La Liga Vihjeet ja sarjataulukko

HUOM! SIVU PÄIVITETÄÄN PIAN!

Täältä näet La Liga pelien veikkausvihjeet ja sarjataulukon. Ennakoltaan sarjassa on taas kaksi isoa ennakkosuosikkia, Barcelona ja Real Madrid. Unibet näyttää kaikki La Liga pelit suorana! Siirry Unibetin sivuille TÄSTÄ »

Canal+/CMore ostivat La Ligan tv-oikeudet. Oikeudet ovat ostettu toukokuun loppuun asti eli koko 2012-2013 kauden mittavan sopimuksen. Canal+ näyttää La Liigan lisäksi Serie-A:ta, Valioliigaa sekä Mestarien liigaa.

 

La Ligan Sarjataulukko

La Liga sarjataulukko

 

La Liga 2012 - 2013

Taas se alkaa syksystä, Espanjan pääsarja! Viime vuonna Barcelonan mestaruusputki katkesi kun Jose Mourinhon luotsaama Real Madrid otti lopulta helposti mestaruuden. Real Madrid ylitti liigassa "himoitun" 100 pisteen rajan ja teki käsittämättömät 121 maalia! Maalikuninkuuden vei nimiinsä Lionel Messi 50 maalilla, Cristiano Ronaldo viimeisteli 46 maalia.

 

Menneet ovat menneitä ja nyt keskitytään tulevaan! Barcelonalle vaihtui kauden loputtua päävalmentaja kun Guardiola ei jatkanut sopimusta ja tilalle tuli Tito Vilanova. Pelityyli tai pelaajat eivät ole vaihtunut juurikaan kauden aikana valmentajan vaihdosta huolimatta. Barcelona lähtee (totta kai) hakemaan seuransa 22. mestaruutta, mutta onko Barcelonan aikakausi mennyt jo?

Viimeiset kolme vuotta Barcelona ehtikin dominoida paitsi espanjan pääsarjaa myös koko Eurooppaa. Viime vuonna alkoi tosin näkymään jo pientä alamäkeä seuralla. Barcelonan pelityyli on tiedossa jokaiselle joukkueelle, eivätkä he vaihtaneet sitä missään vaiheessa kolmen vuoden sisällä. Nyt tuo pelityyli osataan ainakin ottaa paremmin pois. Pistemenetyksiä tulee aivan liikaa vieraskentillä, johon Barcelona lähtee samalla taktiikalla peleihin - pallonhallinnalla. Jopa selkeästi heikkotasoisemmat joukkueet saivat viime kaudella tärkeitä pisteitä Barceloonalta kun he jaksoivat tsempata ottelut loppuun asti.

 

Liigan ennakkosuosikki tänä vuonna on Real Madrid! Joukkuepeli on todella ihailtavan näköistä, jossa yksilöt ovat maailman parhaimpia. Viime vuosi päätyi silti Jose Mourinholta epäonnistumiseen kun Real tippui Mestarien liigassa rankkarikilpailussa Bayern Münchenille. Tänä vuonna Jose haluaa varmasti Mestarien liigan pytyn. Barcelonan aikakausi alkaa olemaan lopussa, mutta alkaako tästä Realin aikakausi?

Ainakin EM-2012 turnaus näytti sen, että Real Madrid pystyy tänä vuonna aivan mihin tahansa. Materiaali on ehkäpä maailman parasta ja penkin päässä on maailman paras valmentaja, niin vain taivas on rajana. Jokaiselle pelipaikalle riittää 2-3 pelajaa, joten kilpailuakin riittää.

