Sotshin Leijona-ennakko: Hyökkääjät | Sotshi

  • Veikkaussivujen toimitus
  • webpalcon
  • 02/12/2014
Jaa tämä...

Leijonat lähtee Sotshin olympialaisiin ilman kahta parasta sentteriään. Hyökkäysosastolla on kuitenkin kaikki mahdollisuudet positiiviseen yllätykseen, sillä joukkueen etulinjasta löytyy mukava yhdistelmä nuoruuden intoa, luovuutta, pelisilmää sekä rajatonta kokemusta.

Kuten niin valitettavan hyvin tiedämme, koki Leijonien hyökkäysosasto aivan kisojen kynnyksellä todella kovia kolauksia. Sekä Mikko Koivun että Valtteri Filppulan jalkavammat estivät molempien pääsyn olympiajäille. Saku Koivu ja Sean Bergenheim taas kieltäytyivät kisamatkasta aiempiin vammoihin vedoten.

Neljän huippuluokan hyökkääjän poisjäänti näkyy väkisinkin Suomen pelaamisessa. Leijonien hyökkäys lähteekin turnaukseen vaihdosten jälkeen suhteellisen värikkäällä ryhmällä, sillä joukkueen 12:sta hyökkääjästä peräti viisi on viettänyt kuluvan kauden Euro-jäillä.

Huipputaidon puuttumisesta huolimatta voi tämä viisikko nousta yllättävänkin arvokkaaksi tekijäksi Suomen hyökkäysosastoa tarkastellessa. Ison kaukalon salat ovat nimittäin tiukasti näiden herrojen takaraivoissa.

1. Hyökkäysketju: Mikael Granlund – Aleksander Barkov – Teemu Selänne

Isä ja pojat. Tällä reseptillä mennään myös Leijonien ykkösketjussa. Kaiken kokenut Teemu Selänne onkin vanhempi kuin nuoret ketjukaverinsa yhteensä. Tämä kausi on sujunut Finnish Flashiltä suhteellisen rauhallisesti ja ikä alkaa väkisinkin näkymään konkarin otteissa. Sotshissa Selänne on kuitenkin Leijonien ykköshyökkääjiä, joten veteraanipelurilta kaivataan tehoja. Ja niitähän Selänne meille varmasti myös tarjoaa.

Kokenutta maalitykkiä ruokkivat kaksi todellista huippulupausta, sillä Suomen valmennusjohto asetti legendan rinnalle Mikael Granlundin ja Aleksander Barkovin. Kaksikosta molemmat ovat osoittaneet pärjäävänsä maailman huipputasolla ahtaassakin kaukalossa. Pelikentän suurentuessa voi hyvinkin olla, että nuorukaisten vahvuudet nousevat esiin entistäkin paremmin.

Granlund on jo ehtinyt osoittaa olevansa erittäin tehokas pelaaja suuressa kaukalossa. Wild-hyökkääjän rajaton luovuus ja uskomaton pelisilmä pääsevät oikeuksiinsa juuri tällaisissa tilanteissa. Mikä tärkeintä, miehen ketjusta löytyy pelaaja, joka laittaa limpun nyyttiin tilaisuuden tullen. Mikäli kemiat napsuvat kohdilleen, voi jälki olla komeaa.

Barkov taas pelasi vielä viime kaudella kotoista SM-liigaa, joten ison kaukalon metkut ovat hänelle hyvin selvillä. Panthersissa nuorukainen on pelannut läpi kauden äärimmäisen kypsää peliä ja superlahjakkuus onkin noussut koko pantterilauman ykkössentteriksi. Häntä on myös usein isketty pelaamaan juurikin vastustajien parhaita pelaajia vastaan – ja silti tehoja on napsunut mukavaan tahtiin.

Tämä lupaakin todella hyvää olympialaisten kannalta.

2. Hyökkäysketju: Lauri Korpikoski – Olli Jokinen – Tuomo Ruutu

Leijonien kakkosketju on myös rakennettu täysin NHL-miesten ympärille. Alunperin kolmos- tai nelossentteriksi kaavailtu Olli Jokinen on noussut poisjääntien vuoksi aina kakkosketjun keskustaan saakka. ”Päälliköltä” on nähty tällä kaudella raikkaitakin jaksoja, mutta olympialaisten lähestyessä tehot ovat kuitenkin kadonneet. Nyt maalivainun on kerta kaikkiaan löydyttävä.

Laidoilleen O. Jokinen saa Lauri Korpikosken ja Tuomo Ruudun. Kuluva kausi on mennyt alakanttiin myös näiden herrojen osalta. Korpikoski kuuluu illasta toiseen Phoenix Coyotesin luottopelaajiin, mutta pistetili ei ole kasvanut aivan toivottua tahtia – osittain loukkaantumisten takia. Ruutu taas on sukeltanut pahasti Carolina Hurricanesin rivistössä ja hyökkääjä onkin joutunut villien treidihuhujen keskelle.

Kaksikon puolustukseksi on kuitenkin todettava, että heistä molemmat pystyvät auttamaan joukkuettaan monin muin keinoin, vaikkei vastustajan verkko välttämättä heiluisikaan. Korpikosken luisteluvoima ja taistelutahto nostavat miehen Leijona-lauman yhdeksi tärkeimmistä hyökkääjistä. Coyotes-peluri tuleekin nauttimaan suurta roolia muun muassa alivoimapelaamisessa.

