Kiinalaiset haluavat Ronaldon

  • Veikkaussivujen toimitus
  • Anssi
  • Kuva: AFP
  • 06/09/2017
Jaa tämä...

Käykö niin, että lopulta kiinalaiset ostavat kaikki jalkapalloilijat? Jostain syystä kiinalaisilla jalkapallojoukkueilla on käytössä huimat määrät rahaa. The Sun uutisoi, että nimeämätön kiinalainen jalkapallojoukkue oli tarjonnut Cristiano Ronaldosta Real Madridille 200 miljoonaa euroa, ja samalla seura olisi tarjonnut Ronaldolle 119 miljoonan euron vuosipalkkaa, eli noin 2.28 miljoonan euron viikkopalkkaa.

Kaipa uutisessa voi olla perää. Jo nyt Kiinassa pelaavat maailman parhaiten palkatut jalkapalloilijat Argentiinalaisen Carlos Tevezin on kerrottu olevan maailman kovapalkkaisin pelaaja. Hänen viikkopalkkansa on Shanghai Shenhua -joukkueessa noin 731 000 euroa viikossa. Tevezin maanmies Ezequiel Lavezzi on tosin mennyt viime aikoina vielä ohi, hänen palkkansa Hebei China Fortune -joukkueessa on noin 907 000 euroa viikossa.

Vertailun vuoksi voi sanoa, että Leo Messi nettoaa Barcelonassa vain murto-osan siitä, mitähän voisi saada Kiinassa. Messin viikkopalkka Barcassa on noin 291 000 euroa. Ronaldolle maksetaan Real Madridissa noin 414 000 euroa viikossa, eli Kiinassa hän voisi yli viisinkertaistaa palkkansa.

Mistä kiinalaiset seurat saavat rahansa? Heillä ei ole ollenkaan samanlaisia televisiosopimuksia kuin eurooppalaisilla huippuseuroilla. Kiinalaisessa jalkapallossa ei myöskään ole suuria yleisömääriä. Kiinan Super Leaguen yleisökeskiarvo oli vuonna 2016vain noin 24 000, yleisöennätyksen ollessa 53 080 Peking Guoan ja Guangzhou Evergranden ottelussa.

Kiinan ollessa kyseessä vastaus on valtio ja liike-elämä,ja nämä kaksi ovat maassa hyvinkin läheisissä väleissä. Kiinan presidentti, Suomessakin hiljattain käynty Xi Jinping, on niin innoissaan jalkapallosta, että hän on tehnyt kymmenvuotissuunnitelma, jonka tarkoitus on tuplata Kiinan urheilubisneksen koko valtion ja liike-elämän investoinneilla. Presidentti Xi on myös päättänyt tuottaa 100 000 uutta kiinalaista futiksenpelaajaa antamalla huimasti rahaa ruohonjuuritason futikseen, rahaa on myös laitettu 20 000 uuden jalkapalloakatemian perustamiseen sekä 70 000 uuden kentän rakentamiseen.

Presidentti Xin suunnitelma on tehdä Kiinasta jalkapallon supermaa, joka pystyy järjestämään MM-kisat ja vielä voittamaan ne.

Valtion innoittamana, ja ehkä myös velvoittamana, kiinalaiset suuryritykset ovat sijoittaneet futisseuroihin huimat määrät rahaa. Ja niillä euroilla, dollareilla ja punnilla nyt houkutellaan itse Ronaldoakin.

Laji kuin laji, lyö vedot  Unibetille!>>