Kolumni: Isomäki hiljenee

  • Veikkaussivujen toimitus
  • webpalcon
  • 24/04/2018
Jaa tämä...

Ässien maanantainen maratonottelun voitto löi kahvipöytäkeskustelut täyteen Pataa. Keskiviikkoista mestaruuden varmistamista pidetään lähinnä muodollisuutena. Onko Tapparalla realistinen mahdollisuus hiljentää Isomäki? 

 

Veli-Matti Savinaisen maali katkaisi ennätyspitkäksi venyneen taiston maanantaina. Ässille tämä tarkoitti sitä, että keskiviikkona joukkueella on mahdollisuus päästä nostamaan Kanada-maljaa kotihallissaan. 

Isomäki. Tuo kaikessa pauhussaan huumaava paikka, jossa Tapparalla ei pitäisi olla mahdollisuuksia.Tämä on ainakin ollut ilmapiiri ympäri eri medioiden koukeroiden ja kahvipöytäkeskustelujen. 

Rauhoitutaanpa kuitenkin hetkeksi. Matkaa Ässien uumoiltuun mestaruuteen on väistämättä ainakin 60 pitkää, kiivasta minuuttia. 

Tappara hävisi viidennen kamppailun Hakametsässä. Monilta jäi huomaamatta, että samalla kirvesrinnat pelasivat kuitenkin koko sarjan parhaan pelinsä. Läpi varsinaisen peliajan, erityisesti kolmannen erän, tamperelaiset pitivät Ässät täydellisesti kontrollissa. Padan olemuksesta huokui ensimmäistä kertaa koko finaalisarjassa hätä. 

Voitto-otteluissaan kotiluolassaan Tappara ei ollut missään nimessä iskussa. Viimeisten sekuntien salamamaalit eivät olleet täydellisen tai edes kelvollisen esityksen tuoma pakollinen lopputulos. Ässät oli vakuuttava kaikissa sarjan avanneissa neljässä kohtaamisessa.

Viidennessä oli Tapparan vuoro. Omia hetkiään kirvesrinnat eivät kuitenkaan käyttäneet. Tamperelaiset saavat syyttää ainoastaan itseään – ja vähän Antti Raantaa – siitä, että joukkue joutuu keskiviikkona kohtaamaan tulisimman pätsinsä koskaan. Ehkä tulisimman koko Suomen jääkiekkohistoriassa.

Isomäki, se kiehuu ja vauhkoaa normaaliolosuhteissakin. Keskiviikkona ilmassa haiskahtaa todellinen räjähdysvaara.

Liput on myyty loppuun moneen kertaan. Täyteen ahdettuun seisomakatsomoon on ostettavissa pilettejä enää summilla, jotka saavat Kalervo Kummolankin hinnoittelun näyttämään hyväntekeväisyystoiminnalta.  

Tuo massiivinen joukkohysteria on kuitenkin hiljennettävissä. Tapparan on haluttava sitä enemmän kuin mitään muuta. Ville Niemisen on etunenässä näytettävä esimerkkiä, tuota halua ja tahtoa tempun tekemiseen.

Ryhmä ei voi lähteä Ässien vauhtikilvoitteluun. Tapparan on kyettävä luottamaan peliinsä, juuri niin kuin se teki edellisessä ottelussa. Sen on passivoiduttava viisaalla tavalla, ja jarrutettava Padan syke kadoksiin. 

Tapparan on otettava vastaan valtaisat buuakset – ja imettävä niistä voimaa. 

Ässien lataus voi sujahtaa useamman kerroksen verran yli. Se on täysin luonnollista. Täytyy muistaa, että porilaiset ovat hukanneet pudotuspelien aikana molemmat ensimmäiset ottelupallonsa.

KalPan ja JYPin ei edes tarvinnut petrata pelaamistaan, Ässät ei yksinkertaisesti kyennyt omaan tekemiseensä, kun sarja oli mahdollista pistää poikki.

Kaiken järjen mukaan Karri Kiven miehistö ei kolmatta kertaa sorru samaan virheeseen. Ässillä on valtaisa henkinen etu puolellaan. Padalla on Isomäki puolellaan. Tässä kaikessa piilee kuitenkin vaara, että etuja on liikaa.

Tamperelaisten on haistettava Ässien latautuneisuus täydellisesti, iskettävä empimättä jokaiseen hetkeensä. 

Tuolloin – ja vain tuolloin – Isomäki hiljenee.

Veikkaussivut | Micke Suopuro

Twitter: @MickeSuopuro