KHL

Veikkaussivut.com tarjoaa sinulle KHL:n kuumimmat tipit ja uutiset. KHL:ää pidetään maailman toiseksi suurimpana jääkiekkoliigana NHL:n jälkeen. Venäjän pääsarja vilisee toinen toistaan suurempia megatähtiä. KHL sai viime kaudelle uutta verta suomalaisrintamalta, kun Jokerit liittyi KHL:ään. Tämä kausi on näin ollen helsinkiläisseuralle toinen maailman toiseksi kovimmassa jääkiekkoliigassa.

Parhaat peliyhtiöt KHL-betseihin

Lähtökohdat kaudelle 2015-2016:khl

KHL korvasi Venäjän Superliigan kaudesta 2008–2009 lähtien. Venäjän pääsarjaa pidetään maailman toiseksi merkittävimpänä jääkiekkoliigana NHL:n jälkeen. KHL:ssä joukkueita on laajalti ympäri Eurooppaa. Venäjän pääsarjaan osallistuvat venäläisten seurojen lisäksi joukkueita muun muuassa Latviasta, Kroatiasta, Slovakiasta ja Suomesta. Jokereille tämä kausi on toinen KHL:ssä.

KHL:n hallitseva mestari on SKA Pietari. He ovat voittaneet Gagarin cupin yhden kerran. Viime kausi oli KHL:n seitsemäs kausi. SKA Pietari voitti viime kauden konferenssifinaalissa TsSKA Moskovan voitoin 4-3, ja puolestaan KHL:n finaaleissa pietarilaisjätti kaatoi AK Bars Kazanin voitoin 4-1.

Neljättä KHL:n kautta varjosti Lokomotiv Jaroslavlin tuhoisa lento-onnettomuus. Lentokone tippui karmein seurauksin pian nousemisen jälkeen. Lento-onnettomuus tapahtui juuri kauden kynnyksellä. Joukkue oli matkalla Minskiin pelaaman kauden avauskamppailua. Kun uutinen onnettomuudesta saapui, avausottelu oli jo ehtinyt käynnistymään. Lokomotiv Jaroslavl joutui vetäytymään kaudelta, mutta palasi takaisin seuraavalle kaudelle.

Toissa kauden joukkueista Moskovan Spartak vetäytyi KHL:stä heikon taloustilanteen takia, mutta tälle kaudelle ryhmä tekee jälleen paluun. Moskovan Spartat ottaa Atlant Mytischin paikan.

Viime kausi:

KHL:n viime kausi oli seitsemäs kausi. Sen aikana oli mukana 28 joukkuetta. Kaudelle 2014–2015 KHL laajeni kolmella uudella joukkueella, joista yksi oli Jokerit. VHL-liigasta siirtyi Lada Toljatti, joka palasi KHL-liigaan neljän vuoden tauon jälkeen. Mestaruuden voitti SKA Pietari ensimmäisen kerran historiansa aikana.

Edellisen kauden joukkueista Moskovan Spartak vetäytyi KHL-liigasta talousvaikeuksien takia, mutta nyt seura on tullut takaisin. Ukrainalaisseura Donbass luopui sarjapaikastaan Itä-Ukrainan kriisin takia ja siirtyi pelaamaan Ukrainan liigaan. KHL myönsi Donbassille luvan palata liigaan taas kaudeksi 2015-2016. Muutama kausi sitten vielä KHL:n loppuottelusarjassakin esiintynyt Lev Praha lopetti toimintansa kokonaan taloudellisten vaikeuksien takia.

Viime kauden runkosarjan mestaruuden Läntisessä konferenssissa vei TsSKA Moskova. Seura tuli Läntisessä konferenssissa ykköseksi ennen SKA Pietaria. Joukkueiden välinen piste-ero oli lopulta 16 pistettä. Jokerit sijoittui sarjataulukossa hienosti neljänneksi. Kärkikaksikon ja helsinkiläisten väliin mahtui vielä Dinamo Moskova, joka keräsi Jokereita neljä pistettä enemmän. Läntisen konferenssin viimeisiksi joukkueiksi jäivät Medvescak Zagreb ja Slovan Bratislava. Vastakkaisessa konferenssissa kärkipaikat veivät puolestaan AK Bars Kazan ja Sibir Novosibirsk.

Pudotuspelien ensimmäisellä kierroksella Jokerit kaatoi Dinamo Minskin helposti voitoin 4-1. Seuraavalla kierroksella helsinkiläisseura kuitenkin hävisi TsSKA Moskovaa vastaan voitoin 4-1. Vaikka sinällään oikea joukkue etenikin jatkoon, ottelusarjan jälkeen suureen keskusteluun nousi tuomarityöskentely, mikä oli vähintäänkin kyseenalaista. TsSKA Moskova eteni lopulta konferenssin finaalivaiheeseen, jossa SKA Pietari vei jatkopaikan voitoin 4-1. Gagarin cupin huipennuksessa pietarilaiset antoivat AK Bars Kazanille vain yhden voiton. SKA Pietari oli ennen kautta suurin mestarisuosikki kestäen paineet ja odotukset.

