NHL:n Stanley Cup finaaliennakko – Tähtien tahdissa

  • Veikkaussivujen toimitus
  • Ben
  • 06/03/2015
Jaa tämä...

KUVA: AFP

Veikkaussivujen toimitus | Kimmo 3.6.2015

 

stanley-cup3Chicago Blackhawks kohtaa ensi yön finaaliavauksessa kuin nuoremman version itsestään, kun se saa vastaansa nopean ja energisen Tampa Bay Lightningin. Chicago lähtee sarjaan lievänä ennakkosuosikkina, mutta ottelusarjasta tulee todennäköisesti vaihteleva ja mielenkiintoinen ja ratkaisu venynee aivan tappiin asti. NHL-kausi 2014-2015 on saamassa arvoisensa päätöksen.

Molemmat joukkueet ovat tähtivetoisia. Chicagon matkan finaaliin ovat siivittäneet Jonathan Toews, Patrick Kane, Marian Hossa, Duncan Keith ja Corey Crawford. Nämä pelaajat olivat ratkaisemassa myös 5-3 voittoa Anaheim Ducksista seitsemännessä kohtaamisessa.

Lightningin maaleista 80 % on kuuden kärkihyökkääjän käsialaa. Ykkösketjusta Alex Killorn, Valtteri Filppula ja Steven Stamkos pelaavat loistavasti kahteen suuntaan ja todennäköisesti heitä peluutetaankin ensimmäisessä pelissä Chicagon tehokasta ykkösnyrkkiä vastaan. Kolmosiksi kutsuttu Tyler Johnsonin kakkosketju, laidoillaan Nikita Kucherov ja Ondrej Palat, pääsee todennäköisesti teroittamaan kynsiään Chicagon alempia kenttiä vastaan.

Molemmat joukkueet satsaavat kiekkokontrolliin ja nopeuteen, mutta pystyvät tiukoissa matseissa myös nollaamaan vastustajiaan. Chicago on tällä kaudella voittanut kaikki 32 peliä, joissa se on johtanut kahden erän jälkeen. Lightning taas on voittanut pudotuspeleissä kaikki 9 ottelua, joissa se on tehnyt avausmaalin.

Chicagon etuna ottelusarjassa saattaa toimia kokemus finaalin paineista. Joukkueen runko on ollut voittamassa Stanley Cupia vuosina 2010 ja 2013. Tampa Bay voitti cupin 2004, eikä ole sen jälkeen ollut finaaleissa mukana. Ainoa mestaruussormuksen haltija joukkueessa on Filppula, joka voitti mestaruuden vuonna 2008 Detroit Red Wingsin riveissä.

[interaction id=”556eae3d84caec334b25fc9d”]

Hyökkäyskalusto

Tampa Bay Lightning

Lightningin hyökkäystehoista vastaa jo aiemmin mainittu hyökkääjäkuusikko. Kahden ensimmäisen ketjun hyökkääjät ovat viimeistelleet peräti 45 Lightningin 55 maalista. Vain neljä maalia on syntynyt muiden hyökkääjien toimesta.

Kakkosketjusta löytyvät Lightningin suurimmat tehot. Sentteri Johnsonilla on 12 maalia ja 9 syöttöä tilillään. Kucherovin saldo on 9+10 ja Palatilla tehoja löytyy 7+8. Ykkösketjussa Stamkos aloitti pudotuspelit sentterinä, mutta tehoja ei tahtonut löytyä ja Stamkos siirrettiin oikeaan laitaan. Stamkos vastasi 14 pisteellä seuraavaan 12 peliin. Sentteri Filppulalla on 11 pistettä ja vasemman laiturin Killornin saldo on 7+9.

Lightning on yleensä peluuttanut 11 hyökkääjää ja 7 puolustajaa. Cedric Paguette ja Brian Boyle ovat tärkeimmät jäähyntappajat. Loppua kolmea hyökkäyspään pelipaikkaa on miehittänyt yhteensä kuusi miestä, yleensä Ryan Callahan, J.T.Brown ja Brenden Morrow.

