Pekingille olympialaiset vuonna 2022 - päätökselle rajua kritiikkiä!

  • Veikkaussivujen toimitus
  • Tuomas
  • Kuva: AFP
  • 19/01/2018
Jaa tämä...

Kansainvälisen olympiakomitean päätös herättää rajusti keskustelua.

Kansainvälinen olympiakomitea on antanut vuoden 2022 talviolympialaiset Pekingin järjestettäväksi. Se ei ole herättänyt vain positiivisiä ajatuksia. Kritiikillä on kolme kärkeä, joista kenties merkittävin on ihmisoikeudet. Myös lumettomuus ja ilmansaasteet ovat nousseet vahvasti esille.

Kiinan ihmisoikeustilanteesta riitti puhetta jo maan edellisten olympiakisojen aikaan. Edellisen kerran maassa järjestettiin olympialaiset vuonna 2008. Pekingin hakukomitealle esitettiin kysymyksiä aiheesta tälläkin kertaa, mutta vastaukset olivat lyhyitä.

Toisaalta esiin nostettiin myös jotain positiivistä. Olympialaiset on piristysruiske maan työllisyydelle. Pekingin pormestari Wang Anshun ilmoitti, että 92 prosenttia maan väestöstä tukeekin kisahakua.

Kisoja vastustava kahdeksan prosenttia sai äänensä esiin Kiinan Twitterissä.

– Älkää tuhlatko veronmaksajien rahoja.

– Onko maan maine tärkeämpi kuin tavallisten ihmisten elinolosuhteiden parantaminen?

Pekingissä turvaudutaan keinolumeen

Pekingissä ei kilpailla vuonna 2022 lumen suhteen kovinkaan hyvissä olosuhteissa. Kisajärjestelyissä joudutaan todennäköisesti turvautumaan keinolumeen.

Pekingissä lunta ei ole juuri ollenkaan, ja nimettömän KOK-lähteen mukaan tilanne ei ole vuoristossakaan selkeästi parempi.

– Lunta on vain pienillä alueilla rinteissä. Se on ruskeaa, ruskeaa ja ruskeaa.

Lumilajit järjestetään noin 200 kilometrin päässä vuoristossa sijaitsevassa Zhangjiakoun kaupungissa ja hieman lähempänä sijaitsevassa toisessa vuoristokaupungissa. Pekingin järjestettäväksi jäävät ainakin avajais- ja päättäjäisjuhlallisuudet. Uintikuutiona tutuksi tulleessa hallissa järjestetään erilaisia jäälajeja.

Kiinan olympiakomitean puheenjohtajan Liu Pengin näkemys lumiasiaan on positiivisempi.

– Zhangjiakoun alueella on toiminut hiihtokeskuksia jo vuosia. Rakennamme lisäksi järjestelmän, jolla voimme täydentää luonnon lumimäärää keinotekoisesti.

Puheenjohtajan sanoissa on jotain totuuttakin, sillä ilmaston puolesta keinolumen tekeminen on mahdollista. Pekingin keskilämpötila vaihtelee helmikuussa -5 ja +6 celsiusasteen välillä.

Pekingin kanssa kisaisännyydestä kilpaillut Kazakstanin Almaty oli luvannut rakentaa maahansa talven ihmemaan ja heidän hakemuksessaan ivailtiinkin Kiinan lumitilanteelle hyvinkin suoraan. Almatyn hakemuksen iskulause oli: Keeping It Real. Se tarkoittikin, että pidetään lumi aitona.

KOK oli kuitenkin valmis tinkimään ilmapiiristä, jotta kaikki saadaan varmasti sujumaan.

Peking tarjoaa toisaalta loistavan mahdollisuuden markkinoida talviurheilua Kiinan kasvavalle keskiluokalle.

Samalla valittiin vuoden 2020 nuorten talviolympialaisten isäntäkaupunki. Sveitsin Lausanne voitti äänestyksessä toiseksi tulleen Romanian Brasovin.

Seuraavat olympialaiset käydään Brasiliassa, jossa kilpaillaan kesäolympialaisten merkeissä. Valmistautuminen tuleviin kesäolympialaisiin ei ole kuitenkaan sujunut hyvin. Veikkaussivut uutisoi, että vesikohteiden tilanne maassa on surkea. Vesikohteet ovat erittäin saastuneita. Adenovirukset, joita vedessä esiintyy, aiheuttavat rajua vatsatautia, hengitysongelmia ja muita vaivoja. Eräät kisapaikoille harjoittelemaan tulleista urheilijoista ovat jo sairastuneet.

Tuleva viikonloppu on vedonlyöjille suurta juhlaa. Viikonlopun aikana pelataan HJK:n ja Liverpoolin välinen harjoitusottelu, kilpaillaan Suomen MM-rallin mestaruudesta ja paljon muuta. Unibet tarjoaa livestream-palvelussaan mahdollisuuden seurata lukuisia urheilutapahtumia täysin ilmaiseksi.

Lähteet: AFP, Iltalehti

Lue myös:
Ilvekselle vahvistus maalivahtiosastolle!
VIDEO: Jakub Voracekin parhaat palat!

jvg nights