Suomalaiset KHL:ssä

Jussi Rynnäs, Ak Bars Kazan

Juha Metsola, Amur Habarovsk

Eero Elo, Automobilist Jekaterinburg

Tommi Kivistö, Automobilist Jekaterinburg

Ville Leino, Dinamo Riika

Juuso Hietanen, Dinamo Moskova

Janne Jalasvaara, Sotshi

Max Wärn, Sotshi

Jonas Enlund, Lokomotiv Jaroslavl

Petri Kontiola, Lokomotiv Jaroslavl

Tuukka Mäntylä, Medvescak Zagreb

Jesse Saarinen, Medvescak Zagreb

Oskar Osala, Metallurg Magnitogorsk

Ville Kolppanen, Neftehimik Niznekamsk

Teemu Hartikainen, Salavat Julajev Ufa

Sami Lepistö, Salavat Julajev Ufa

Mikko Koskinen, SKA Pietari

Jarno Koskiranta, SKA Pietari

Atte Engren, Spartak Moskova

Teemu Eronen, Vitjaz Podolsk

Olli Palola, Vitjaz Podolsk

Harri Säteri, Vitjaz Podolsk

Yhteenveto:

KHL:n runkosarja käynnistyy aiemmin kuin koskaan aikaisemmin. Liigan sarjajärjestelmään tehtiin tulevaksi kaudeksi pieniä muutoksia. Tänä talvena kukin joukkue kohtaa kaikki muut vähintään kertaalleen kotona ja vieraissa. Ainoana suomalaisjoukkueena Jokereille se tarkoittaa ensimmäisiä vierasmatkoja kaukaisiin Vladivostokiin ja Habarovskiin.

KHL:n ongelmiksi ovat muodostuneet talousongelmat ja pelaajien siirtyminen NHL:ään. Vaikka liigan johto vakuuttaakin, että talousvaikeudet ovat voitettavissa, kaudesta on tulossa haastava. Jo viime kaudella moni seura kärsi suurista talousvaikeuksista. Esimerkiksi Slovan Bratislava ja Medvescak Zagreb taistelivat palkanmaksuongelmien kanssa. KHL:n presidentti Dmitri Tšernyšenko on myöntänyt talousongelmat, mutta vakuuttaa niiden olevan voitettavissa ja palkkarästien jäävän historiaan.

Minkälainen on KHL:n vetovoima verrattuna maailman kovimpaan kiekkoliigaan, NHL:ään? Kirkkaimmat supertähdet eivät ole ainoita, jotka matkustavat pelaamaan NHL:ään, vaan sen lisäksi nuoret, lahjakkaat venäläispelaajat pyrkivät Pohjois-Amerikan kaukaloihin.

Moskovan Spartak ei pelannut KHL:ssä viime kaudella, sillä seura menetti merkittävän taloudellisen tukijan. Vaikka Atlant Mytishi luopui sarjapaikastaan, Moskovan joukkueiden määrä pysyy kolmessa. Spartakin uusi tuleminen tarkoittaa lisäystä pääkaupungin paikalliskamppailujen määrässä. Tosin Spartak on paikallisvastustajiinsa verrattuna valtavasti heikompi joukkue. Dinamo Moskova ja TsSKA Moskova taistelevat todennäköisesti aivan kärkisijojen tuntumassa, kun taas Spartak taistelee alemmassa keskikastissa.

Vaikka KHL taistelee valtavien talousongelmien kanssa, liigan alempi keskikasti on kokenut muutoksen verrattuna viime kauteen. Tällä kerralla useat alemman keskikastin ryhmät ovat vahvistuneet. HK Sotshi, joka pelasi viime kaudella ensimmäistä kertaa KHL:ssä, selviytyi heti pudotuspeleihin, vaikka sarjataulukossa erot olivat alemmassa keskikastissa äärimmäisen pieniä.

Gagarin Cupin voittajaehdokkaita on useita SKA Pietarin johdolla. Metallurg Magnitogorsk, Moskovan TsSKA ja Avangard Omsk ovat joukkueita, joita voidaan materiaalin puolesta odotella kärkitaistoihin. Esille on syytä nostaa myös Salavat Julajev UFA, joka oli viime kaudella itäisen konferenssin kuudes. Ryhmä on vahvistunut alkavalle kaudelle selkeästi.

Kertoimet mestaruus vedonlyöntiin:

Unibet : SKA Pietari    3,60
TsSKA Moskova , 4,50
Metallurg Magnitogorskin  7,00
AK Bars Kazan 9,00.
Mene suoraan Unibetin KHL – betseihin täältä

Suomalaiskatsojia luonnollisesti kiinnostaa Jokereiden tilanne: Helsinkiläisryhmälle tarjotaan KHL:n voittamisesta rahoja takaisin 11,50-kertaisesti. Vaikka emme laskisi laskuihin mestaruustaistelun suhteen mukaan SKA Pietaria ja TsSKA Moskovaa, kertoimenlaskijat ovat nostaneet Jokereiden edelle myös Dynamo Moskovan.

jokeritJokerien sivulle täältä