Oscar palkinnot - elokuva-alan arvostetuimmat palkinnot

PELAA NYT

Oscar palkinnot

Elokuva-alan suurin ja arvostetuin palkinto on
Oscar-palkinto
. Yhdysvaltain elokuva-akatemia jakaa tämän palkinnon vuosittain aina vuoden alussa ja palkittavana on menneen vuoden parhaat elokuvat. Palkintojen saajat äänestetään Akatemian jäsenten kesken ja jäseniä tuossa Akatemiassa on yli 6000. Ensimmäisen kerran palkinnot jaettiin vuonna 1929. Vedonlyöntiä Oscar -palkinnoista on käyty aina ja sehän onnistuu nykyään mukavasti vaikkapa omalta kotisohvalta.

oscar-gaala-patsas

Oscar-patsas

Oscar-patsas on yksi elokuvamaailman eittämättä suurimpia ikoneita ja jokainen elokuvien kanssa tekemisissä oleva haluaa tämän kullalla silatun, britanniumista valmistetun patsaan itselleen. Kokoa patsaalla on 34 senttimetriä jalustoineen ja painoa tällä himoitulla pokaalilla on hieman vajaat neljä kiloa, 3,85 kg. Patsaaseen liittyy mielenkiintoinen ehto, patsasta ei saa myydä eteenpäin vaan sitä on ensisijaisesti tarjottava takaisin elokuva-akatemialle. No harvapa tuota pokaalia myymään lähtisi.

Nykyään patsas luovutetaan peräti 24 eri kategorian parhaalle, näistä vanhimpia ovat Paras Elokuva, Paras Ohjaaja, Parhaat mies- ja naisnäyttelijät ja Paras kuvaus Parasta käsikirjoitusta unohtamatta. Myöhemmin ovat tulleet myös Sivurooli Oscarit, Dokumenttielokuvat ja viimeisimpänä Paras Animaatiofilmi (2001).

Oscar-gaala

Tärkeimmät Oscar-gaalan palkinnot jaetaan suorassa lähetyksessä Los Angelesissa sijaitsevassa Dolby-teatterista, joka aikaisemmin tunnettiin nimellä Kodak-teatteri. Yleensä seremonia järjestetään kuusi viikkoa siitä kun varsinaiset ehdokkaat on julkistettu. Tämä antaa aikaa äänestäjille katsoa elokuvat ja vedonlyöjille luonnollisesti lyödä vetoa omien ja ennakkosuosikkien puolesta.

Ennen varsinaista gaalaa on ns. Red Carpet, eli punainen matto –osuus, jossa suurin osa vieraista antaa haastatteluja ja on lehdistön ja muun median tentattavana lyhyen aikaa. Tämä on se osuus jossa halutaan näyttää miltä tähdet näyttävät elokuvaroolien ulkopuolella.

Oscar-gaala on suosituin elokuva-aiheinen gaala, joskin mm. BAFTA-gaala ja Golden Globe elokuvagaala ovat myös erittäin suosittuja. Oscar-gaalaa pidetään kuitenkin isoimpana elokuvagaalana.

Oscar vedonlyönti

Luonnollisesti kun kyseessä on kilpailu jossa valitaan voittajat, niin Oscar-voittajista voi lyödä myös vetoa. Useat vedonlyöntisivut tarjoavat kohteita Oscar-voittajista, mutta harva tarjoaa ihan kaikista 24:stä kohteesta kertoimia. Suurimmat ja arvostetuimmat kategoriat löytyvät melkein jokaiselta vedonlyöntitoimistolta. Jotkut sivustot tarjoavat myös erikoisvetoja Oscar-gaalasta, esimerkiksi kuka viime vuonna kuolleista elokuva-alan ihmisistä näytetään ”Im memoriam” –osuudessa viimeiseksi. Tai esimerkiksi tiputtaako Parhaan miespääosan palkinnon saaja Oscar-patsaan näyttämöllä. Kannattaa katsastaa oman vedonlyöntisivuston tarjonta ja hyödyntää vaikkapa jonkun uudemman sivuston ensitallettajan bonus.

Oscarit 2017

Oscar-gaala 2017 pidetään 26.-27.2. sunnuntain ja maanantain välisenä yönä Suomen aikaa. Suomessa Gaalan voi nähdä YLE TEEMA -kanavalta ja Red Carpet osuus alkaa kello 02:00. Itse Gaalan aika on 03:30. Vuoden 2017 Oscar-Gaalan juontaa tv-showisäntä Jimmy Kimmel. 