Barcelona perustaa pelinsä pallonhallintaa, mihin Real Madrid? "Mourinhopalloon"

Realilla ei ole yhtä taktiikka otteluun, heillä niitä on satoja. Jokainen tilanne on erilainen, paljonko peli on, ketä pelaajia on kentällä, kuka on vastustajan heikoin pelaaja jne. Tämä pelityyli ei sovi monelle joukkueelle, mutta kun kentällä on maailman parhaat pelaajat tämä onnistuu. Kukaan ei oikein tunne lukevan Mourinhon pelitaktiikka, eikä sitä pystykkään lukemaan tarkasti. Loppujen lopuksi kentällä olevat pelaajat tekevät itse ratkaisut ja sitä Realissa yritetään aina parantaa. Tämä taktiikka myös kehittää kaikkein eniten pelaajia kentällä.

 

Kaksi joukkuetta ovat ylitse muiden, mutta sen jälkeen tulee hieman tasaisempaa. Viime vuosina kolmatta sijaa on hallinnut Valencia. Pahasti veloissa oleva Valencia on alkanut panostamaan talouteen ensisijaisesti ja sen jälkeen futikseen. Tämä on äärimmäisen tärkeää seuroille, että talous on kunnossa!

Valencia on joutunut myymään viime vuosina paljon pelaajia pois, mutta tänä vuonna materiaali on vain vahvistunut viime vuodesta. Valenciaan on hankittu jo Gago, Guardado sekä Pereira! Joukkueesta sen sijaan lähtivät Jordi Alba, Aritz Aduriz sekä päävalmentaja Unai Emery. Emery ei saanut uutta sopimusta Valenciasta, joten hän siirtyi Venäjälle Spartak Moskovaan. Tilalle hankittiin Mauricio Pellegrino. Tämä on Pellegrinon ensimmäinen vuosi päävalmentajana!

Koska materiaali on parantanut viime kaudesta, tänä vuonna pitää tulla parempaa menestystä euroopassa. Valencia putosi Mestarien liigan lohkovaiheesta Eurooppa-liigaan, jossa se pääsi välieriin. Liigassa on kahden joukkoon on lähes mahdoton saavuttaa, mutta kolmassija on sitten minimisaavutus.

Alkukaudesta Valencialta ovat poissa ainakin tärkeät pelinrakentajat Banega sekä Canales.

 Espanjan La Liga alkaa elokuussa

Lue myös nämä:

Valioliiga
SM-liiga
Mestarien liiga

 

2011 - 2012

Espanjan jalkapalloliigassa on pelattu kutakuinkin kaksikymmentä kierrosta, joten ollaan tultu sarjassa yli puolenvälin. Vaikka liigaa voitaneen kutsua kahden joukkueen liigaksi, on tilanne näiden kahden joukkueen osalta mielenkiintoinen.

Barcelona on hallinnut Espanjan maalla lähivuodet niin kauan kuin Pep Guardiola on ollut joukkueen peräsimessä, mutta nyt, ainakin liigamestaruuden osalta tilanne näyttää olevan muuttumassa. Jose Mourinhon luotsaama Real Madrid on liigan kärjessä, jo seitsemän pisteen erolla. Vaikka kautta onkin vielä rutkasti jäljellä ja mitä vain voi vielä tapahtua, niin Madridin meno on ollut sen verran lujaa, että helpolla tuota eroa ei Barcelona tule kuromaan umpeen. Barcelonalla on myös ollut kokoonpanohuolia, kun loukkaantumiset ovat alkaneet kiusaamaan.

Näiden kahden joukkueen jälkeen tulee pitkä kuilu seuraaviin joukkueisiin. Valencia on vahvin ehdokas kolmanneksi kun taas muista europaikoista tullaan käymään kiivas taistelu. Valencia laittoi niin Real Madridin kuin Barcelonan todella tiukille omissa otteluissaan, mutta voitot jäivät puuttumaan. Valencia on myös kompastellut kahta kärkijoukkuetta enemmän näihin ennakkoon heikompia vastaan, joka ei sinänsä ole yllätys ollut, sillä materiaaliltaan joukkue on jättiläisiä huomattavasti kapeampi. Mielenkiintoista on nähdä, kuinka "lepakot" pystyvät haastaamaan Barcelonan Copa Del Reyn välierässä.

