SM-liiga | Vihjeet ja sarjataulukko

Veikkaussivut.com tarjoaa sinulle SM-Liigan kuumimmat tipit ja uutiset. SM-Liiga on ylivoimaisesti Suomen suosituin ammattilaissarja sekä katsojamäärissä että vedonlyöntivolyymissä mitattuna. Viimevuoden loppuottelusarjassa Kärpät oli lopulta Tapparaa parempi voitoin 4-3, joten tästä kaudesta on lupa odottaa vähintään yhtä mielenkiintoista.

Jääkiekon Liigan kausi 2015-2016 käynnistyi 11.9.2015. Runkosarjan päätöskierros pelataan 10.3.2016. Lisää Liiga-uutisia

Veikkaussivut suosittelee liigabetseihin:

  • no
  • Peliyhtiö
  • Nappi
  • Luokitus bonus

 

Täältä näet SM-liigan vihjeet, ennakon ja sarjataulukon.
Katso SM-liliigalogoiga kauden 2015-2016 joukkuekohtaiset ennakot linkien alta.

Lähtökohdat:

SM-Liigakausi lähtee käyntiin perjantaina 11.9. pelattavalla seitsemän ottelun mittaisella kierroksella. Runkosarja käsittää tuttuun tapaan 60 ottelua joukkuetta kohden, mutta ottelukalenteri on aiempaa väljempi. Jatkossa SM-Liigaa voidaan nyt pelata maajoukkuetapahtumien aikana. Poikkeus on miesten maajoukkueen Euro Hockey Tour -sarjan kotiturnauksen ajankohta marraskuun alussa. Suomen korkeimman sarjatason otteluita ei pelata samoina päivinä Leijonien ottelujen kanssa.

Kärpät, joka on voittanut kaksi edellistä Suomen mestaruutta, lähtee myös alkavalla kaudella harteillaan suurimman mestarisuosikin viitta. Oululaisten suurimpina haastajina pidetään HIFK:ta. Mielenkiintoisena yksityiskohtana Tappara, joka on ollut kahdella edellisellä kaudella aina loppuottelusarjassa saakka, ennustetaan alkavalla kaudella vain keskikastiin. Uuden kauden mielenkiintoisin joukkue tulee kuitenkin Turusta, sillä jälleen kerran viime kaudellakin epäonnistunut TPS on tehnyt äärimmäisen merkittäviä pelaajahankintoja.

Parittoman joukkuemäärän vuoksi valintakierros, tammikuun tasaus poistuu. Toisena tärkeänä huomiona SM-Liigan jatkoaikasäännöt muuttuvat. SM-liiga seuraa jatkoaikasäännöissä NHL:n ja Mestiksen jo aiemmin päättämää muutosta. Runkosarjan ottelujen jatkoajat pelataan jatkossa kolmella kolmea vastaan Jatkoaikaa koskee myös se uudistus, että joukkueet eivät jatkossa vaihda päätyjä jatkoajalle kolmannen erän jälkeen ja se, että jäätä ei puhdisteta jatkoajan ja voittomaalikilpailun välissä.

Viime kausi:

SM-liigakausi 2014–2015 oli Suomen korkeimman sarjatason 40. kausi. Kausi alkoi tulevan kauden tapaan syyskuussa 2014  Suomen mestari ratkesi seuraavan vuoden huhtikuussa. SM-liigakaudelle hallitsevana mestarina lähti Kärpät, joka oli edellisellä kaudella voittanut loppuottelusarjassa Tapparan. Kyseessä oli toinen kerta putkeen, kun oululaisseura pääsi juhlimaan Suomen mestaruutta. Myös kaudella 2013-2014 Kärpät venyi Suomen mestaruuteen ratkaisevan seitsemännen loppuottelusarjataiston päätteeksi.

Edelliselle SM-liigakaudelle tapahtui joukkueissa yksi merkittävä muutos. Jokerit luopui sarjapaikastaan ja siirtyi pelaamaan Venäjälle KHL-liigaan. Vapautuneelle paikalle SM-liigaan nostettiin Mestiksestä Sport, jonka ensimmäinen kausi oli kuitenkin hankala. Edellisen kerran Sport pelasi korkeimmalla sarjatasolla kaudella 1975–1976. Vaasalaisryhmä jäi viime kaudella sarjataulukossa lopulta viimekseksi jääden ulos pudotuspelipaikoilta yhdessä epäonnistuneen TPS:n, Pelicansin ja HPK:n kanssa.

