalmentajana kausilla 2011–2012 ja 2012–2013. Lisäksi nykyinen Kärppävalmentaja on entinen Suomen alle 20-vuotiaiden maajoukkueen päävalmentaja ja entinen Suomen maajoukkueen apuvalmentaja. Koulutukseltaan Marjamäki on liikunnanohjaaja.

Viime kausi:

Kärpät sijoittui viime kaudella runkosarjassa ykköseksi ennen toiseksi tullutta Tapparaa. Oululaisseura oli runkosarjassa paras kotijoukkue saalistettuaan omien kannattajien edessä 68 pistettä. Runkosarjan jälkeen puolivälieräsarjassa SaiPa jäi jyrän alle voitoin 4-1. Semifinaalivaiheessa kaatui puolestaan JYP lukemin 4-3. Loppuottelusarja oli aikaisemman vuoden uusinta, sillä jälleen vastassa oli Tappara, joka kaatui jälleen huikeassa jännitysnäytelmässä seitsemännen ottelun päätteeksi.

Pelaajat:

Kärppien maalivahteina toimivat Iiro Tarkki, Sami Väliharju ja Sami Aittokallio. Mielenkiintoisena lisänä myös Niko Hovinen nähdään oululaisseuran tolppien välissä, mutta hän pelannee ryhmässä vain muutaman kamppailun. Tarkki ja Aittokallio ovat hallitsevan Suomen mestarin kaksi tärkeintä maalivahtia. Tarkki kantanee suurimman vastuun. Raumalaislähtöinen torjuja haluaa uralleen uuden alun palaamalla Suomen korkeimman sarjatason huippumaalivahdiksi. Sitä hän oli vuonna 2011 lähtiessään maailmalle.

Kärppien puolustus on vakuuttava. Dan Spangin lisäksi nostetaan esille nimet Arto Laatikainen, Adam Masuhr, Lasse Kukkonen ja Atte Pentikäinen. Nuoremmista alakerran pelaajista Markus Nutivaara ja Jani Hakanpää ovat suurennuslasin alla. Heistä Nutivaara pelasi jo viime kaudella erittäin hyviä harjoitusotteluita. Mestiksessä hän pääsi viime kaudella pelaamaan Jokipojissa ja nyt varmasti vastuuta tulee myös Kärppien vahvuudessa. Oululaisten alakerta on ylitse muiden.

Ivan Huml, Esa Pirnes ja kumppanit luovat Kärppien hyökkäyksen selkärangan. Juuso Ikonen saapui Ouluun 1+1-mittaisella sopimuksella. Nuorista pelaajista Sebastian Aho ja Jesse Puljujärvi ovat poikkeuksellisia lahjakkuuksia. Ahohan ratkaisi viimeksi mestaruuden oululaisille. Leveyttä hyökkäykseen tuovat Julius Junttila, Miro Aaltonen ja Mika Pyörälä. Muun muuassa Ikonen ja Aaltonen ovat Lauri Marjamäelle tuttuja pelaajia Bluesista. Kärppien hyökkäys on juuri sellainen, mitä voidaan odottaa hallitsevalta Suomen mestarilta – vaikkakaan Joonas Donskoi ja Joonas Kemppainen eivät ole enään seuran käytettävissä.

Merkittävät siirrot:

Tulleet
Sami Aittokallio, Jani Hakanpää, Miro Aaltonen, Mika Niemi, Juuso Ikonen
Menneet
Tomi Karhunen, Ryan Glenn, Ari Vallin, Ben Maxwell, Patrick Davis, Lukas Kaspar, Joonas Kemppainen, Joonas Donskoi

Katso heitä:

Lauri Marjamäki tunnetaan Suomen yhtenä parhaimpana päävalmentajana, mutta samalla hänet tunnetaan erinomaisena pelaajien kehittäjänä. Nuorista pelaajista etenkin Sebastian Aho ja Jesse Puljujärvi ottavat askeleita varmasti eteenpäin. Mika Niemi on erinomainen lisä keskushyökkääjien osastolle. Vaikka Iiro Tarkki on Kärppien ykkösmaalivahti, Sami Aittokallio ansaitsee peliaikaa. Aittokallio onkin erittäin mielenkiintoinen vahvistus AHL-liigasta.

Plussat:

Lauri Marjamäki ei aio hyväksyä Kärpissä ensimmäistäkään vapaamatkustajaa. Kärppien viime kausi oli lähes täydellinen, mutta se olikin vain osoitus siitä, että oululaisryhmässä ei ole tilaa sooloilijoille tai pelaajille, jotka pelaavat itselleen eivätkä joukkueelle. Kärppien valmennus on huippuluokkaa ja samoin pelaajaluettelo on tälläkin kaudella äärimmäisen vahva. Merkittävänä yksityiskohtana Kärpissä selkäranka ei koostu vain yhdestä tai kahdesta supernimestä, vaan ratkaisuvoimaa löytyy käytännössä jokaisesta kentästä.

Miinukset:

Kärpät on voittanut viime vuosina niin paljon, että löytyykö ryhmältä nälkää tarpeeksi? Kärpät on muuttunut siihen suuntaan, että ryhmässä on enemmän kotimaisia pelaajia verrattuna esimerkiksi viime kauteen. Kärppien ulkomaalaiset saivat viime kaudella paljon negatiivistä palautetta, mutta ulkomaalaishankinnat tuovat paljon sellaista mitä nuorilla SM-liigassa pelaavilla ei ole. Kärpistä on vaikeaa hakea selkeitä heikkouksia, sillä organisaation eri osa-alueet ovat SM-liigan parhaimmistoa.

Ennakkoasetelma 2015-2016 sijoitukseen:

Kärpille muutokset eivät ole uutta ja myös tälle kaudelle muutoksia on tapahtunut. Viime kauden suurimmat tähdet Joonas Donskoi ja Joonas Kemppainen eivät ole enään seuran käytettävissä, mutta Oulussa taloustilanne on niin vahva riittää, että vahvistukset kestävät vertailua menetettyihin pelaajiin. Kärppien tilanne on stabiili – hyökkäyksessä ja puolustuksessa on leveyttä. Hyökkäys taas mahdollistaa monta variaatiota. Kärpillä on valtavasti voittamisen kulttuuria, ryhmän valmennusosasto on SM-liigan parhaimmistoa ja muutkin palaset ovat kohdallaan. Oululaisryhmä on jälleen suurin mestarisuosikki.

Kertoimet:

Peliyhtiö Unibet pitää täysin odotetusti Kärppiä suurimpana mestarisuosikkina. Sivusto tarjoaa heille Suomen mestaruudesta kerrointa 3,50. Sijoituksesta kolmen parhaan joukkoon tarjotaan kerrointa 1,50. Unibet tarjoaa myös mahdollisuuden lyödä vetoa siitä, että kuka kolmikosta, Kärpät, HIFK vai Lukko sijoittuu keskinäisessä välienselvittelyssä korkeimmalle. Kärppien kerroin on 1,42, mikä on kolmikosta selkeästi pienin. Vaikka SM-liiga on tasainen, Kärpät on täysin ansaitusti suurin mestarisuosikki.

Mene tästä suoraan Unibetin Liiga-kertoimiin