Veikkaussivujen olympiamuistelmat - Mäkihyppyhistoriaa osa 2/2

Matti Nykäsen menestys olympiatasolla päättyi lopulta Calgaryssa voitettuun huimaan triplakultaan. Mäkilegendaa ei nähtykään enää Albertvillessä järjestetyissä olympialaisissa vuonna 1992 vaan estradi aukesi muille suomalaishyppääjille.

Valokeilaan ponkaisikin vasta teinivuosiaan viettävä mäkilupaus.

90-luvun taite oli mielenkiintoista aikaa mäkihypyn historiassa, sillä tänä aikana mäestä ponnistettiin ilmojen halki kahdella erilaisella tyylillä. Nykyinen V-tyyli oli jo joidenkin hyppääjien käytössä, mutta tekniikan käyttämisestä rankaistiin vähemmillä tyylipisteillä. Samalla myös perinteisen tyylin hyppääjiä oli edelleen mukana kuvioissa.

Piakkoin V-tyyliä käyttäneiden uudisraivaajien ponkaisut kantoivat sen verran pitkälle, että menestyminen oli täysin mahdollista ”tyylisakoista” huolimatta. Vuoden 1991 MM-kisoissa Val di Fiemmessä juhlittiin MM-kultaa vielä perinteisellä tyylillä, mutta tämän jälkeen moderni V-tyyli on ollut voittajien valinta.

Vuonna 1992 suomalaista mäkikansaa kohahdutti teini-ikäisen Toni Niemisen hirmuloikat. V-tyylillä hypännyt 16-vuotias mäkilupaus voitti maailmancupin avauskisan eikä enää katsellut taakseen. Mäkiviikolla Nieminen tykitti kolme voittoa ja nappasi samalla taskuunsa myös kokonaiskisan voiton.

Nykänen ei lopulta koskaan matkustanut olympiakisoihin Albertvilleen, mutta se ei romahduttanut suomalaismenestystä. Niemisen hyppy kulki ja tulosta tuli kovimmissakin kinkereissä.

Normaalimäessä Nieminen jäi harmillisesti pronssille, kun Itävallan Ernst Vettori ja Martin Höllwarth nappasivat tässä järjestyksessä kirkkaimmat mitalit. Perinteisellä tyylillä liitänyt suomalaishyppääjä Mika Laitinen sijoittui samassa kisassa lopulta makeasti viidenneksi.

Muut kisat olivatkin sitten 16-vuotiaan suomalaisnuoren täydellistä dominointia.

Nieminen tinttasi suurmäen kilpailussa avauskierroksella 122-metrisen loikan. Toisella kierroksella nuorukainen liiteli vielä metrin pidemmälle. Molemmat hypyt olivat kisan pisimpiä, sillä hopeaa napannut Höllwarth hyppäsi parhaallaan 121 metrin viivalle. Nieminen voittikin kultaa peräti 12,2 pisteen erolla itävaltalaishyppääjään.

Joukkuemäki eteni täysin samalla kaavalla. Itävallalla oli kasassa huipputasaisesti hyppäävä nelikko, mutta Suomella taas oli rivistössään kisojen paras yksittäinen mäkimies.

Ari-Pekka Nikkola, Mika Laitinen, Risto Laakkonen tekivät sen mihin pystyivät ja Nieminen hoiti loput. Nuorukaisen hirvittävät hypyt siivittivät Suomen lopulta olympiakultaan ja Itävalta jäi nuolemaan näppejään vain 1,5 pisteen päähän.

Nieminen pomppaa olympiakultaan Albertville suurmäessä:

Nieminen ratkaisee joukkuemäen olympiakullan Suomeen:

Kenen pää kestää?

V-tyylin oppiminen ei sujunut Suomen mäkijoukkueelta aivan nappiin ja Albertville kultahyppyjen jälkeen suomalaisia odottikin kuivempi kausi. Niemisen tähti sammui nopeammin kuin se ehti edes syttyä, sillä nuorukaista ei nähty Albertvillen olympialaismenestyksen jälkeen enää palkintopallilla arvokisoissa.

Vuoden 1994 talviolympialaiset menivätkin suomalaishyppääjiltä täysin harakoille eikä kotiin tuomisiksi ei löytynyt yhtä ainoaa mäkimitalia. Jani Soininen oli parhaana suomalaisena normaalimäessä kuudes ja suurmäessä viides.

Olympialaisten jälkeen V-tyyli alkoi vihdoin tarttua täysin suomalaishyppääjien takaraivoihin ja sinivalkoinen mäkiyleisö pääsi jälleen nauttimaan uusista menestystarinoista. Suomi voitti joukkuemäen MM-kultaa sekä vuonna 1995 Thunder Bayssa että vuonna 1997 Trondheimissa.

Trondheimin suurin suomalaissankari oli vasta 19-vuotias Janne Ahonen, joka ponkaisi MM-kultaan myös normaalimäen kilpailussa.

Vuonna 1998 Naganossa järjestetyistä talviolympialaisista odotettiinkin Ahosen juhlaa, mutta toisin kävi. Neljä vuotta aiemmin Suomen ykköshyppääjänä toiminut Soininen nousi jälleen ylitse muiden ja Ahonen jäi tylysti mitaleitta.

Naganon mäkikisat aloitettiin normaalimäestä, jossa Soinisen jääkylmät hermot nostivat hänet aina olympiakultaan asti. Hän oli kisan avauskierroksen jälkeen toisena 2,5 pistettä kisaa johtavan Masahiko Haradan takana.

Soinisen hermoja koeteltiin toisen kierroksella kierroksella, kun mies joutui odottelemaan hyppylupaa pitkän tovin. Suomalaissankari kuitenkin piti päänsä kylmänä ja pomppasi 89-metrisen siivun. Se oikeutti kilpailun ykköspaikalle ja paineet siirtyivät viimeisenä vuorossa olleelle Haradalle.

Haradalla oli mahdollisuus poimia olympiakulta takataskuunsa kotiyleisön silmien alla, mutta japanilaishyppääjän pää ei kestänyt kovia paineita. Haradan hyppy kantoi ainoastaan 84,5 metrin lukemille, ja mies jäi kisassa lopulta viidenneksi.

Ahonen jäi kisassa neljänneksi hävittyään pronssin Itävallan Andreas Widhölzlille vain pisteellä.

Tasaisuus oli valttia myös suurmäen kilpailussa, kun Soininen pommitti Suomeen toisen mitalin. 129,5- ja 126,5-metriset loikat eivät olleet kisan pisimmät, mutta kaksi hyvää hyppyä riitti lopulta jopa olympiahopealle.

Kultaa vei Japanin Kazuyoshi Funaki 11,5 pisteen erolla Soiniseen. Pronssille nousi normaalimäessä pupeltanut Harada huiman toisen kierroksen hyppynsä (136 metriä) myötä.

Suomi epäonnistui pahasti joukkuekilpailussa, ja joukkue jäi lopulta vasta viidenneksi. Kultaa vei Japanin hirmujoukkue Haradan ja Funakin johdolla. Joukkuemäen hopea matkasi Saksaan ja pronssit menivät Itävallalle.

Soininen huuhtoo olympiakultaa Naganossa

Veikkaussivut | Ville Hokkanen

Twitter: @VVHokkanen, @Veikkaussivut

 

Sotshin talviolympialaisten mäkihypyn aikataulut:

(Kellonajat Suomen aikaa)

Lauantai 8.2.2014
18.30-19.35 Miesten normaalimäen karsintakilpailu RusSki Gorki
Sunnuntai 9.2.2014
19.30-21.15 Miesten normaalimäki RusSki Gorki
Tiistai 11.2.2014
19.30-21.05 Naisten normaalimäki RusSki Gorki
Perjantai 14.2.2014
19.30-20.35 Miesten suurmäen karsintakilpailu RusSki Gorki
Lauantai 15.2.2014
19.30-21.15 Miesten suurmäki RusSki Gorki
Maanantai 17.2.2014
19.15-21.10 Suurmäen miesten joukkuekilpailu RusSki Gorki

 

Muut olympialajit:

Alppihiihto | Ampumahiihto | Curling | Freestyle | Jääkiekko | Kaukalopikaluistelu
Lumilautailu | Ohjaspikakelkkailu | Pikaluistelu | Hiihto | Rattikelkkailu | Skeleton
Taitoluistelu | Yhdistetty