Jääkiekon maailmanmestaruuskilpailut

Urheilutapahtumat > Jääkiekon MM-kisat>

Jääkiekon  maailmamestaruuskilpailut

IIHF151Jääkiekon maailmanmestaruus-kilpailut on maajoukkueille järjestettävä jääkiekkoturnaus, johon saavat oikeuden osallistua kansainvälisen jääkiekon alaisina olevat joukkueet. Ensimmäisen kerran maailmanmestaruudesta pelattiin vuonna 1920. Viime vuosina maailmanmestaruudesta on pelattu joka vuosi, mikä on nostanut hyvin kaksijakoisia ajatuksia. Esimerkiksi jalkapallossa pelataan vastaava turnaus vain joka neljäs vuosi.

Vuodesta 1972 lähtien maailmanmestaruudesta on taisteltu myös olympiavuonna. Poikkeuksia olivat vuodet 1980, 1984 ja 1988, jolloin MM-kisoja ei pidetty. Vuodesta 1972 lähtien myös ammattilaispelaajat ovat voineet osallistua MM-kilpailuihin. Vuosina 1998–2005 MM-kisoissa oli ”Kaukoidän kiintiöpaikka”. Käytännössä se tarkoitti, että IIHF järjesti erillisen Kaukoidän karsintasarjan, jonka voittaja pääsi kiintiöpaikalle MM-kisojen pääsarjaan. Karsinnan hävinneet maat jatkoivat omalla sarjatasollaan. Japani saavutti tämän paikan joka vuosi, kun kiintiö oli vielä olemassa. Kun kiintiö poistettiin, Japanilla olisi ollut mahdollisuus säilyä suoraan pääsarjassa sijoittumalla vähintään 14:nneksi, mutta se ei onnistunut tässä.

MM-kisojen nykymallissa on yhteensä neljä tasoa. Pääsarjassa mukana ovat nykyhetken parhaimmat joukkueet ja ensimmäisessä divisioonassa taistellaan pääsystä pääsarjaan. Lisäksi mukana ovat toinen ja kolmas divisioona. Pääsarjassa pelaa 16 maajoukkuetta, jonka voittaja julistetaan maailmanmestariksi. Kaksi viimeistä joukkuetta putoavat puolestaan divisioonavaiheeseen. Sekä ensimmäisessä että toisessa divisioonassa pelaa kaksitoista joukkuetta kahteen eri maissa pelattavaan kuuden joukkueen lohkoon jaettuna.

Eniten maailmanmestaruuksia on Venäjällä, joka on saavuttanut mestaruuden 27 kertaa. Tilastossa toisena on Kanada 25 mestaruudellaan. Suomi on vienyt kultaa kahteen kertaan. Puolestaan pääasiassa hissijoukkueen maineessa olevat Slovenia ja Itävalta ovat vaihdelleet vuosittain pelaamista pääsarjan ja ensimmäisen divisioonan välillä.

Vuoden 2016 MM-kisat pelattiin Venäjällä, joka oli kisoihin lähdettäessä hallitseva maailmanmestari. Venäjällä pelipaikkakuntina toimivat Moskova ja Pietari. Kisojen pitopaikka päätettiin Slovakian maailmanmestaruuskisojen yhteydessä. Venäjällä on pelattu aikaisin MM-kiekkoa viisi kertaa, joista viimeisimmästä kerrasta on aikaa yhdeksän vuotta. Kisat voitti lopulta Kanadan joukkue.

Vuoden 2017 MM-kisat pelataan Ranskan Pariisissa ja Saksan Kölnissä siten että finaalipelit tullaan pelaamaan Saksassa. Saksassa on edellisen kerran pelattu vuonna 2010 ja Ranskassa kisapelejä on nähty viimeksi niinkin aikaisin kuin 1968. Kisat pelataan 5.-21.5.2017.