EUROBASKET 2015, Kroatia, Ranska, Saksa, Latvia 9.-20.9.2015

Koripallon EM-kisat,

Urheilutapahtumat > Koripallon arvoturnaukset > Koripallon EM-kisat 2015

 Tuukka Kotti

Suomen  Tuukka Kotti Ranskan Alain Koffia vastaan Eurobasket alkusarjassa match AFP PHOTO / PIERRE ANDRIEU

eurobasket

Koripallon EM-kilpailut järjestetään tänä vuonna neljässä maassa, kun jaetun kisaisännyyden saivat Kroatia, Ranska, Saksa ja Latvia. Yksi isäntämaista Ranska, lähtee syksyn EM-kilpailuihin hallitsevana mestarina, ja yhtenä suurimmista ennakkosuosikeista. Euroopan mestari on selvillä 20. syyskuuta, kun turnaus huipentuu Ranskan Lillessä pelattavaan loppuotteluun.

Ranska vedonlyöntiyhtiöiden ykkössuosikki

Hallitseva Euroopan mestari ja MM-pronssimitalisti Ranska lähtee puolustamaan tämän vuoden kotikisoihinsa,

Eurobasket 2015, vuoden 2013 mestaruutta. Vedonlyöntiyhtiö Unibetin kerroin Ranskan mestaruudelle on 3,25, mikä on kaikista turnauksen joukkueista pienin. Viime EM-kisojen MVP:ksi valittu Ranskan Tony Parker on tämänkin vuoden kisoissa yksi suurimmista tähtipelaajista. Heittävä takamies Parker onkin ykkössuosikki voittamaan turnauksen MVP-palkinto tämänkin vuoden kisoissa. Viime MM-kisoissa loppuottelussa Yhdysvalloille taipunut Serbia on myös jälleen vaarallinen joukkue, vaikka siltä puuttuukin kaksi suurinta NBA-tähteään Nikola Jokic ja Nemanja Bellica. Maailman rankingin kakkosjoukkue Espanja lukeutuu yhdessä Ranskan ja Serbian kanssa turnauksen suurimpiin ennakkosuosikkeihin. Vuoden 2013 EM-kisoissa Espanja sijoittui kolmanneksi, ja Euroopan korisjättiläinen haluaa takuulla kohentaa kotikisojensa sijoitusta tänä syksynä. EM-kisojen hopeamitalisti Liettua sijoittui viime vuoden MM-kisoissa neljänneksi, ja isokokoisella joukkueella kisoihin lähtevä Itä-Euroopan ylpeys on jälleen vaarallinen ja yllätysvalmis ryhmä. Mitalien karkaaminen tämän nelikon ulkopuolelle olisi jo hienoinen yllätys, vaikka esimerkiksi Kreikka on potentiaalinen joukkue näissäkin kisoissa.

Unibetin voittajakertoimet:

Ranska 3,25 | Espanja 4,00  | Serbia 7,50  | Liettua 9,00 Kreikka 9,00 | Kroatia 16,00 | Italia 16,00  | Turkki 26,00 Venäjä 51,00 | Suomi 51,00

Susijengi jälleen altavastaajana kisoihin

Viime vuonna historiansa ensimmäistä kertaa MM-kisoissa esiintynyt Suomen Susijengi lähtee jälleen haastamaan turnauksen kärkimaita. Suomi saa vastaansa jo alkulohkon avausottelussaan hallitsevan mestarin Ranskan, jonka Suomi onnistui kaatamaan kesällä pelatussa harjoitusottelussa. Ranskan ohella Suomen lohkossa pelaavat Bosnia ja Hertsegovina, Venäjä, Puola ja Israel. Näistä maista Suomen edellä maailman rankingissa ovat ainoastaan Ranska ja Venäjä, ja lähtökohtaisesti Susijengillä pitäisi olla hyvät mahdollisuudet jatkopaikkaan. Alkulohkojen neljä parasta maata etenevät neljännesvälieriin, joten Suomen pitäisi kyetä nappaamaan pudotuspelipaikka rutiinisuorituksella.

