Pelicans kaudella 2015-16

Lähtökohdat kaudelle 2015-2016:

Pelicans on lahtelainen jääkiekkoseura, joka on pelannut SM-liigassa vuodesta 1999 lähtien. Seuran juuret ulottuvat aina 1800-luvulle asti, sillä Pelicans on yksi Viipurin Reippaan jälkeläisistä. Joukkue tunnettiin kevääseen 1996 asti Reippaan eri nimiversioilla, mutta pääasiassa taloudellisten seikkojen takia nimi vaihdettiin Pelicansiksi. Lahtelaisseura lähtee tähän kauteen jälleen yhden uuden päävalmentajan alaisuudessa, kun Petri Matikainen palkattiin lahtelaisten uudeksi päävalmentajaksi. Matikainen korvaa Tomi Lämsän.

SM-Liiga veikkaukseen parhaat vetofirmat

Valmennus:

Pelicansin päävalmentajana toimii vuonna 1967 syntynyt savonlinnalaislähtöinen Petri Matikainen. Matikainen pelasi urallaan 270 SM-liigaottelua muun muuassa Tapparan ja KalPan riveissä. Pelipaikaltaan hän oli puolustaja. Matikainen keräsi urallaan 83 tehopistettä. Hän pelasi uran alussa kaksi kautta Kanadassa juniorisarja OHL:n Oshawa Generalsissa. Matikaisen pelaajauran parhaita saavutuksia ovat alle 20-vuotiaiden MM-kulta, OHL:n mestaruus sekä Tapparan joukkueessa voitettu SM-kulta.

Pelaajauransa jälkeen Matikainen toimi poliisin tehtävissä, kunnes valmistui Vierumäen valmentajaopistosta vuonna 2002. Vuonna 2011 Matikainen teki kaksivuotisen sopimuksen HIFK:n kanssa. Pesti HIFK:n päävalmentajana kesti kuitenkin vain yhden kauden, sillä vuonna 2012 hän siirtyi kolmivuotisella sopimuksella KHL-seura Avangard Omskin päävalmentajaksi. Avangard irtisanoi Matikaisen sopimuksen syyskuun 2013 puolivälissä. Saman vuoden lokakuussa hän siirtyi Itävallan liigan Graz 99ersiin. Syyskuussa 2014 Matikainen nimitettiin Slovan Bratislavan päävalmentajaksi. Keväällä 2015 Matikainen siirtyi Pelicansin päävalmentajaksi.

Viime kausi:

Pelicans sijoittui viime kaudella runkosarjassa sijalle 12. Heikommin kausi eteni vain Sportilla ja TPS:llä, joka oli kauden suurin epäonnistuja. Pelicansin pudotuspelipaikka jäi hyvin kauaksi, sillä lahtelaiset olisivat tarvinneet 20 pistettä lisää, jotta paikka kymmenen joukossa olisi auennut. Pussinokillehan tehtiin runkosarjassa lähes 170 maalia. Enemmän maaleja tehtiin vain juuri vaasalaisille ja turkulaisryhmälle. Tomi Lämsä ei jatkanut viime kauden jälkeen lahtelaisten päävalmentajana, vaan sopimus irtisanottiin.

Pelaajat:

Pelicansin maalivahteina toimivat alkavalla kaudella Janne Juvonen, Sami Rajaniemi ja Toni Eskelinen. Seuran entinen maalivahti Pasi Nurminen on pystynyt luomaan Lahdessa monia kansainvälisen tason huippumaalivahteja, joista Juvonen on suurella todennäköisyydellä seuraava. Juvonen pelasi ensimmäisen kerran SM-liigaa 16-vuotiaana ja hän onkin noussut lahtelaisten selkeäksi ykkösmaalivahdiksi. Kun Jere Myllyniemi ei ole enään turkoosien käytettävissä, Pelicansissa Juvonen saa hurjasti vastuuta.

Pelicansin puolustuksessa yksi pelaaja nousee kokemuksen puolesta ylitse muiden. Hän on Jan Latvala – mies, joka jaksaa edelleen nuorempien mukana. Latvalalla ikä on pelkkä numero, sillä edelleen hän lukeutuu lahtelaisten avainpuolustajiin, vaikka luistelu ei olekaan enään samaa luokkaa verrattuna parhaimpiin vuosiin. Juha Leimu lukeutuu myös seuran avainpuolustajiin. Ulkomaalaishankinnoista mielenkiinnolla seurataan Stefan Lassenin ja Ben Bloodin peliesityksiä. Leveyttä alakertaan tuovat muun muuassa Nico Manelius ja Juha-Pekka Pietilä.

