Video: Hyvää syntymäpäivää Lasse Virén!

  • Veikkaussivujen toimitus
  • Teemu
  • Kuva: AFP
  • 26/04/2018
Jaa tämä...

Lasse Artturi Virén, yksi kotimaisen kestävyysjuoksun suurimmista legendoista täyttää tänään komeat 66 vuotta. Myrkylässä vuonna 1949 syntynyt Virén on viimeisin suomalainen, joka on saavuttanut olympiavoiton juoksulajeissa.

Virén voitti urallaan yhteensä neljä olympiakultaa. Hän on myös historian ainoa urheilija, joka on voittanut sekä 5000m että 10 000m juoksumatkat kaksissa peräkkäisissä olympialaisissa. Mies teki tämän tempun vuosina 1972 Münchenissa ja 1976 Montrealissa. Virénin nimissä on myös yhä  5000 metrin Suomen ennätys, joka on juostu 14. syyskuuta vuonna 1972 Helsingissä.

Ikimuistoinen Münchenin kymppitonni

Yksi asia josta Lasse Virén erityisesti muistetaan, on tietenkin ikimuistoinen vuoden 1972 Münchenin 10 000 metrin olympiafinaali. Virénille oli jo aiemmin kehittynyt maine henkisesti vahvana juoksijana, joka ei antanut vastoinkäymisten häiritä hänen omaa suorittamista. 3. päivä syyskuuta juostu kymppitonnin finaali vain vahvisti tuota mielikuvaa, kun Virén ei suostunut antamaan kilpailussa periksi Mohammed Gammoudin kanssa sattuneesta yhteentörmäyksestä huolimatta. Virén kaatui radan pintaan, nousi ylös, ja loppu onkin historiaa. Virén voitti olympiakultaa ja löi kaatumisesta huolimatta Ron Clarken seitsemän vuotta vanhan maailmanennätyksen kellottamalla tauluun ajan 27.38,4. Alla vielä kooste yhdestä suomalaisen urheiluhistorian hienoimmasta hetkestä:

Suomalaiset yleisurheilijat ovat kultamitalien ja maailmanennätysten perässä seuraavan kerran toden teolla tasan kuukauden päästä alkavissa Pekingin Yleisurheilun MM-kisoissa. Monet vedonlyöntisivut seuraavat tietenkin tiivisti kisoja ja tarjoavat paljon kiinnostavia kohteita kisojen aikoja. Esimerkiksi Unibet tarjoaa jo nyt mahdollisuuden veikata, tullaanko korkeushypyn maailmanennätys rikkomaan Pekingin kisoissa.

Lue myös: 

VIDEO: Sterling onnistui heti City-paidassa – Maali kolmessa minuutissa!
Viime päivien kuumimmat jalkapallohuhut!

jvg nights