Valencian jälkeen voitaneen laskea kahdeksan joukkueen ryhmä, jotka taistelevat viimeisistä europaikoista. Levante, Espanyol, Bilbao, Getafe, Osasuna, Atl. Madrid, Sevilla ja Malaga. Toki näistä joukkueista Osasuna ja Levante ovat olleet kauden todellisia yllättäjiä, joiden on aika vaikeaa tässä vaiheessa uskoa jaksavan "rimpuilla" sarjataulukon kärkijoukossa kauden loppuun asti. Materiaaliltaan joukkueet ovat auttamatta todella paljon perässä. Suomalaisittain mielenkiinto kohdistuu toki Jukka Raitalan edustamaan Osasunaan.

Marcelo Bielsan luotsaama Athletic Bilbao on ollut vahvassa vireessä ja loppukauden osalta baskimaassa on varmasti kovat odotukset. Hyökkäävän jalkapallon nimeen perustava Bielsa on saanut joukkueen pelin todella hyviin uomiinsa. Samaa ei voi sanoa sheikkiomistukseen siirtyneestä Malagasta, joka on ollut todella ailahtelevainen koko kauden. Vielä ei voida puhua mistään sen suuremmasta flopista, pitänee myös muistaa ettei ensimmäinen kausi varmasti ole helppo kun vaihtuvuutta on ollut viime kaudesta todella paljon. Nähtäväksi jää, pystyykö joukkue lunastamaan ensi kaudeksi paikan Euroopan kentille.

Madridin "ikuinen kakkonen" on totutusti siellä missä sen kenties kuulukin olla. Joka vuosi kovin odotuksin ainakin sitä UCL-paikkaa hakemaan lähtevä joukkue on jälleen alisuorittanut rajusti. Hyökkääjähankinta Falcao on ollut todella mielenkiintoinen pelaaja ja onnistunut hyvin, samaa ei voi kuitenkaan sanoa muusta joukkueesta. Jättiläisten "toinen pikkuveli", katalonialaisseura Espanyol on pelannut pirteä alkukauden, vaikka romahtikin Cupissa alasarjajoukkue Mirandesille.

Europaikkojen taisteluun voidaan ehkä kenties vielä nostaa "keltaisen sukellusveneen", jonka kausi on ollut todellinen katastrofi. Villarreal on ollut kauden suurin floppi, mutta pitää muistaa että joukkue kärsi lukuisista avainmiesten poissaoloista. Nyt rivit ovat palaamassa pikkuhiljaa kuntoon ja nousun sarjataulukon hänniltä voitaneen odottaa alkavan. Sporting kaatui jo kotikentällään, myös Barcelona jäi tasapeliin Villarrealin vieraana. Siltä näyttäisi, että nousu ylöspäin on alkanut. Jännittävää on nähdä, kuinka korkealle Villarreal tulee kipuamaan, vai loppuvatko pelit kesken?

Liigan putoamiskamppailussa Zaragozan tilanne näyttää todella tukalalta, sillä joukkueella on kasassa ainoastaan 12 pistettä. Muuten tilanne sarjan keskivaiheilta putoajien paikoille on todella tasainen. Malagan, joka voitaneen laskea taistelemaan europaikoista, ero putoamisviivaan on ainoastaan viisi pistettä. Tasaisuudesta kertoo todella paljon se, että liiganelosen Levanten ero liigassa sijalla 18 olevaan Villarrealiin on vain 11 pistettä. Periaatteessa tämä tarkoittaa sitä että neljän kierroksen aikana tilanne voisi kallistua aivan päälaelleen.

"Kahden joukkueen" liigassa tapahtuu siis muutakin, vaikka mestaruustaisteluun ei osallistukaan kuin Real Madrid ja Barcelona. Tosin Real Madrid on nykäissyt jo ratkaisevan tuntuisen eron kataloonialaisiin. Europaikoista tullaan käymään todella kiivasta taistelua, eikä putoamiskamppailustakaan ole vielä kuivilla kovin moni seura.