Ennakko: SM-liigan finaalit alkavat - "Kärsivällisyys vastaan hulluus"

  • Veikkaussivujen toimitus
  • Ben
  • 25/04/2018
Jaa tämä...

Kotoisen kiekkokevään huipennus on viimein käsillä. Finaalihuumaa päästään maistamaan ensin Tampereella, kun Tappara ja Ässät lyövät viikon odottelun jälkeen yhteen. Kumpi kaappaa ensimmäisen kiinnityksen kannusta? 

 

SM-liigan finaalit pärähtävät viimein eetteriin. Viikon verran kiimaa kasvattaneet finaalijoukkueet Tappara ja Ässät kohtaavat toisensa maanantai-iltana Hakametsässä. Äärimmäisen tasaiseksi povattua sarjaa on molempien ryhmitysten keskuudessa odotettu jo vesikielellä. 

Pitkä tauko välieräsarjoista tulee olemaan molemmille joukkueille haaste avauskamppailun alla. Pelillisesti vireen löytymiseen tuskin kuluu muutama vaihtoa pidempää, kyse onkin lähinnä latauksen varaamisesta. Finaaleissa latauksen puutteesta ei voi varmasti kumpaakaan nivaskaa syyttää, mutta siitä rävähtääkö tuo lataus yli onkin jo aivan eri asia. 

Erityisesti kotiedun turvin sarjaan lähtevä Tappara tarvitsee niin pelillisesti kuin latauksenkin puolesta ehjän avausottelun. Porilaisten huumaavalle vireelle ei kirvesrintojen parane antaa yhtään ylimääräistä sysäystä ylipelaamisen tai hermostuneisuuden johdosta. 

Ässät on ollut pudotuspeleissä tyly vierasjoukkue. Erityisesti JYP sai kokea ryhmän pelirohkeuden karvaasti kotiotteluissaan. Pata nappasi voitot kaikissa jyväskyläläisten kotikamppailuissa ehjän esityksen siivittämänä. Ryhmän tiukka ja rohkea keskialueen puolustaminen jätti hurrikaanit monesti aseettomaksi. 

Tukittu keskialue, tilkitty puolustus

Voittokulustaan kevään korvilla Ässät saa toki kiittää suuresti maalivahtiaan Antti Raantaa. SM-liigan ykkösvahti on kuitenkin saanut loistavaa taustatukea Ässien kurinalaiselta puolustukselta. Oikeastaan porilaisten menestyksen perusteet ovatkin laskeutuneet pitkälti Raannan ja puolustajien yhteispelin kauniille sinfonialle. 

Ässien osalta ykkössentteri Mika Niemen toiminta on ollut kaikista huomionarvoisinta. Sen lisäksi, että hyökkääjä toimii joukkueen ykkösketjun priimusmoottorina, on Niemi samalla usein juuri se pelaaja, joka ensimmäisenä siivoaa kiekot Raannan silmien edestä. Niemen onnistuminen takaa isolta osin myös Ässien menestyksen.

Tapparan on avausottelussaan kyettävä nujertamaan Padan luja keskialueen puolustaminen. Kirvesrinnat voi eivät sortua turhaan puskemiseen, vaan joukkueen on haettava hyökkäyksiin lähtönsä viisaamman kiekollisen pelin kautta. Kärkihyökkääjien Aleksander Barkovin ja Chris Connolyn puuttuminen tulee varmasti tällä osa-alueella näkymään.

Toisaalta Tappara ei poissaoloihinsa kaadu. Jukka Rautakorven miehistö on osoittanut pystyvänsä raudanlujaan viisikkopelaamiseen, ja joukkueen pelitapa onkin yhtenäisyytensä osalta äärimmäisen hienoa katsottavaa. 

Kumman pakkopeli ontuu?

Avausottelun osalta suurin kulminaatiopiste löytyy kuitenkin erikoistilannepelaamisesta. Molempien joukkueiden raastava pelitapa tulee tuomaan mukanaan myös tukun rangaistuksia, vaikka nivaskat eivät pudotuspelien jäähyherkimpiin ryhmityksiin ole kuuluneetkaan.

Erityisesti Tappara on ylivoimansa osalta osoittanut jo pitkään vaarallisuutensa. Ässien pakkopeli on sen sijaan ollut kevään loistavasta vireestä huolimatta heikkoa. JYP-sarjassa porilaiset kuitenkin petrasivat huimasti ja onnistuivat iskemään ylivoimalla kiekon verkkoon viimeistä peliä lukuunottamatta kaikissa kamppailuissa. 

Alivoiman suhteen molemmilta joukkueilta löytyy rutkasti koko liigan parasta osaamista. Esimerkiksi suurimpien raastokoneiden ja runkosarjan pistenikkareiden, Tapparan Ville Niemisen ja Ässien Veli-Matti Savinaisen, välinen taisto tulee olemaan mielenkiintoinen niin alivoiman kuin myös peruspelaamisen osalta. 

Maanantainen koitos ei vielä ratkaise mitään, tuskin edes luo suuria suuntaviivoja. Se miten peli kummankin ryhmityksen osalta lähtee kulkemaan on kuitenkin tärkeää. Onnistuuko Tappara jäädyttämään kärsivällisyydellään Karri Kiven Ässät vai saako porilainen hulluus jälleen uuden piristysruiskeen?

Veikkaussivut | Micke Suopuro

Twitter: @MickeSuopuro