Video: Tässäkö jääkiekkohullun Suomen uusi menestyslaji?

  • Veikkaussivujen toimitus
  • Ben
  • 06/02/2015
Jaa tämä...

Veikkaussivujen toimitus | Teemu 2.6.2015

Jokainen suomalainen tietää mistä puhutaan kun mainitaan urheilulaji jääkiekko. Mutta vain kourallinen meistä tuntee lajin nimeltään vedenalainen jääkiekko, eli uppolätkän. Uppolätkää (englanninkieliseltä nimeltään Octopush) pelataan nimensä mukaisesti vedenalla uima-altaan pohjassa!

Kuten lähes kaikissa joukkueurheilulajeissa uppolätkässäkin on kaksi joukkuetta, ja kaksi maalia. Peliajan puitteissa enemmän maaleja tehnyt joukkue tietenkin voittaa. Uppolätkässä kiekko painaa normaalia jääkiekko huomattavasti enemmän, se nimittäin painaa kokonaisen kilon. Myös maila, on tässä pelissä huomattavasti lyhkäisempi kuin jääkiekkokaukalossa. Muita uppolätkässä tarvittavia pelivälineitä on snorkkeli, uimalasit ja räpylät.

Lajiin ensimmäisen kerran törmätessään voisi ajatella, että tämä on taas näitä nykyajan väkisin keksittyjä extreme-urheilulajeja. Tämä ei kuitenkaan pidä paikkaansa, sillä laji on keksitty jo vuonna 1950 brittiläisen sukellusseuran perustajan Alan Blaken toimesta. Blake keksi lajin, koska hänen piti keksiä sukellusseuransa jäsenille aktiviteettia myös talvikaudella, kun avomerisukellus ei ollut mahdollista.

50-luvulla alkunsa saaneen lajin ensimmäiset maailmanmestaruuskisat pidettiin vuonna 1980. Tuosta eteenpäin kisat on pidetty joka toinen vuosi. Vuonna 2006 Englannissa Sheffieldissä pidettyihin MM-kisoihin osallistui 6 ikään ja sukupuoleen jaetussa luokassa ennätykselliset 44 joukkuetta. Tällä hetkellä hallitsevia maailmanmestareita on miesten puolella Ranska ja naisissa Uusi-Seelanti. Ottaen huomioon edellä mainittujen maiden voimasuhteet Suomeen nähden perinteisessä lätkässä, niin ei luulisi olevan paha homma hakea poikaa kotiin myös uppolätkästä!

Ohessa vielä video jossa esitellään tätä Olympiapaikkaakin hakenutta vinksahtanutta lajia.