Pudotuspelien ensimmäisellä kierroksella pelasivat HIFK, Ilves, SaiPa ja Ässät, joista jatkoon kahdeksan parhaan joukkoon selviytyivät HIFK ja SaiPa. Ilveksen ja HIFK:n toisesta ja ratkaisevasta ottelusta tuli kaikkien aikojen pisin Suomessa pelattu jääkiekko-ottelu. Ottelua pelattiin neljänteen jatkoerään asti ennen ratkaisun syntymistä. Puolivälierävaiheessa HIFK:n urakka päättyi Tapparaa vastaan voiton 4-2, kun taas SaiPa tippui Kärpille voitoin 4-1. Kahdessa muussa otteluparissa Lukko kaatoi KalPan voitoin 4-2 ja JYP Bluesin voitoin 4-0. Semifinaaleista jatkoon etenivät Kärpät ja Tappara . Pronssiset mitalit vei JYP kaatamalla Lukon numeroin 1-2.

Runkosarjassa SM-liigakauden paras maalintekijä oli Olli Palola, joka viimeisteli Tapparalle 29 maalia. Maalisyöttöjen ykkösnimi oli puolestaan Bluesin Kim Hirschovits, jolle merkattiin maaliin johtaneita syöttöjä 45 kappaletta. Paras teholukema oli JYPiä edustaneella Markus Hännikäisellä, jonka lukema oli +22. Mielenkiintoisena yksityiskohtana TPS:ää edustaneen Ryan Laschin +-tilasto oli pakkasella -21. Kauden paras kotijoukkue oli runkosarjankin voittanut Kärpät ja paras vierasjoukkue runkosarjan toinen Tappara.

Merkittävät pelaajasiirrot:

Blues

Tulleet:
Eero Somervuori, Markus Poukkula

Menneet:
Eetu Laurikainen, Jani Nieminen, Miro Aaltonen, Stefano Gilliati

HIFK

Tulleet:
Joonas Järvinen, Tommi Taimi, Roope Hintz

Menneet:
Otto Honkaheimo, Toni Söderholm, Matti Kuparinen, Nikolai Goldobin

HPK

Tulleet:
Jere Myllyniemi, Joonas Lehtivuori, Riku Hahl, Patrick Holland, Antti Miettinen, Vojtech Polak, Peter LeBlanc

Menneet:
Juuse Saros, Craig Schira, Marek Viedensky, Tuomas Vänttinen, Zach Hamill, Jesse Saarinen, Eero Somervuori, Joonas Vihko

Ilves

Tulleet:
Henri Kiviaho, Hannu Toivonen, Marcus Fagerudd, Joonas Vihko

Menneet:
Juha Järvenpää, Joonas Korpisalo, Martti Järventie, Tommi Kivistö, Steven Zalewski, Roope Hintz, Vojtech Polak

JYP

Tulleet:
Nolan Yonkman, Joonas Nättinen, Janne Tavi

Menneet:
Mikko Mäenpää, Eric Perrin, Markus Hännikäinen, Juuso Ikonen, Markus Poukkula

KalPa

Tulleet:
Patrick Davis, Jesse Mankinen

Menneet:
Andy Chiodo, Miika Koivisto, Arttu Ilomäki, Michal Birner, Tomas Kubalik, Jukka Voutilainen

KooKoo

Tulleet:
Juha Järvenpää, Mikael Kurki, Ari Vallin, Josh Green, Matt Watkins, Jarkko Malinen

Kärpät

Tulleet:
Sami Aittokallio, Jani Hakanpää, Miro Aaltonen, Mika Niemi, Juuso Ikonen

Menneet:
Tomi Karhunen, Ryan Glenn, Ari Vallin, Ben Maxwell, Patrick Davis, Lukas Kaspar, Joonas Kemppainen, Joonas Donskoi

Lukko

Tulleet:
Rasmus Rinne, Miika Koivisto, Sami Lähteenmäki

Menneet:
Mikko Kousa, Harri Tikkanen, Ville Nieminen, Jerry Ahtola, Jonne Virtanen

Pelicans

Tulleet:
Ben Blood, Stefan Lassen, Henri Heino, Ryan Potulny, Antti Erkinjuntti

Menneet:
Jere Myllyniemi, Henri Laurila, Pekka Saarenheimo, Joel Mustonen

SaiPa

Tulleet:
Jani Nieminen, Petteri Nokelainen

Menneet:
Andreas Bernard, Brian Salcido, Mikko Vainonen, Patrick Bjorkstrand, Jesse Mankinen, Dave Spina, Janne Tavi

Sport

Tulleet:
Mika Järvinen, Jake Newton, Niko Peltola, Tuomas Vänttinen, Artur Gavrus

Menneet:
Ville Hostikka, Hannu Toivonen

Tappara

Tulleet:
Tomi Karhunen, Nick Plastino, Arttu Ilomäki, Jani Lajunen, Veli-Matti Savinainen

Menneet:
Juha Metsola, David Kolomatis, Henrik Tömmernes, Josh Green, Antti Erkinjuntti, Pekka Jormakka, Olli Palola

TPS

Tulleet:
Henrik Tallinder, Harri Tikkanen, Eric Perrin, Jerry Ahtola, Tomi Kallio, Dave Spina, Jonne Virtanen

