Rion olympialaiset 2016

Rion olympialaisten alla on puhuttu etupäässä kaikesta muusta kuin urheilusta. Epäkohtia ja skandaaleja on riittänyt. Koko Venäjän yleisurheilujoukkue hylättiin maan valtiojohtoisen doping-ohjelman paljastumisen myötä. Koko muukin Venäjän joukkue oli liipasimella, mutta aivan kisojen alla KOK päätti yleisurheilu poislukien antaa Venäjän osallistua kisoihin, kunhan vain kärynneet urheilijat jätetään kotiin.

Kisajärjestelyistäkin on paljastunut epäkohtia. Brasilia on korruptoitunut maa, eivätkä rakennushankkeet ole aina menneet niin kuin olisi pitänyt. Keväällä kisoja varten rakennettu pyöräilyväylä romahti. Reilu viikko ennen kisojen alkua puolet kisakylästä on vielä kesken.

Rio de Janeiron saasteongelmasta on myös puhuttu paljon ennen kisoja. Suuri osa kaupungin jätevedestä lasketaan suoraan mereen. Kaupungin rantavesien jäteongelmaa on kuvattu vakavaksi, ja näillä rannoilla Gaunabaran lahdella kisoissa purjehditaan. Rion rantavesien virustilanne on tutkimuksen mukaan 1.7 miljoonaa kertaa vaarallisempi kuin pohjois-amerikkalaisella rannalla. Kaiken huipuksi hiljattain Copacabanan rannalle, jossa pidetään beach volley -turnaus, putkahti hiljan silvottu miehen ruumis.

Brasilia on myös väkivaltainen maa, jossa on synkät rikostilastot. Kisaturisteja on peloteltu ryöstöillä, eikä aivan aiheetta. Brasilia on huimien tuloerojen maa, ja ryöstöt ja väkivalta ovat yleisiä. Kisojen aikana turvatoimia luonnollisesti kiristetään, mutta ovathan rikkaat turistit varkaille houkutteleva kohde.

Ja vielä kaiken päälle zika-virus huolettaa kisoihin saapuvia urheilijoita ja turisteja.

Toivottavasti kaikki menee hyvin.

Kisojen urheilulliselta puolelta voi nostaa esiin muutamia kohokohtia, kuten USA:n Dream Team, Brasilian jalkapallo ja Neymar, Usain Boltin viimeiset kisat ja tietenkin suomalaisia kiinnostavat lajit, miesten keihäs ja muut yleisurheilut, paini sekä yllättäjiksi nousevat suomalaiset.

Koripallo ja USA:n Dream Team

Koripallo on ollut olympialaisissa tukevasti USA:n hallinnassa sen jälkeen, kun ammattilaiset tulivat mukaan Barcelonan kisoihin 1992. Alkuperäinen Dream Team oli aivan huikaiseva ryhmä, joukkue täynnä legendoja Magic Johnsonista Michael Jordaniin ja Larry Birdiin, Mailman Malonesta Charles Barkleyhin ja Pat Ewingiin. Koskaan ennen ei kentällä ole ollut yhtä legendaarista joukkuetta, eikä koskaan enää tule vastaavaa olemaankaan.

1992 kisojen jälkeen jenkkien into olympiakoripalloon hieman lopahti. Pohjakosketus oli vuonna 2004 Ateenassa, jolloin USA jäi pronssille.

Rion kisoihin USA:n joukkue sai useammankin kieltäytymisen, pois ovat jääneet niin LeBron James, Anthony Davis, Stephen Curry kuin Russell Westbrookkin. Kobe Bryantkin jätti kisat väliin, vaikka hän olisi voinut päättää loistavan uransa olympiakultaan. Poisjäämisistä huolimatta USA:n joukkue on luonnollisesti loistava, mukana ovat esimerkiksi Kevin Durant, Klay Thompson, Kyrie Irving ja Carmelo Anthony. USA:n joukkue on joka tapauksessa aivan eri tasolla kuin minkään muun maan joukkue, sen menestys on täysin kiinni valmistautumisesta ja motivaatiosta.

Kahden vuoden takaisissa MM-kisoissa USA oli mukana hyvinkin nuorella joukkueella ilman suurimpia supertähtiä, ja se oli täysin ylivoimainen. USA:n kovimmat haastajat ovat vanhat tutut – Pau Gasolin ja Ricky Rubion Espanja sekä Tony Parkerin Ranska. Tuskin kenestäkään on vastusta USA:lle. Bet365 antaa USA:n voittokertoimeksi 1.071, ja se on vähintään kohdallaan.