Parhaan elokuvan palkinnosta taistelee yhdeksän elokuvaa. Elokuvien esittelyt voit vaikka katsastaa Youtubesta, tässä kaikki yhdeksän elokuvaa esiteltynä. Näiden elokuvien vedonlyöntikertoimet Unibetillä ovat seuraavat: la la land, oscarit, 2017

La La Land, 1.18

Moonlight, 5.50

Manchester by the Sea, 11.00

Hidden Figures, 26.00

Lion, 41.00

Hacksaw Ridge, 41.00

Fences, 51.00

Arrival, 51.00

Hell or High Water, 81.00

 

Parhaan miesnäyttelijän Oscar-palkinnosta kilpailee viisi henkilöä. Casey Affleck tekee varsin vakuuttavan roolisuorituksen Manchester by the Sea elokuvassa ja kertoimien mukaan muista ei taida olla tässä vastusta.

Casey Affleck (Manchester by the Sea), 1.33

Denzel Washington (Fences), 4.50

Ryan Gosling (La La Land), 7.50

Andrew Garfield (Silence), 41.00

Viggo Mortensen (Captain Fantastic), 51.00

 

Parhaan naisnäyttelijän Oscar-palkinto menee jollekin seuraavasti viisikosta. Emma Stone on noussut tähdeksi, vähän niinkuin itse La La Landin juonenkäänteiden mukaan. Natalie Portman oli myös hyvä Jackie-elokuvassa, joten tässä tullaan käymään tiukka taistelu.

Emma Stone (La La Land), 1.75

Natalie Portman (Jackie), 2.25

Isabelle Huppert ( Elle), 7.00

Ruth Negga (Loving), 15.00

Meryl Streep (Florence Foster Jenkins), 26.00

 

Paras ohjaaja –palkinnosta kilpailevat puolestaan seuraavat ohjaajat, tosin ehdokkaiden tultua julki ei ennakkosuosikista ole epäselvyyttä. Ennätysmäärän (14) ehdokkuuksia kahminut La La Land tullee tuomaan Damien Chazellelle Oscar-patsaan.:

Damien Chazelle (La La Land), 1.14

Barry Jenkins (Moonlight), 7.00

Kenneth Lonergan (Manchester by Sea), 9.00

Dennis Villeneuve (Arrival), 41.00

Mel Gibson ( Hacksaw Ridge), 51.00

 

Neljän pääkategorian lisäksi kaikki loput Oscar 2017 vedonlyöntikohteet löytyvät mm. Unibetin vedonlyöntisivuilta. Kertoimiin löydät menemällä Viihdekohteet – > Kansainväliset -> Oscar. Kertoimien perusteella Oscar-gaalan palkitut olisivat seuraavat:

Paras elokuva, La La Land, 1.18

Paras animaatioelokuva, Zootopia, 1.20

Paras animaatiolyhytelokuva, Piper, 1.20

Paras dokumenttielokuva, OJ:Made In America, 1.25

Paras lyhytdokumenttielokuva, The White Helmets, 1.33

Paras elokuvan leikkaus, La La Land, 1.40

Paras elokuvaus, La La Land, 1.25

Paras näyttelijä, Casey Affleck (Manchester by the Sea), 1.25

Paras näyttelijätär, Emma Stone (La La Land), 1.75

Paras ohjaaja, Damien Chazelle (La La Land), 1.14

Paras pukusuunnittelu, Florece Foster Jenkins, 1.75

Paras sivuosa näyttelijä, Mahershala Ali (Moonlight), 1.15

Paras sivuosa näyttelijätär, Viola Davis (Fences), 1.08

Paras vieraskielinen elokuva, Toni Erdmann, 1.50

Paras mukailtu käsikirjoitus, Moonlight, 1.33

Paras Live Action lyhytfilmi, Timecode, 1.40

Paras meikkaus ja hiusmuotoilu, A Man Called Ove, 1.33

Paras alkuperäinen musiikki, La La Land, 1.33

Paras alkuperäinen käsikirjoitus, Manchester by the Sea, 1.67

Paras alkuperäinen musiikkikappale, City of Stars (La La Land), 1.20

Paras production design, La La Land, 1.20

Paras äänieditointi, Hacksaw Ridge, 1.50

Paras äänimiksaus, La La Land, 1.50

Parhaat visuaaliefektit, The Jungle Book, 1.25

Oletko samaa mieltä vai kenties eri mieltä? Lyö vetoa omalla vedonlyöntisivustolla ja tarkastele kertoimia. Ne vaihtelevat koko ajan ennen Oscar-gaalaa. Oscar-gaala sunnuntaina 26.1.2017, Suomen aikaa sunnuntain ja maanantain välisenä yönä.