SaiPa

Lähtökohdat kaudelle 2016-2016:

SaiPa on pelannut Liigaa yhtäjaksoisesti kaudesta 1996-1997 lähtien. SaiPa pelaa tuttuun tapaan kotiottelunsa Kisapuistossa, jonne mahtuu 4820 katsojaa. Suurin yleisökeskiarvo kotiotteluissa on 4105 katsojaa kaudelta 2013-2014. SaiPan merkittävimmät omistajat tälläkin kaudella jatkavat Timo Tersa, Jouni Okko ja Tuomo Räsänen. SaiPalla on monia lempinimiä, kuten ”Sputnikit” tai ”Sputnik”, ”Idän ihme” ja ”Idän jättiläinen”. Lappeenrantalaisten yhteistyöseurana toimii Suomi-sarjassa pelaava Imatran Ketterä.

SM-Liiga veikkaukseen parhaat vetofirmat

saipa2

Valmennus:

SaiPa jatkaa valmennuksen suhteen samoilla linjoilla viime kauteen verrattuna. Pekka Tirkkosen johdolla. Tirkkonen johdatti viime kaudella lappeenrantalaiset puolivälierävaiheeseen ja kaikesta huomaa, että hänellä on toimiston -kuin myös lappeenrantalaisten ihmisten tuki. Pekka Tirkkonen siirtyi SaiPan päävalmentajaksi kaudella 2011, jolloin hän korvasi tehtävässä Ari-Pekka Selinin. Kauden 2013–2014 päätöstapahtumassa Tirkkoselle myönnettiin parhaan valmentajan Kalevi Numminen -palkinto.

Viime kausi:

SaiPan viime kausi päättyi runkosarjan osalta kahdeksannelle sijalle. Se tarkoitti, että lappeenrantalaiset pääsivät mukaan pudotuspelien ensimmäiselle kierrokselle. Vastassa ollut Ässät kaatui suoraan kahdessa kamppailussa, mutta puolivälierissä vastassa ollut Kärpät ei ollut enään yllätettävissä. Suomen mestaruuden voittanut oululaisseura antoi lopulta keltamustille vain yhden voiton. SaiPan ainoa voitto tapahtui ”Sputnikkien” ensimmäisessä kotiottelussa.

Pelaajat:

SaiPan maalivahtina jatkaa Jussi Markkanen, joka lukeutuu SM-liigan parhaimpien maalivahtien joukkoon. Keltamustien pelaaminen ei tule kaatumaan maalivahteihin, sillä erinomaista taustukea antaa seuraan palannut Jani Nieminen. Lappeenrantalaisten maalivahtitilanne on sellainen, että vaikka Markkanen onkin todennäköisempi ykkösmaalivahti, seuran valmennusjohto pystyy peluuttamaan huoletta maalinsuulla kumpaa maalivahtia tahansa.

SaiPan puolustus ei ole kokenut suuria uudistuksia verrattuna viime kauteen. Brian Salcidon jättämä aukko on jäämässä todennäköisesti Simo Riikolan täytettäväksi. Yhdysvaltalainen oli isossa roolissa myös ylivoimassa, mutta hänkin on paikattavissa muilla ominaisuuksilla. Johan Larsson, Simon Backman ja Sam Lofqvist tuovat taustukea Idän ihmeen alakertaan. Puolustusta täydentävät William Mäkinen, Brett Carson, Mika Huhtanen ja Lasse Lappalainen.

SaiPan hyökkäys on kokenut varsin merkittäviä muutoksia. Tehokkain hyökkääjä David Spina vaihtoi seuraa. Samalla Lappeenrannasta pois lähtivät Janne Tavi ja Jesse Mankinen. Käytännössä keltamustat menettivät kesän aikana viidestä parhaasta maalintekijästään neljä. Sentään Chad Rau teki seuran kanssa jatkosopimuksen. Myös David McIntyre jäi Lappeenrantaan. Petteri Nokelaisen merkitys tulee edellämainittujen pelaajien tavoin olemaan suuri. Ville Kohon kohdalla puolestaan valmennus tietää aina, että mitä tulee saamaan.

