Lukko

Lähtökohdat:

Rauman Lukko on vuonna 1936 perustettu urheiluseura johon kuuluu kenties tärkeimpänä Liigajoukkue myös kaudella 2014-2015. Lukko lähtee tähän kauteen Risto Dufvan komennossa. Dufva valmensi myös viime kaudella raumalaisia. Lukko on viime kausien aikana noussut potentiaaliseksi kärkijoukkueiden päähaastaajaksi ja syytä olisikin, sillä raumalaisryhmä on voittanut toistaiseksi suomenmestaruuden vain yhden kerran ja siitäkin on aikaa noin viisikymmentä vuotta. Hopeamitalit Lukko on saalistanut historiansa aikana kolme kertaa ja pronssia joukkue on saavuttanut kuudesti. Viime kausi Lukon osalta päättyi tappioon pronssiottelussa. Pronssikamppailussa sinikeltaiset hävisivät JYPille. Lukon kotihalli on se kaikille etuttu Äijänsuon Areena.

Parhaat sivustot Liiga-betseihin

Valmennus:

Lukko jatkaa tälläkin kaudella Risto Dufvan komennossa. Pelaajurallaan Dufva oli maalivahtina. Hän on toiminut kaudesta 2012-2013 lähtien Lukon päävalmentajana, joten Raumalla tilanne on siinä mielessä hyvä, että Keltasiniset ovat päässeet jatkamaan saman valmentajan alaisuudessa kuin viime kaudella. Dufva on valmentajana hyvin poikkeuksellinen, sillä pelaajatausta on hänen kohdallaan vaatimaton ja toisekseen hänellä ei ole akateemista koulutusta. Lukon nykyinen käskijä on ehtinyt valmennusurallaan valmentamaan raumalaisten lisäksi JYPiä, Tapparaa ja muutamia alasarjojen joukkueita.

Viime kausi:

Viime kauteen Lukko lähti kovin odotuksin. Sitä aikaisemmalla kaudellahan raumalaiset olivat sijoittuneet pronssille. Joukkue pelasi runkosarjassa hyvin, ja sijoitus olikin kolmas. Lukko jäi Tapparasta, sarjataulukon kakkosjoukkueesta, vain kolmen pisteen päähän. Lukon vastustajaksi puolivälieriin tuli runkosarjassa kuudenneksi sijoittunut KalPa, jonka Lukko kaatoi kuudessa ottelussa otteluvoitoin 4-2. Semifinaalisarjassa vastassa ollut Tappara ei enään kaatunutkaan, vaan Lukko joutui jälleen pronssiotteluun. Raumalla pelattu pronssiottelu päättyi JYPin voittoon maalein 1-2.

Pelaajat:

Lukon maalivahteina toimivat alkavalla kaudella Ryan Zapolski, Rasmus Rinne ja Antti Karjalainen. Luonnollisesti Zapolski toimii mitä suuremmalla todennäköisyydellä raumalaisten ykkösmaalivahtina. Zapolski lukeutuu parhaimmillaan SM-liigan parhaimpien maalivahtien joukkoon. Rinne tulee varmasti saamaan myös peliaikaa. Kyseessä on erittäin isokokoinen maalivahti, sillä Rinteellä on pituutta noin 195 senttiä. Karjalainen, joka on syntynyt vuonna 1995, kantaa kolmosmaalivahdin roolia.

Lukon puolustuspään avainpelaajia ovat Ilkka Mikkola, Janne Niskala ja Miika Koivisto. Viimeiseksi mainittu pelaaja tuo uutena kaverina seuraan kiekollista osaamista. Koivisto kiekkoilee Raumalla yhden vuoden sopimuksella Rony Ahonen puolestaan täyttää periaatteessa sen aukon, minkä Henrik Forsberg jätti siirtyessään pois sinikeltaisten kokoonpanosta. Lukon alakertaa täydentävät Juho Tommila, Miko Malkamäki ja Jesse Virtanen. Heistä nuorin on Tommila, joka on syntynyt vuonna 1993.