Jalkapallo ja Brasilia feat. Neymar

Jalkapallon puolella Brasilia yrittää peitota viime aikaisia epäonnistumisia. Olympiajalkapallon sääntönä on se, että joukkue kootaan alle 23-vuotiasta pelaajista sekä enintään kolmesta tätä vanhemmasta pelaajasta. Brasilia on saanut joukkueeseena mukaan Neymarin, ja odotukset ovat varmasti jälleen kovat. Brasilia ei ole koskaan voittanut olympiakultaa jalkapallossa, vaikka se onkin kaikkien aikojen menestynein jalkapallomaa. Lontoon kisoissa 2012 Brasilia hävisi loppuottelun Meksikolle. Tuolloin brassit olivat mukana aivan huimalla joukkueella. Ryhmässä olivat niin Neymar, Marcelo, Thiago Silva, Oscar kuin Hulkkin. Tämän kesän kisat ovat Brasilialle yhtä aikaa tilaisuus viimein voittaa olympiakulta sekä mahdollisuus kuitata omien MM-kisojen 2014 valtaisa pettymys.

Neymar on kisojen ehdoton supertähti. Muita tunnetumpia pelaajia olympiafutiksessa ovat Saksan Benderin veljekset Lars ja Sven sekä MM-voittaja kahden vuoden takaa Matthias Ginter. Kolumbian joukkueessa pelaa Teo Gutierrez, Nigerialla John Obi Mikel ja Korella Tottenhamin Son Heung-Min. Eurooppalaisia joukkueita turnauksessa ovat Saksa, Portugali, Tanska ja Ruotsi. Etelä-Amerikasta mukana ovat Brasilian lisäksi Argentiina ja Kolumbia. Eksoottisin osallistuja on Fiji.

Vetomarkkina uskoo vahvasti Brasilian kultamitaliin. Bet365 antaa sen voittokertoimeksi vain 1.83. Naisten puolella ykkösuosikki voittajaksi on USA kertoimella 2.20. Kotijoukkue Brasilia saa naisten turnauksessa voittokertoimeksi 7.00.

Usainin viimeiset olympiajuoksut

Maailman kaikkien aikojen kovin sprintteri Usain Bolt juoksee nyt viimeisissä olympiakisoissaan. Hän on suurin suosikki voittamaan kummatkin pikamatkat ja vielä pikaviestin. Hän voitti kaikki kolme kisaa, hattutempun, kaksissa aikaisemmissa olympialaisissa. Nyt Bolt hakee tripla-triplaa, mutta tavoite saattaa mennä pipariksi ilman yhtään Rion juoksua. Jamaikan pikaviestijoukkueessa Pekingin kisoissa 2008 juossut Nesta Carter on jäänyt kiinni myöhemmin tehdyissä dopingtesteissä. Hänen Pekingissä antamansa näyte ei olekaan enää puhdas.

Miten käy Suomen?

Suomalaisten kannalta suurin mitalitoivo on miesten keihäs. Antti Ruuskanen ja Tero Pitkämäki ovat lajin ehdotonta maailman kärkeä, mutta keihäs tuntuu olevan aikalailla auki yllättäjille. Saksan Thomas Röhler on ollut kauden aikana huimassa kunnossa. Hänen 91.28 on tämän kesän selvä ykköstulos. Röhler kuitenkin epäonnistui pahasti Amsterdamin EM-kisoissa, joten onko hänellä ehkä ongelmia kisahermojen kanssa? Toinen saksalainen, Johannes Vetter, on tilastokakkonen, mutta hänkin epäonnistui Amsterdamissa jääden kokonaan karsintoihin.

Muillakin on ongelmia. Egyptin Ihab Abdelrahman kärysi hiljattain dopingista. Tero Pitkämäki on ollut koko kauden vaisu, pitkiä kaaria vain ei ole tullut. Antti Ruuskanen kärsii kylkivammasta ja hänen kuntonsa on kysymysmerkki. Kenian MM-voittaja Julius Yego on ollut hiljaa koko kauden.

Lontoon kisoissa neljä vuotta sitten voittajaksi nousi todellinen yllättäjä, Trinidadin ja Tobagon Keshorn Walcott heikolla tuloksella 84.58. Amsterdamin voittaja Latvian Sirmais voisi tänä vuonna olla yksi mahdollinen yllättäjä, ja ehkä Walcott neljä vuotta vanhempana ja kokeneempana on taas mitalitaistossa. Walcott on heittänyt tänä kesänä 86.35.

Muita suomalaisia mitalitoivoja onkin sitten etsittävä tarkkaan. Paini on ollut yksi perinteinen menestyslaji. Tällä kertaa paras mitalitoivo tulee naisten puolelta. Petra Olli voitti viime vuoden MM-kisoissa hopeaa 58 kg:n sarjassa. Ampujat ja purjehtijat ovat aina silloin tällöin yllättäneet ja nousseet mitaleille, ehkä näin käy tälläkin kertaa. Ja mahdollisesti golfari Mikko Ilonen pelaa hyvän turnauksen ja tuo golfista Suomelle mitalin. Golf on mukana olympiaohjelmassa 112 vuoden tauon jälkeen.

Vaikka suomalaisia ei palkintopallilla nähtäisikään, niin kyllä mielenkiintoisia kilpailuja silti on odotettavissa. Kuinka pitkälle aituri Oskari Mörö pääsee kun mukana ovat kaikki maailman parhaat? Entä minkälaisessa kunnossa on uintisprintteri A-P Liukkonen?