Olympiahistoria: Kuningas alkoholi monessa mukana

  • Veikkaussivujen toimitus
  • Teemu
  • Kuva: Web
  • 08/12/2016
Jaa tämä...

Brasiliassa Rio De Janeiron kaupungissa on tällä hetkellä käynnissä urheiluhistorian 28. kesäolympialaiset. Reilun kahden viikon kisarupeaman aikana kilpaillaan 306 kisatapahtumassa yhteensä yli 11 000 urheilijan voimin. Ja kuten arvata saattaa, niin aina kuin järjestetään jotain näin massiivisia tapahtumia, tapahtuu myös paljon odottamattomia asioita, mokia ja kommelluksia. Veikkaussivujen toimitus onkin niputtanut kokoon juttusarjan Olympialaisten oudoimmista tapauksista. Tänään viikonlopun alkamisen kunniaksi on hyvä käydä läpi, miten kuningas alkoholi on vuosien aikana vaikuttanut kisatapahtumiin.

Ruotsalaisen Hans-Gunnar Liljenwall sai vuonna 1968 Mexicon olympiakisoissa kyseenalaisen kunnian olla ensimmäinen urheilija joka hylättiin kisoissa dopingin käytön vuoksi. Kansainvälinen Olympiakomitea (KOK) oli kirjannut ensimmäiset dopingsääntönsä vain vuotta aikaisemmin, mikä koitui Liljenwallin kohtaloksi. Testi osoitti ruotsalaisen käyttäneen ennen kisaa alkoholia. Liljenwall myönsikin juoneensa ennen nykyaikaisen viisiottelun pistooliammun alkamista kaksi pulloa olutta, jotta hän saisi hermonsa kuriin. Dopingkäryn myötä joukkuekilpailussa pronssia voittanut Ruotsi joutui palauttamaan mitalinsa. Eli jos otat et kilpaile!

Yksi tunnettu tositarina alkoholin ja olympialaisten symbioosista on tietenkin vuodelta 1952 ja Helsingin Olympialaisista. Suomen oma alkoholimonopoli Alko lanseerasi erityisesti ulkomaalaisia kisavieraita silmällä pitäen joukon uusia kesäisiä alkoholijuomia. Parhaiten uutuuksista menestyi edelleenkin suomalaisten suosikkijuomiin lukeutuva Gin Long Drink greipinmakuinen ginijuoma. Vuonna 1952 markkinoille tultuaan juoma tunnettiin nimellä ”Urheilijan kesäjuoma”.

Vuonna 1988 Roy Jones oli ylivoimainen nyrkkeilyn keskisarjassa. Mies marssi selvästä voitosta voittoon Soulin olympialaisissa ja sama meno näytti jatkuvan finaalissa. Jones pieksikin finaalissa isäntämaa Etelä-Korean Si-Hun Parkia ja tinttasi mieheen 86 osumaa hänen 32:ta vastaan. Kaikkien yllätykseksi tuomaristo päätti kuitenkin äänin 3 – 2 että Park oli ottelun voittaja.

KOK tutki tuomarien toimintaa, ja yllätys yllätys, tuomion taustalta löytyi viinanhuuruinen selitys. Korealaiset kisajärjestäjät olivat syöttäneet ja juottaneet tuomaristoa yö myöhään asti ennen finaalipäivää ja näin ollen vaikuttaneet ottelutulokseen. KOK:n tutkimustuloksista ja Parkin mielipiteestä, jonka mukaan Jones oli parempi, huolimatta tulos jäi voimaan. Lohdutukseksi Jones sai kisojen teknisesti taitavimmalle nyrkkeilijälle ojennettavan Val Baker – palkinnon. Aika laiha lohtu!

Lähde: Lasse Erola, Olympialaisten outoja tapauksia, 2014.

Lue myös:

VIDEO: EDDIE LÄCK NÄYTTÄÄ ETTÄ MAALIVAHTIKIN OSAA VIIMEISTELLÄ

MAAILMAN KALLEIN XI – ARVO YLI 700 MILJOONAA EUROA

unibet tarjous
VAIN 28.10 ASTI!
unibetin uusi logo.
TEHOSTETUT NBA-KERTOIMET!
Pelaa