VIDEO: Kenian keihästähdelle MM-kultaa, Tero Pitkämäki pronssille!

  • Veikkaussivujen toimitus
  • Tuomas
  • Kuva: AFP
  • 21/02/2018
Jaa tämä...

Yego from JS

Miesten keihäänheiton maailmanmestaruus Keniaan.

Keihäskisan voittoon Pekingin yleisurheilun MM-kisoissa heitti Kenian Julius Yego, joka heitti kolmannella kierroksella 92,72 metrisen kaaren. Yegon heitto on samalla maailman kauden kärkitulos.

Toiseksi heitti Ihab Abdelrahman. Egyptiläinen ehtii johtaa kilpailua hetken aikaa 88,99 metrisellä heitolla.

Tero Pitkämäki lähti keihäskilpailuun yhtenä mestarisuosikkina. Suomalainen heitti erittäin tasaisen sarjan, jonka paras oli neljäs heitto 87,64. Pitkämäen sarja palkittiin maailmanmestaruuspronssilla.

Pitkämäki on nyt Suomen kaikkien aikojen menestynein keihäsmies arvokisamitalien määrässä. Pekingin pronssi on Pohjanmaan miehen uran seitsemän arvokisamitali.

Kilpailun taso oli todella hurja. Saksan Thomas Röhler oli neljäs tuloksella 87,41. Röhler pelotteli suomalaisia toden teolla, kun hän paiskasi viimeisellään vain 23 sentin päähän Pitkämäestä. Antti Ruuskanen viides tuloksella 87,12.

Keihäskisan suurimpiin ennakkosuosikkeihin kuulunut Tshekin Vitezslav Vesely jäi hurjassa jännitysnäytelmässä peräti kahdeksanneksi. Tshekkiläinen heitti parhaimmalla kaarellaan noin 83 metrisen.

Keihäskisan tasosta kertoo hyvin se, että Japanin Ryohei Arai jäi ulos kolmelta viimeiseltä heittokierrokselta, vaikka japanilainen heitti parhaimmillaan yli 83-metrisen kaaren.

Keihään maailmanmestaruus voitettiin vuonna 2011 tuloksella 86,27, ja Moskovassa kaksi vuotta sitten kärkipaikkaan vaadittiin tulos 87,17. Pitkämäki vei MM-kultaa Osakassa vuonna 2007.

Yego nousi voittoheitollaan kaikkien aikojen tilastossa kolmanneksi. Vain Tshekin Jan Zelezny on heittänyt pidemmälle MM-tasolla, 92,80. Tuolloin kilpailtiin Edmontonissa vuonna 2001.

Kenialaisella on suomalaiset taustavoimat. Häntä valmentaa Petteri Piironen ja managerina toimii Jukka Härkönen.

Minna Nikkanen sivusi seipäässä Suomen ennätystä

Minna Nikkanen sivusi Suomen ennätystä seiväshypyn MM-finaalissa.

Nikkanen aloitti hyppynsä korkeudesta 435. Toisella yrityksellä suomalainen ylitti korkeuden.

Ensimmäisen korkeuden jälkeen rimaa nostettiin finaaliryhmälle jopa 15 sentillä korkeuteen 450. Nikkaselle merkittiin rasti ruutuun myös toisen korkeuden ensimmäisellä hypyllä. Hän pääsi korkeudesta yli, mutta koska rima nousi osittain pois paikoiltaan, se tuomittiin pudonneeksi. Nikkaseen se ei kuitenkaan vaikuttanut, sillä suomalainen ylitti korkeuden toisella yrityksellään.

Kolmas korkeus finaalissa oli 460, jonka Nikkanen ylitti ensimmäisellään. Kyseessä oli samalla Suomen ennätyskorkeus. Peräti kahdeksan hyppääjää ylitti saman korkeuden ensimmäisellä hypyllä.

Nikkaselle merkkautettiin kolme ruksia korkeudesta 470, joten sivuttu Suomen ennätys jäi hänen parhaakseen.

Keskiviikko tuonut mukanaan uusia dopingkäryjä

Keskiviikko on ollut keihään lisäksi esillä myös negatiivisessä mielessä. Koki Manunga ja Joyce Zakary eivät ole läpäisseet kiellettyjen aineiden testiä, ilmoittaa IAAF. Molemmat heistä ovat kenialaisia urheilijoita.

Naisjuoksijat jäivät kiinni 400 metrin kisaa edeltäneessä testauksessa 20. ja 21. elokuuta. Zakary juoksi Kenian ennätyksen 50.71 ratakierroksen alkuerässä mutta ei ollut mukana enää välierässä. Manunga oli puolestaan eränsä kuudes eikä päässyt jatkoon.

Peliyhtiö Unibet seuraa yleisurheilun MM-kisojen tapahtumia viimeiseen urheilutapahtumaan saakka.

Lue myös:
Yleisurheilun MM-kisoissa takana toinen kilpailupäivä!
Pekingin MM-kisat: Ensimmäinen kisapäivä!

unibet