Lähde: Rion olympiavedet erittäin saastuneita!

  • Veikkaussivujen toimitus
  • Tuomas
  • Kuva: AFP
  • 16/02/2018
Jaa tämä...

Tulevia Rion olympialaisia varjostaa vesiurheilukohteiden veden surkea laatu.

Uutistoimisto AP on julkistanut tutkimuksia, mitkä koskevat Riossa järjestettävien olympiakisojen vesiurheilukohteiden veden laadusta. Tulokset osoittavat, että kaikilla kilpailupaikoilla viemärijätteet pilaavat veden.

Rion vedenlaatu on herättänyt laajaa keskustelua jo aikaisemminkin, mutta Brasilian viranomaiset sanovat veden puhdistuneen olennaisesti viime aikoina.

Brasilialaisten viranomaisten vakuuttelut eivät kuitenkaan ole tehonneet tutkijoihin. Brasiliaan matkustavat turistitkin ovat voineet nähdä, että monissa osissa Rion kaupunkia viemärijätteet valuvat avo-ojia pitkin suoraan mereen. Kaupungissa voi myös tuntea jätteiden lemun.

Vesiasiantuntijoita huolestutti erityisesti se, etteivät Brasilian viranomaiset tutki vesistöistä viruksia, ainoastaan bakteeripitoisuuden.

Puhtainkin vesistö samaa luokkaa viemärijätteen kanssa

Tutkimustulokset olivat erittäin huolestuttavia. Puhtainkin vesistö oli niin pahasti adenovirusten saastuttama, että veden laatua saattoi verrata puhdistamattomaan viemärijätteeseen. Copacabanan rannalla suoritetaan kisojen triathlonin uintiosuus. Lisäksi monet kisoihin tulevista 350 000 turistista aikoo uida kuuluisalla rannalla.

Adenovirukset aiheuttavat rajua vatsatautia, hengitysongelmia ja muita vaivoja. Eräät kisapaikoille harjoittelemaan tulleista urheilijoista ovat jo sairastuneet.

– Tämä on huonolaatuisinta vettä mitä purjehtijaurallani olen koskaan nähnyt. Olen varma, että jos uit siinä tai sitä menee suuhusi tai nenääsi, paljon pahoja asioita pääsee elimistöösi, kertoo Itävallan purjehdusjoukkueen valmentaja Ivan Bulaja.

Etelä-Kalifornian rannikkovesiin erikoistunut tutkija John Griffith puolestaan toteaa, että vesistöissä on käytännössä puhdistamatonta viemärijätettä. Kaliforniassa näin likaiset rannat suljettaisiin välittömästi.

– Vedessä on kaikkea, mitä vessoista ja suihkuista tulee.

Brasilialaisten kohdalla tilanne ei ole niinkään ongelmallinen, sillä he ovat suurelta osin saaneet immuniteetin saastuneen veden aiheuttamiin sairauksiin. Ulkomaisilla urheilijoilla ja turisteilla ei kuitenkaan immuniteettia ole.

Suomalaispurjehtija Tuuli Petäjä-Sirén matkustaa pian Brasiliaan.

– Minulla ei ole henkilökohtaista kokemusta Riosta, mutta lehtitietojen perusteella ällöttää, totesi Petäjä-Sirén.

– Ihmiset elää siellä saasteen keskellä. Ihmettelen, miten brasilialainen kilpasiskoni on päätynyt purjehduksen pariin.

Asiantuntijoiden mukaan vedenpuhdistamisen tehostaminen ei ennen kisoja enää ole mahdollista. Harjoituskilpailuja käydään jo ensi viikosta alkaen.

Peliyhtiöt ovat vahvasti mukana tulevien olympialaisten tapahtumissa. Myös ennen olympialaisia tarjotaan valtavasti mielenkiintoisia urheilutapahtumia. Tulevana lauantaina pelataan Helsingin olympiastadionilla HJK:n ja Liverpoolin välinen ottelu. Valitettavasti katsojaluvut eivät nouse samanlaisiksi verrattuna viime vuonna pelattuun HJK:n ja Barcelonan väliseen kamppailuun.

Lähteet: AP, Yle

Lue myös:
Liverpool yrittää myydä Balotellin – Hinta putoaa roimasti!
Lukas Hradeckyn ura jatkuu Bundesliigassa!

jvg nights