Chicago Blackhawks

Chicagolla on laajin ja taitavin hyökkäyskalusto koko NHL:ssä ja se saattaa olla vielä kehittymässä parempaan suuntaan. Kane siirrettiin ykköskenttään kahteen viimeiseen konferenssifinaaliin ja tulosta tuli. Toews, Kane ja Brandon Saad kaatoivat Ducksin lähes omin voimin. Kanen tieltä kakkoskenttään Brad Richardsin ja Bryan Bickellin seuraksi siirtyi Marian Hossa, joka tunnetaan yhtenä NHL:n parhaista kahden suunnan hyökkääjistä.

Patrick Sharpia ei mielletä kolmoskentän mieheksi, mutta hän on muodostanut Teuvo Teräväisen ja Antoine Vermetten kanssa dynaamisen ja hyvin kahteen suuntaan pelaavan ketjun. Teräväinen on puhjennut kukkaan pudotuspelien aikana ja hänen hyvä kahden suunnan pelinsä sekä ilmiömäinen syöttötaitonsa on tuonut lisää maustetta Chicagon jo ennestään melko väkevään soppaan. Teräväinen ja Sharp ovat pelanneet loistavasti yhteen ja varmasti jatkavatkin yhdessä.

Neloskentän miehet Marcus Kruger, Andrew Shaw ja Andrew Desjardins mahtuisivat kakkoseen tai kolmoseen useimmissa muissa NHL-joukkueissa ja varastosta (katsomosta) löytyy vielä tarvittaessa sellaisiakin pelimiehiä kuin Kris Versteeg ja Joakim Nordström, jotka moni NHL-koutsi ottaisi ilomielin pelaavaan kokoonpanoon.

Chicagon hyökkäyskalusto on nujertanut tähän mennessä maalivahdeista Pekka Rinteen, Devan Dubnykin ja Frederik Andersenin, joten Ben Bishopilla tulee olemaan kädet täynnä töitä tässä ottelusarjassa.

Veikkaushuoneen ilmaisvetoon

VEIKKAUSHUONE-veikkaussivut-728x90-hockey[interaction id=”556eaf2184caec334b2602ee”]

Puolustuskalusto

 

Tampa Bay Lightning 

Lightningin ykköspakkipari Victor Hedman, Anton Strålman on NHL:n ehdotonta kärkeä. Hedman
on nuori, vahva ja taitava. Hän johtaa Lightningin puolustajien tilastoa 10 pisteellä ja tehomerkinnällä +11. Strålmanin rauhallinen ja varma pelaaminen luo Hedmanille mahdollisuuksia osallistua aktiivisemmin hyökkäyspeliin.

Kakkospakkipari Jason Garrison, Braydon Coburn on kohtalaisen varma, yleistaitava pakkipari, jonka vahvuudet ovat oman pään pelissä. Avauspeli saattaa olla ongelmana, sillä tilastollisesti tämä pari on viettänyt eniten aikaa omassa päässä Lightningin joukkueesta.

Matthew Carle ja Andrej Sustr muodostavat kolmannen parin. He ovat jämäköitä, fyysisiä pakkeja, mutta hieman herkkiä vastahyökkäyksille.

Nikita Nesterov pelaa Tampa Bayn seitsemännen pakin roolissa. Häntä käytetään tuuraajana lähinnä hyökkäävässä roolissa ja hänellä onkin vähäisestä peliajasta huolimatta jo 7 tehopistettä pudotuspeleistä.

Ykköspakkipari pelannee lähes joka toista vaihtoa.

Chicago Blackhawks

Chicago menetti puolustuksesta Michal Rozsivalin, joka mursi nilkkansa Minnesota Wildia vastaan joukkueiden neljännessä kohtaamisessa. Kimmo Timonen on pelannut kuudentena puolustajana jämäminuutteja, mutta Chicago-luotsi Joel Quenneville on luottanut yhä enemmän puolustajiensa kärkinelikkoon pudotuspelien edetessä. Hänen onnekseen Chicagon puolustuksen kärki on huippuluokkaa.

Kaksi kertaa NHL:n parhaaksi puolustajaksi valittu Duncan Keith pelaa keskimäärin yli 31 minuuttia ottelussa. Brent Seabrook ja Niklas Hjalmarsson pelaavat molemmat keskimäärin 26 minuuttia ja runkosarjassa hetkittäin räpiköinyt Johnny Oduya on pelannut pudotuspelit vahvasti yli 25 minuutin keskiarvolla.

