Pikkuleijonat murskasi Kanadan tähtisikermän - Suomi finaaliin Ruotsia vastaan! | U-20 MM-kisat

  • Veikkaussivujen toimitus
  • webpalcon
  • 01/04/2014
Jaa tämä...

Karri Kiven luotsaama Suomen nuorten jääkiekkomaajoukkue antoi kanadalaisille välieräottelussa todellisen oppitunnin.

Kanada aloitti välieränottelun vahvasti ja Pikkuleijonat joutuikin alkuminuuteilla puolustuskannalle. Suomi puolusti kuitenkin tarkasti eikä vaahterapaidat päässeet vaarallisille maalipaikoille.

Vähitellen ottelu tasoittui ja Suomi pääsi enemmän kiekkoon. Tämä trendi jatkuikin läpi erän, sillä Pikkuleijonat piti kiekkoa avauskolmannekselle selvästi enemmän. Suomi oli myös lähempänä maalintekoa, kun Saku Kinnunen pääsi nokikkain kanukkivahti Zach Fucalen kanssa puolustuksen hölmöilyn jälkeen. Fucale kuitenkin selvitti tilanteen ja Kinnusen rystylaukaus pomppi lopulta kulmaukseen.

Maalittoman avauserän jälkeen alkoikin sitten taphtua ihan toden teolla. Kanada pääsi heti erän alkuun ylivoimalle, mutta Pikkuleijonien alivoimapelaaminen oli tarkkaa. Jäähyn päätyttyä iskikin sitten Suomi. Kanadan puolustuskulmaan heitetty rännikiekko kimposi ihmeellisellä pompulla maalin edustalle valuneelle Joni Nikolle, jolla oli helppo työ siirtää Pikkuleijonat johtoon.

Avausmaalista reilu puoli minuuttia ja Suomi pääsi itse ylivoimalle Frederik Gauthierin astellessa jäähypenkille. Suomalaistaituri Teuvo Teräväisen syöttö löysi maalin edustalta Artturi Lehkosen, joka sai ujutettua limpun ohi Fucalen. Suomi siirtyi pikaosumillaan 2-0-johtoon.

Pian mentiinkin täyttä häkee toisessa päädyssä ja Juuse Saroksen maalin edustalle kerääntynyt torikokous aiheutti Kanadan Nick Petanille kymmenen minuutin käytösrangaistuksen. Samalla Suomen Aleksi Mustonen sai kaksiminuuttisen, joten Pikkuleijonat joutuivat jälleen alivoimalle. Kanadan ylivoima päättyi kuitenkin Teräväisen läpiajoon, josta maalivahti Fucale tienasi pikkukakkosen kampitettuaan suomalaishyökkääjän kesken harhautuksen.

Kanada nousi maalin päähän ottelun puolivälin krouvin jälkeen, kun Ville Pokan harhasyöttö aiheutti nopean kanukkipyörityksen. Lopulta Jonathan Drouin löysi irtokiekon ja pisti sen rystyltä ohi Saroksen. Heti maalin jälkeisessä vaihdossa Drouin hölmöili itselleen 2+10 minuutin rangaistuksen päähän taklaamisesta.

Suomi ei onnistunut ylivoimalla, mutta viidellä viittä vastaan verkko heilahti jälleen. Fucale onnistui venyttämään takatolpalta uskomattoman hanskatorjunnan, mutta jatkotilanteesta tähtipakki Rasmus Ristolainen veivaili kiekon Kanada-maalin kattoon ja peli oli 3-1.

Näistä lukemista lähdettiin lopulta ottelun päätöserään. Kanada pääsi aloittamaan viimeisen kolmanneksen ylivoimalla, sillä Pikkuleijonat jäähyilivät toisen erän lopulla. Turnauksen paras alivoima pisti kuitenkin taas liinat kiinni eivätkä vaahteralehdet saaneet ylivoimallaan aikaiseksi muuta kuin yhden ainoan laukauksen kohti Sarosta.

Pikkuleijonat alkoi hiljalleen vetäytyä puolustusasemiin ja joukkue onnistuikin jäädyttämään pelin täydellisesti. Kanada hallitsi kiekkoa, mutta tilaa ei löytynyt Suomen puolustusalueelta tippaakaan. Ennakkosuosikin pelaaminen meni kuskaamiseksi ja turhautumiseksi.

Kanadan loppukirissä alkoi tulla seinä vastaan ajassa 55:29, kun Josh Morrissey komennettiin jäähylle hyökkäyspäässä otetusta rangaistuksesta. Joukkue yritti hyökätä alivoimalla, mutta se kostautui, kun Henrik Haapala karkasi läpiajoon. Derrick Pouliot polki hänet kiinni, mutta rikkoi tilanteessa rangaistuslaukauksen arvoisesti.

Haapala loukkaantui rytäkässä ja rangaistuslaukausta asettui laukomaan taituri Teräväinen. Kämmen-rysty -kuvio onnistui ja kiekko liiteli Fucalen vartioiman maalin tolpan juureen. Suomi oli siirtynyt jo 4-1-johtoon.

Kanada haki ottelun lopussa vielä kavennusta epätoivoisesti kuudella kenttäpelaajalla, mutta Teräväinen lopetti vaahteralehtien pyristelyt lataamalla kiekon omalta siniviivalta lämärillä tyhjään kanukkirysään.

Pikkuleijonat kaatoi Kanadan upean taistelun jälkeen maalein 5-1 ja eteni isäntämaa Ruotsia vastaan finaaliotteluun. Voitto oli Suomelle ensimmäinen Kanadasta sitten joulukuun 2001.

Kanadan kohtaloksi koitui pronssiotteluun joutuminen, jossa se saa vastaansa Venäjän.

Veikkaussivut

Twitter: @Veikkaussivut