Menneet:
Jakub Nakladal, Steven Seigo, Markus Seikola, Niclas Lucenius

Ässät

Tulleet:
Ari Ahonen, Andreas Bernard, Troy Vance, Matti Kuparinen, Pat Mullane, Semir Ben-Amor , Juho Lammikko

Menneet:
Juuso Riksman, Rasmus Rinne, Esa Lindell, Garrett Stafford, Henri Heino, Mika Niemi, Eero Elo, Jake Hansen, Mike Hedden, Sami Lähteenmäki

Yhteenveto:

SM-liigan kahdesti peräkkäin voittanut Kärpät on kokenut useita muutoksia. Etenkin ulkomaalaisosastoa on laitettu uuteen uskoon. Se saattaa olla loppupeleissä seuralle hyväksi, sillä Kärppien ulkomaalaiset saivat aiheesta viime kaudella myös negatiivistä palautetta. Vaikka Kärppien lähtijälista on nimien perusteella merkittävä, seuraan on tullut myös korvaajia, jotka ovat aitoja vahvistuksia. Onkin sanottava, että vaikka Kärpät on kokenut muutoksia, Oulussa seuraa on rakennettu aidosti pitkällä tähtäimellä ja ryhmällä on valtavasti kokemusta suurten otteluiden voittamisesta. Lauri Marjamäki jatkaa edelleen Pohjoisen ylpeyden päävalmentajana.

TPS:n tekemisen seuraamista ei voi korostaa liikaa. Turkuun on hankittu niin kovan luokan pelaajia, että aikaisempien kausien karmea epäonnistuminen ei saa toistua jälleen. Yhdessä turkulaisseuran kanssa Pelicans lukeutuu poikkeuksellisen mielenkiintoisiin joukkueisiin. Ryhmää valmentaa tällä kaudella kaksikko, josta väriä ei tule puuttumaan. Petri Matikainen ja Pasi Nurminen ovat saaneet harjoitusotteluiden perusteella kasaan joukkueen, jolle pudotuspelipaikka on vähintäänkin täysin realistinen.

Oman mausteensa tuo SM-liigassa jatkossa käytössä oleva lohkosysteemi. Sarjan viisitoista seuraa jaetaan viiteen kolmen joukkueen lohkoon. Länsirannikon lohko on uuden järjestelmän loogisin lohko, jossa pelaavat länsirannikon joukkueet TPS, Ässät ja Lukko. Pääkaupungin lohkossa pelaavat HIFK, Blues ja HPK. Pirkanmaan ja Pohjanmaan lohkossa ovat puolestaan Tappara, Ilves ja Sport. Valtatielohkosta löytyvät rakkaat viholliset SaiPa ja Pelicans sekä uutena tulokkaana tuleva KooKoo. Viimeisimmästä, mutta ei vähäisimmästä lohkosta löytyvät Kärpät, JYP ja KalPa. Lohkon nimi on mielenkiintoinen sekametelilohko.

Kertoimet:

Kärppien kolmannelle peräkkäiselle Suomen mestaruudelle tarjotaan Unibetillä kerrointa 3,50. Sijoituksesta kolmen parhaan joukkoon tarjotaan kerrointa 1,50. Oululaisten tärkeimpänä haastajana pidetään HIFK:ta, jolle Unibet tarjoaa Suomen mestaruudesta kerrointa 5,75. Helsinkiläisten sijoittuminen kolmen parhaan joukkoon palkitaan sivustolla 2,20-kertaisesti.

Viime kaudella SM-liigaan nousseelle Sportille ja alkavalla kaudella Suomen korkeimmalle sarjatasolle nousseelle KooKoolle tarjotaan valtavia kertoimia. Vaasalaisten Suomen mestaruus palauttaisi rahat 101,00-kertaisesti, kun taas kouvolalaisten osalta saisi kertoimeksi peräti 201,00. Kummankaan edellämainitun joukkueen puolesta ei liene järkevää sijoittaa rahojaan, sillä on vielä täysi arvoitus, että kokeeko KooKoo kivikovassa SM-liigassa saman lopputuloksen kuin Sport viime kaudella.

Peliyhtiö Betsson tarjoaa kohdetta, jossa veikataan, että mikä SM-liigajoukkue tulee ensimmäiseksi erottamaan päävalmentajansa. Todennäköisimpänä pidetään Sportia kertoimella 7,50. Toiseksi pienintä kerrointa tarjotaan Tapparalle, jolla saisi rahat takaisin 8,00-kertaisesti. Epätodennäköisimpänä pidetään Kärppiä kertoimella 35,00.

Käy katsomassa SM-liigan live-stream lähetykset täältä.

Lue myös nämä:

Valioliiga | La Liga | Mestarien liiga | NHL | Bundesliiga | NFL

SM-LIIGAN SARJATAULUKKO

SM-LIIGAN SARJATAULUKKO