Aaron Gagnon ja Ville Vahalahti muodostavat pelätyn kaksikon Lukon hyökkäyspäässä. Gagnon siirtyi Raumalle kesken viime kauden Elitserienistä osoittautuen hyvin tärkeäksi palaseksi pronssia kauden päätteeksi juhlineessa joukkueessa. Sami Lähteenmäki korvannee Jerry Ahtolan, joka siirtyi pois raumalaisten vahvuudesta. Toni Koivisto, Janne Lahti, Filip Riska ja Olavi Vauhkonen tuovat leveyttä sinikeltaisten hyökkäykseen.

Merkittävät siirrot:

Tulleet
Rasmus Rinne, Miika Koivisto, Sami Lähteenmäki
Menneet
Mikko Kousa, Harri Tikkanen, Ville Nieminen, Jerry Ahtola, Jonne Virtanen

Katso heitä:

Vaikka Ryan Zapolski toimii Lukon ykkösmaalivahtina, Rasmus Rinteen panosta on mielenkiinnolla seurattava. Rinteen ongelmat löytyvät etenkin ailahtelevaisuudesta. Hyökkäyspäässä Ville Nieminen lopetti mahtavan uransa viime kauteen. Nyt pukukopissa ja kaukalossa tarvitaan uusia johtajia. Aaron Gagnon ja Ville Vahalahti pystyvät lähestulkoon kaksin ratkaisemaan yksittäisiä otteluita Lukon eduksi. Pystyykö Sami Lähteenmäki puolestaan korvaamaan Jerry Ahtolan jättämän aukon?

Plussat:

Lukon päävalmentajana jatkaa Risto Dufva. Häntä ollaan viemässä vahvasti Jukureiden käskijäksi, mutta toistaiseksi hän pysyy Raumaalla ja se on seuralle erinomainen asia. Lukon maalivahtitilanne on SM-liigan parhaimmistoa, eikä joukkue muutenkaan ole oikeastaan heikentynyt viime kaudesta. Lukolla on yhteistyöseurana Keupa HT, mistä löytyy reserviä useita pelaajia. Lukon hankinnat ovat jo osoittaneet tasonsa, ja useamman pelaajan kohdalla tilanne on, että parhaimmat vuodet ovat vasta tulossa.

Miinukset:

Lukko on viime vuosina selviytynyt ensinnäkin kiinni suoraan pudotuspelipaikkaan. Toisekseen raumalaisryhmä on nähty neljän parhaan joukossa, mutta viime kausina vain häviävänä osapuolena. Bensa ei ole siis aivan riittänyt etenemiseen loppuotteluun. Mikä on tällä kaudella muuttunut niin, että bensaa riittäisikin paras seitsemästä -ottelusarjassa esimerkiksi Kärppiä tai HIFK:ta vastaan? Lukko on löytänyt itsensä viime vuosina korkeintaan pronssiottelusta. Yksi askel eteenpäin on edelleen ottamatta.

Ennakkoasetelma 2015-2016 sijoitukseen:

Lukolta on helppo odottaa runkosarjassa sijoittumista kuuden parhaan joukkoon. Tavallaan Raumalla on saatu sellainen tasaisuus tekemiseen, että kaudet eivät suju äärimmäisen epätasaisesti. Lukolla on jälleen palaset sen suhteen kohdallaan, että semifinaalipaikka on täysin mahdollinen ja nimenomaan realistinen, mutta aikaisemmilla kausilla ongelmat ovat ilmestyneet sen vaiheen jälkeen. Pelannee keväällä pitkälle, mutta tuskin päätyyn saakka.

Kertoimet:

Peliyhtiö Unibet tarjoaa Lukon Suomen mestaruudelle kerrointa 8,00. Pienempi kerroin tarjoillaan vain Kärpille ja HIFK:lle, joten raumalaisryhmä lukeutuu suurimpien mestarisuosikkien yhdeksi päähaastajaksi. Lukon sijoituksesta kolmen parhaan joukkoon tarjotaan puolestaan kerrointa 2,60. Unibetillä on mahdollista veikata myös sitä, että mikä joukkue keskinäisessä välienselvittelyssä sijoittuu korkeimmalle. Lukkoa vastaan vedossa ovat Kärpät ja HIFK. Raumalaisten kerroin on 6,00.

 

Mene tästä suoraan Unibetin Liiga-kertoimiin