Merkittävät siirrot:

Tulleet
Jani Nieminen, Petteri Nokelainen
Menneet
Andreas Bernard, Brian Salcido, Mikko Vainonen, Patrick Bjorkstrand, Jesse Mankinen, Dave Spina, Janne Tavi

Katso heitä:

SaiPan maalivahtitilanne on erinomainen. Se luo tilanteen muulle joukkueelle, jossa luotetaan varmuudella seuran maalivahtityöskentelyyn. Chad Rau viimeisteli viime kaudella sen loppupuoliskolla yhdeksän maalia. Myös David McIntyre jatkaa Lappeenrannassa ensi kauden ajan. Pystyvätkö he ottamaan hyökkäyspäässä yhä suurempaa roolia? Petteri Nokelainen on luonnollisesti paikallisten ihmisten huulilla, ja häneen kohdistetaankin suuria odotuksia. Valitettavasti loukkaantumiset ovat kuitenkin sotkeneet Imatralta aikoinaan maailmalle ponnistaneen pelaajan uraa.

Plussat:

Lappeenrannassa on onnistuttu viime vuosina ulkomaalaisten hankinnoissa erinomaisesti. Toisekseen Pekka Tirkkonen on todistanut olevansa hyvin rajallisella pelaajabudjetilla- ja materiaalilla voittava valmentaja. Tirkkosella on täysi luottamus niin toimiston kuin paikallisten ihmistenkin kohdalla ja näin ollen keltamustat ovatkin vakiinnuttaneet paikkansa pudotuspeleissä. Lisäksi SM-liigassa kotiedun merkitystä ei pidä aliarvioida – SaiPan kotietu on varmasti yksi Suomen korkeimman sarjatason merkittävimmistä.

Miinukset:

SaiPa menetti viime kauden päätteeksi niin paljon maalintekovoimaa, että on kaikkea muuta kuin itsestäänselvää, että uusia vastaavan tason ratkaisijoita löytyy. Koska etenkin hyökkäyspäässä menetykset ovat rajuja, kuinka uudet hyökkääjät sopeutuvat Pekka Tirkkosen luomaan pelityyliin? SaiPa ei voi kuitenkaan kilpailla rahallisesti kärkiseuroja vastaan. Lappeenrantalaisten kotietu on merkittävä, mutta mikäli alkukausi sujuu vaatimattomasti, paikallinen yleisö ei löydä katsomoon.

Ennakkoasetelma 2015-2016 sijoitukseen:

SaiPa lukeutuu tälläkin kaudella potentiaalisiin yllättäjiin. Pudotuspelipaikka on tänäkin vuonna keltamustille täysin realistinen. Sen jälkeen on kuitenkin jossain määrin epätodennäköistä, että urakka jatkuisi keväällä kovinkaan pitkälle, mutta kolikon toisena puolena kuitenkin Lappeenrannassa on tehty asioita pitkällä tähtäimellä, laadukkaasti ja saman valmennuksen alaisuudessa, joten Lappeenrannan kotiyleisö janoaa tänäkin vuonna pudotuspeleissä pääsyä pitkälle.

Kertoimet:

Peliyhtiö Unibet tarjoaa SaiPan Suomen mestaruudelle kerrointa 25,00. Suurempi kerroin tarjotaan viidelle muulle joukkueelle. Lappeenrannan sijoittumisesta kolmen parhaan joukkoon tarjotaan puolestaan kerrointa 6,50. Unibetillä on myös mahdollista lyödä vetoa siitä, että kumpi sijoittuu lopulta paremmalle sijoitukselle, SaiPa vai Pelicans. Taistelupari on äärimmäisen mielenkiintoinen, sillä keltamustat ja lahtelaisryhmä ovat toistensa pahimpia kilpakumppaneita.

Mene tästä suoraan Unibetin Liiga-kertoimiin

Lue myös nämä kausiennakot: