MM-ennakko: Suomea ei tarvitse voivotella

  • Veikkaussivujen toimitus
  • webpalcon
  • 05/02/2013
Jaa tämä...

Fakta: Suomella on kasassa surkein MM-joukkue aikoihin. Fakta: Suomen mitalitoiveet eivät ole romahtaneet senttiäkään. On tarinan luomisen aika.

 

Keväinen koitos kutsuu jälleen. Jääkiekon MM-kisat alkavat perjantaina. Suomessa päästään jo toista vuotta putkeen nauttimaan kotikisojen kiimasta.

Tuo kiima on vain saanut kovia kolauksia mitä lähemmäs karkeloita on taivallettu. Suomen jalkeille saama joukkue on nimittäin nimettömin ja kokemattomin aikapäiviin.

Voivotellaanpa siis hetkinen.

Yksi NHL-apu. Kieltäytyneitä KHL-pelaajia. Kaikki maalivahdit SM-liigasta.

Muutamat poiminnat kertovat kaiken. Jukka Jalosen viimeiset Leijonat eivät suuria tunteita herätä.

Rapakon takana taivallettava tynkäkausi on jättänyt jälkensä moniin MM- joukkueisiin. Kiivastakin kiivaampi pelitahti on ajanut pelurit NHL:ssä äärimmilleen.

Suomen kohdalla tilanne on konretisoitunut. Tämä johtuu puhtaasti siitä, että taalaliigan pelaajien määrä ei muutoinkaan ole suuren suuri. Lisäksi materiaali NHL:ssä on kokonsa lisäksi myös iäkästä. Ja kun päälle lyödään vielä se seikka, että todella moni jatkaa edelleen taivaltaan pudotuspeleihin, ei tähtipelaajien puuttuminen kotikisoista ole suuren suuri yllätys.

Vapaiksi jääneiden pelaajien osalta lähes kaikkien kohdalla kausi oli ollut enemmän tai vähemmän erittäin rikkonainen. Leikkauspöytä kutsui useampaakin soturia, eivätkä MM-kisat ole heille olleet missään vaiheessa realistinen vaihtoehto.

Suurimmat puutteet Leijonilta löytyvät ehdottomasti sentteriosastolta. Suomea kohtasi valtaisa takaisku jo silloin, kun luottosoturit Niko Kapanen ja Jarkko Immonen ilmoittivat, että eivät ole käytettävissä. Petri Kontiolaa lukuunottamatta Suomelta puuttuvat täysin kilpailukykyiset keskushyökkääjät MM-tasolta.

Laitureiden ja puolustajien osalta tilanne on pitkälti sama. Kummaksuttavaa Jalosen valinnoista teki se, että päävalmentajalla oli varaa pudottaa Oskar Osalan ja Mikko Mäenpään tasoiset pelimiehet pois joukkueesta.

Lopetetaan voivottelu tähän.

* * *

Suomen kokemattomuus voi nimittäin kääntyä myös eduksi. Edulla en tarkoita sitä, että paineettomampi tila odotuksien suhteen, tai tiiviimpi joukkuehenki ilman NHL-pelaajia muokkaisivat Leijonista maagisesti huippujoukkueen.

Suomella on joka tapauksessa paineita niskassaan, vaikka pelaamaan lähtisi vastikään pronssia voittanut alle 18-vuotiaiden maajoukkue. Kyse on siitä, miten tilanteeseen voi kotikatsomoissa tai paikan päällä suhtautua. Ja ennen kaikkea siihen, miten pelaajien on tilanteeseen suhtauduttava.

Alkavissa MM-kilpailuissa Suomella on upea sauma lähteä luomaan urheiluromanttisessa mielessä kutkuttava huipputarina. Tällä kertaa kyse ei ole puolivälierin odottelussa. Leijonat joutuvat nyt taistelemaan tosissaan jokaista vastustajaansa vastaan alkulohkosta lähtien.

Samalla myös kotikatsomoissa voidaan aidosti jännittää millainen Suomen esitys tulee olemaan Saksaa vastaan. Tai jopa Ranksaa tai Latviaa.

Kyse ei ole siitä, etteivätkö Leijonat olisi edelleen näissä kamppailuissa ennakkosuosikkeja. Kyse on siitä, että ryhmän tärkeimmät pelit pelataan näissä otteluissa.

Venäjää tai Yhdysvaltoja vastaan Suomi lähtee hakemaan yllätystä rennoin mielin. Kovat paineet ovat niskassa peleissä ”pikkumaita” vastaan, maita joille Leijonat nykyisellä miehityksellään antaa runsaammin tasoitusta tyypilliseen MM-kevääseen verrattuna.

Ratkaisupelaajien puuttuessa Suomi ei voi olla missään pelissä varma yhtään mistään. Pelaajien on nostettava tasoaan jatkuvasti. Tarinan koukku piileekin juuri tässä.

Kuka sotureista nauttii tästä eniten? Kuka haluaa nousta ainakin hetkellisesti kansan omaksi sankariksi?

Suomen lohkovastustajia katsastaessa tulee mieleen vain yksi seikka, nimittäin huojennus. Leijonien nimetönkin nivaska kykenee kaikesta huolimatta taistelemaan lohkovoitosta. Vastustajilla on joko pelitapaongelmia (Venäjä), tai epätasaisuuksia pelaajamateriaalissa (USA, Slovakia).

Tilanne on siis täydellisen mehukas. Lähtökohdiltaan Suomi on altavastaaja, mutta todellisuudessa erot ovat edelleen pienet. Leijonat joutuu tappelemaan hävyttömän rankasti jokaisesta voitosta, mutta juuri tämä taisto tulee olemaan mielenkiintoinen – varsinkin kun myös vastapelureilta löytyy ongelmakohtia riittävästi.

* * *

Kun ennakkoon Suomen joukkueeseen ei ole käytännössä lyöty lukkoon ykkössentteriä lukuunottamatta mitään pelipaikkaa, ovat kaikki kortit avoinna. Tilanne on äärimmäisen herkullinen mikäli ryhmästä löytyy näitä tulisieluja, jotka saavat tästä asetelmasta kaiken henkisen hyödyn irti .

Mitä tämä tarkoittaa kotikatsomoissa? No tietenkin sitä, että paletti on mitä maittavin, vaikka taalatähtiä ei kaukalossa nähdäkään. Suomi taistelee kisoissa elämästä ja kuolemasta kaikissa kamppailussa. Jokainen piste on tärkeä, jokainen voitto ja tappio luovat uutta kertomusta.

Lyhyen turnauksen hienous piilee juuri siinä, että unohtumattomia tarinoita voidaan luoda pienessäkin ajassa, jopa yhdessä ottelussa. Mikäli niin Leijonat kuin kotikatsomokin pelaavat henkisen valmistautumisensa osalta kortit oikein, voidaan tänäkin keväänä nähdä valtavan hienoa draamaa.

Sitä nautintoa, jota nämä jokavuotiset karkelot parhaimmillaan tämän kolmen viikon puristuksen ajan tarjoavat. 

Veikkaussivut | Micke Suopuro

Twitter: @MickeSuopuro