Koska Pekka Saarenheimo lopetti uransa ja Joel Mustonen palasi Ruotsiin, hyökkäyksessä avautui näyttömahdollisuuksia ja pelipaikkoja. Viime kauden neljä tehokkainta pelaajaahan pakkasivat laukkunsa jo keväällä. Henri Heino tekee paluun lahtelaisten vahvuuteen. Kyseessä onkin kärkikorin miehiä puolustavien hyökkääjien osalta. Ryan Potulnyn peliesityksiä seurataan suurella mielenkiinnolla. Myös Antti Erkinjuntti lukeutuu uusiin hankintoihin. Teddy da Costa, Vili Sopanen ja Anrei Hakulinen tuovat leveyttä hyökkäykseen.

Merkittävät siirrot:

Tulleet
Ben Blood, Stefan Lassen, Henri Heino, Ryan Potulny, Antti Erkinjuntti
Menneet
Jere Myllyniemi, Henri Laurila, Pekka Saarenheimo, Joel Mustonen

Katso heitä:

Pelicansin puolustus on varsin vahva. Ennen kaikkea alakerta on järeä, sillä kovaotteiset Ben Blood ja Stefan Lassen tuovat Lahteen kokoa ja voimaa. Esimerkiksi Lassen lukeutuu Tanskan maajoukkueen luottopuolustajiin. Maalinsuulla Janne Juvonen kantaa paljon vastuuta, koska Jere Myllyniemi siirtyi toiseen seuraan. Hyökkäyspäässä Henri Heinoa voidaan pitää aidosti merkittävänä hankintana, vaikkakin viime kauden tyhjennysmyynneissä lahtelaisryhmä menetti paljon maalintekovoimaa. Minkälaisen panoksea antaa mielenkiintoinen Ryan Potulny?

Plussat:

Petri Matikainen ja Pasi Nurminen ovat henkilöitä, joilla on valtava palo jääkiekkoon ja valmentamiseen. Matikainen ja Nurminen tulevat myös varmistamaan sen, että Pelicansissa kilpailu pelipaikoista on aidosti kovaa. Pelicans on epäonnistunut viime vuosina ajoittain pahasti etenkin ulkomaalaishankintojen kohdalla. Nyt pelaajalista näyttää siltä, että vapaamatkustajia ei tule olemaan kaukalossa. Lahtea puhutaan kiekkokaupunkina, eikä se ole täyttä valhetta. Pelicans on yksi kauden mielenkiintoisimmista joukkueista.

Miinukset:

Kun Tomi Lämsä tuli Pelicansin päävalmentajaksi, Lahdessa kerrottiin seuran tekevän työtä pitkäjänteisesti. Kun Lämsän urakka alkoi heikosti, hän sai lähteä. Vaikka ammattiurheilussa tulos merkitsee, Pelicansissa ei tehty työtä pitkäjänteisesti. Tehdäänkö tälläkään kerralla? Tilannetta voidaan verrata esimerkiksi lahtelaisten yhteen pahimpaan kilpakumppaniin SaiPaan, joka on toiminut monta vuotta saman käskijän alaisuudessa. Jos uusi valmennuskaksikko epäonnistuu Lahdessa, saavatko he lähteä nopeallakin aikataululla?

Ennakkoasetelma 2015-2016 sijoitukseen:

Pelicans jätti ennen kauden alkua Pitsiturnauksessa hyvän kuvan itsestään. Jos alkukausi sujuu ilman avainpelaajien loukkaantumisia, Lahdessa saatetaan nähdä yksi kauden suurimpia yllättäjäjoukkueita. Sitähän ei vain voi korostaa liikaa, että miten mielenkiinnolla seurataan lahtelaisten uutta valmennuskaksikkoa. Väriä ja potkua tulee hurjasti turkoosien pukukoppiin. Lahdessa on kerrottu, että seura on lähtenyt tekemään uutta projektia. Tomi Lämsän kohdalla projekti ei onnistunut.

Kertoimet:

Peliyhtiö Unibet tarjoaa Pelicansin Suomen mestaruudesta kerrointa 25,00. Mikäli haluaa tehdä vedon ilman pudotuspelejä, lahtelaisten kerroin on siinä tapauksessa 41,00. Pelicansin sijoittumisesta kolmen parhaan joukkoon tarjotaan kerrointa 6,50. Realistinen saavutus on selviytyminen pudotuspeleihin, mutta jo puolivälieristä pidemmälle pääseminen vaikuttaa näin ennen kauden käynnistymistä epätodennäköiseltä. Pelicansin potentiaali on aidosti olemassa, mutta TPS:n tavoin viime kaudet ovat olleet vaikeita.

Mene tästä suoraan Unibetin Liiga-kertoimiin