Ruudun aktiivinen pelityyli ja hirvittävä taklausvoima taas pitävät vastustajan kuin vastustajan jatkuvasti varpaillaan.

Pelkästään nämä seikat eivät kuitenkaan riitä tässä vaiheessa, sillä koko kakkoskolmikon on otettava nyt vastuuta Suomen joukkueen tehoista.

3. Hyökkäysketju: Jussi Jokinen – Petri Kontiola – Juha-Matti Aaltonen

Jussi Jokinen on olympialaisiin lähdettäessä tehokkain suomalaispelaaja NHL:ssä, mutta mies löytyy silti vasta Leijonien kolmosketjusta. Tähän on kuitenkin päivän selvä syy – Westerlund haluaa saada tehoja irti myös kärkihyökkääjän takaa. Helpompien peliminuuttien myötä voi hyvässä vireessä oleva J. Jokinen päästäkin iskemään tärkeitä maaleja.

Kolmossentteri Petri Kontiolan kiekollinen osaaminen riittää vallan mainiosta Penguins-hyökkääjän tukemiseen. ”Konnaa” ei välttämättä tunneta minään puolustusspesialistina, mutta Traktor-sentteri on kuitenkin mainettaan parempi myös kiekottomassa pelaamisessa. Täten mies onkin ehdottoman oikea valinta tälle tontille.

Kolmosketjun viimeisin lenkki onkin sitten todellinen jokerikortti: Juha-Matti Aaltonen. Yllätyspaikan olympiajoukkueesta napannut Kärppä-hyökkääjä on tahkonnut tehokkaana kotoisessa Liigassa, mutta nyt haaste on kovempi kuin kertaakaan aiemmin. Pystyykö Aaltonen pelaamaan vahvuuksillaan myös olympiajäillä vai loppuuko pelihuumori tilan ja ajan laskiessa minimiin? Mikäli mies mielii vielä NHL-kentille, on hänellä nyt miljoonan taalan paikka näyttää taitonsa.

4. Hyökkäysketju: Leo Komarov – Jarkko Immonen – Jori Lehterä

Nelosketjussa suuren yleisön katseet kohdistuvat joukkueen varakapteeniksi valittuun Leo Komaroviin. Ärsyttäjänä tunnettu rääväsuu on pelannut upean kauden KHL:ssä ja mies onkin ottenut suurta vastuuta mestarisuosikki Dinamo Moskovassa. Sotshissa Komarov palaa kuitenkin juurilleen nelosketjun duunariksi.

Pitkää kuitenkin varanne – tämä kaveri saattaa löytyä turnauksen edetessä myös ylemmistä kentällisistä.

Nelosketjun kaksi muuta lenkkiä ovat niin ikään KHL:ssä kiekkoilevat Jarkko Immonen ja Jori Lehterä. Myöhäisen kutsun karkeloihin saanut Imonen on ollut vuosien saatossa tuttu näky Leijonien kisaryhmissä. Kukaan tuskin osasi kuitenkaan odottaa, että mies nähtäisiin myös olympiakaukalossa.

Immosen fyysisyys, röyhkeys ja jalkanopeus eivät koskaan riittäneet NHL-paikan vakiinnuttamiseen, mutta peliäly on Torpedo-hyökkääjällä huipputasoa. Fiksu ja taitava pelaaja onkin erittäin käyttökelpoinen muun muassa ylivoimapelaamisessa.

Lehterä taas hylkäsi viime kesänä St. Louis Bluesin NHL-sopimustarjouksen ja siirtyi takaisin KHL-kentille. Itänaapurin kiekkoliigassa mies onkin aivan tähtitason hyökkääjä. Hyökkäyspäässä Lehterä on alati vaarallinen, sillä kiekolliset taidot ja peliäly ovat erittäin terävässä kunnossa.

Kuten sanottua, haaste on kuitenkin tällä kertaa pari mittaa suurempi. Miten käy kun vastassa on KHL:n huippujen sijaan koko maailman parhaimmat kiekkoilijat. Lisäksi Lehterän selvät puutteet puolustuspelaamisessa ja fyysisyydessä nostaa esiin kysymyksen siitä, onko herra oikea valinta juurikin joukkueen nelosketjuun.

Varamiehet: Sakari Salminen ja Antti Pihlström

Varamiehinä turnaukseen lähtevät Antti Pihlström sekä Immosen ohella myöhäisen kisakutsun saanut Sakari Salminen. Polkukone Pihlström pystyy tuomaan joukkueelle energiaa räväkällä pelityylillään ja voimakkailla taklauksillaan.

Salminen taas on muodostanut nelossentteri Immosen kanssa oivan tutkaparin KHL:ssä. Eipä olisikaan ihme, jos kaksikko viriteltäisiin samaan ketjukoostumukseen turnauksen edetessä.

Kaiken informaation Sotshin talviolympialaisiin liittyen saat Veikkaussivujen Talviolympialaiset -osiosta! >>>


Tsekkaa Veikkaussivujen Vihjeet -sivustolta vedonlyöntivinkkejä Leijonien avausotteluun ja moniin muihin pelikohteisiin! >>>


Veikkaussivut | Ville Hokkanen

Twitter: @vvhokkanen, @Veikkaussivut