David Rundblad ja Kyle Cumiskey ovat viime peleissä muodostaneet kolmospakkiparin, joka ei siis saa paljoa peliaikaa, eikä vastuuta. Tähän pariin on tyrkyllä myös Timonen, jos peli ei jommallakummalla ota luistaakseen. Lightningin pelinopeus voi olla myrkkyä tälle pakkiparille.

Gutsin Stanley Cup bonuksen saat tästä
stanley-728x90

Maalivahdit

Tampa Bay Lightning

Bishopia on kritisoitu pitkin kautta ja mediassa on ruodittu paljon hänen heikkouksiaan maalivahtina. On puhuttu hanskakädestä, kiekkojen pomppimisesta ja pelin ailahtelevaisuudesta, mutta jokaisen vastoinkäymisen jälkeen hän on nostanut tasoaan.

Bishopin saldo tämän kauden pudotuspelien hävittyjen pelien jälkeisissä peleissä on murhaava: seitsemän voittoa kahdeksasta, torjuntaprosentti 95,1 % ja kaksi nollapeliä. Kaikkiaan Bishop on voittanut 12/20 peliä torjuntaprosentilla 92 %. Hän on ratkaissut kaksi ”Game Seveniä” nollapelillä, mikä on NHL:n ennätys.

Chicago Blackhawks

Crawford penkitettiin pudotuspelien ensimmäisellä kierroksella, mutta hän nousi takaisin torjuntavastuuseen ja oli ottelusarjavoittojen takuumiehenä Wildia ja Ducksia vastaan. Crawford oli parhaimmillaan erityisesti kahdessa ylipitkässä Ducks-kohtaamisessa ja sitten hän nappasi 65/70 kiekkoa kahdessa viimeisessä kohtaamisessa vieden joukkueensa finaaliin.

Crawfordin kokemus finaalipeleistä saattaa olla pieni etu Chicagolle, samoin kuin vahvemmat seuraavat maalivahdit. Kakkosmaalivahti Scott Darling ja kolmosvahti Antti Raanta ovat esittäneet loistavia otteita kauden aikana.

Valmennus

Lightningin Jon Cooper on selvästi kokemattomampi kuin vastapuolen Quenneville. Cooperilla on kuitenkin mielenkiintoinen historia tukenaan. Hän on voittanut NAHL:n, USHL:n ja AHL:n mestaruudet, kaikki toisella täydellä kaudellaan sarjassa. Tämä on Cooperin toinen täysi kausi NHL:ssä. Cooper on ennakkoluuloton ja rohkea valmentaja, joka uskaltaa kokeilla uutta. Hän peluuttaa 7-11 kokonpanoa perinteisen 6-12 sijaan ja hyvin on näyttänyt toimivan. Myös koko uransa sentterinä pelanneen Stamkosin siirto Filppulan laitaan on ollut toimiva ratkaisu.

Quennevillen vahvuus on kokemus ja häntä pidetään yleisesti top3-koutsina NHL:ssä. Hänellä on nyt mahdollisuus ottaa jo kolmas mestaruutensa. Quennevillen tyyli on perinteistä NHL-kamaa: parhaat pelaavat hirmuminuutteja.

Voiton avaimet

Lightning voittaa jos…

Lähtee peleihin puolustus edellä ja vastahyökkäykset perustuvat vahvaan puolustuspeliin. Lightningilla on nopeita, taitavia hyökkääjiä, mutta pääfokus täytyy olla puolustuksessa. Viidessä tärkeimmässä voittopelissään Lightning on päästänyt yhteensä vain viisi maalia.

Blackhawks voittaa jos…

Neljä kärkipakkia pitävät pintansa. He jaksoivat kuorman hienosti Ducksia vastaan, mutta onko eväät jo syöty? Mikäli kaksi ylintä pakkiparia jaksavat samoja minuuttimääriä kovalla tasolla kuin aiemminkin, löytää Chicago kyllä avaimet sarjan voittoon.

[Katso vinkki finaaleihin | Stanley Cup ennakko | Filppula kerää kehuja ketjukavereilta…]

Unibetilta löydät runsaasti vetokohteita koko finaalisarjan ajan!