Susijengin otteluohjelma (Suomen aikaa):

 • Lauantai 5.9.
  Ranska – Suomi klo 22.00
 • Sunnuntai 6.9.
  Suomi – Israel klo 18.30
 • Maanantai 7.9.
  Suomi – Venäjä klo 16.00
 • Keskiviikko 9.9.
  Bosnia & Hertsegovina – Suomi 16.00
 • Torstai 10.9.
  Suomi – Puola 16.00

Suomen joukkueessa vanhan ja uuden sukupolven pelaajia

Suomen joukkueesta löytyy jo tuttuja maajoukkuekonkareita Petteri Koposen, Teemu Rannikon, Sasu Salinin, Shawn Huffin ja Gerard Lee Juniorin johdolla. Joukkuetta on kuitenkin lähdetty jo nuorentamaan tulevaisuutta ajatellen, ja etenkin tuore Susijengin vahvistus Erik Murphy on mielenkiintoinen nimi tulevissa kisoissa. Murphy sai edustusoikeuden vasta viime vuonna, ja isokokoisesta laitahyökkääjästä tulee olemaan vielä paljon iloa Suomen maajoukkueelle. Susijengin keski-ikä tulevissa kisoissa on n. 25 vuotta, mikä on hivenen viime vuoden kisoja matalampi. Vuonna 1995 syntyneet Oskar Michelsen ja Alexander Madsen ovat yhdessä -97 vuonna syntyneen Lauri Markkasen kanssa Susijengin tulevaisuuden nimiä. Nuoret lupaukset ovatkin saaneet harjoitusotteluissa oivan mahdollisuuden pelata meritoituneiden suomalaispelaajien kanssa. Kysymysmerkkejä herättää jälleen lähinnä heittopelin toimivuus, sekä joukkueen pienikokoisuus. Suomen huippupelaajat jäävät auttamatta pituusvertailussa monien muiden maiden tähtipelaajien varjoon, mikä ei voi olla näkymättä tiukoissa otteluissa. Suomen alkulohkon voitolle saa Unibetilta maittavan kertoimen 9, mutta Ranskan huippulaadukas joukkue antaa tuskin lohkovoiton karata käsistään. Suomen sijoittumiselle alkulohkon kahden parhaan joukkoon Unibet tarjoaa kertoimen 2,40, mikä tuntuu jo huomattavasti realistisemmalta vaihtoehdolta. Suomi selviytynee kisoissa 16 parhaan joukkoon, mutta siitä eteenpäin urakka alkaa käydä jo huomattavasti hankalammaksi.

Suomen maajoukkuerinki:

Roope Ahonen
Joonas Cavén
Tuomas Hirvonen
Shawn Huff
Ville Kaunisto
Mikko Koivisto
Petteri Koponen
Tuukka Kotti
Gerald Lee
Antero Lehto
Carl Lindbom
Alexander Madsen
Lauri Markkanen
Oskar Michelsen
Erik Murphy
Samuli Nieminen
Antto Nikkarinen
Matti Nuutinen
Ozan Odabasi
Julius Rajala
Teemu Rannikko
Sasu Salin
Jamar Wilson
—————————————

Nordicbet EUROBASKET tarjoukset tästä 

 • Tuplaa voittosi Suomen voittaessa – Lyö ennen ottelua vähintään 5 e veto sen puolesta, että Suomi päihittää Ranskan. Jos Suomi voittaa, voitto tuplataan -100 euroon asti.
 • Ilmainen mobiiliveto LiveVedossa – Lyö ennen ottelua vetoa Ranska–Suomi-pelistä vähintään 10 eurolla. Vastineeksi saat 10 euron ilmaisen mobiilivedon LiveVedossa.
 • 20 € riskitön veto – Jos lyöt vetoa vähintään 10 eurolla sen puolesta, että Suomi pääsee lohkovaiheesta jatkoon ja näin ei käy, saat 20 euron riskittömän vedon pudotuspeleihin.