Sotshin Leijona-ennakko: Maalivahdit | Sotshi

  • Veikkaussivujen toimitus
  • webpalcon
  • 02/12/2014
Jaa tämä...

Viime hetkien valitettavat loukkaantumiset ovat tehneet suuren loven jo ennalta kaksijakoiseen Leijona-laumaan. Yksi asia on kuitenkin varmaa: maalivahtipeliin Suomi ei tule kaatumaan.

Leijonien olympiaryhmästä löytyy tunnetusti monia heikkouksia verrattuna kisojen ykkösmaihin. Joukkueen puolustuksesta uupuu jykevää NHL-osaamista ja hyökkäyksen viime hetkien poisjäännit ovat tehneet tehneet pahaa jälkeä Leijona-ryhmän iskukyvylle. Puutteista ja heikkouksista puhuttaessa yksi osa-alue jää kuitenkin aina spekulaation ulkopuolelle. Suomi marssittaa vuoden 2014 talviolympialaisiin kisojen kovimman maalivahtikolmikon.

Jotain sinivalkoisen veskaritrion kovuudesta kertoo se, ettei seitsemän miljoonan dollarin vuosipalkkaa nostavaa Pekka Rinnettä, tai vastikää upean uransa päättänyttä Miikka Kiprusoffia tule kisoissa pätkääkään ikävä. Sotshiin matkanneesta kolmikosta jokainen pystyy pitämään joukkuettaan pystyssä tilanteessa kuin tilanteessa.

Tuukka Rask, Antti Niemi, Kari Lehtonen -triosta yhden torjujan tarjoama taitotaso kelpaisi varmasti myös kisojen ennakkosuosikeiksi nostetuille Kanadalle ja Venäjälle. Ruotsilla on asettaa maalilleen yksittäinen huipputorjuja Henrik Lundqvist, kun taas USA:n maalia vartioiva kaksikko Jonathan QuickRyan Miller on ainut parivaljakko, joka voidaan nostaa vertailussa suomalaisvahtien kanssa samaan pöytään.

Päävalmentaja Erkka Westerlundin ei tarvitsekaan kantaa huolta maalivahtikysymyksistä, sillä herroista jokainen on todistanut tasonsa aivan kiekkomaailman huipulla. Seuraavassa käydäänkin vielä läpi viime hetkien pohdintaa Leijonien veskaritilanteesta.

1. Tuukka Rask

Kovissa liemissä keitetty Rask on ollut tälläkin kaudella Suomen ykköstorjuja NHL-kentillä. Mies on ehdottomasti TOP 3 -tasoa koko maailmassa eikä nimeäminen maailman parhaaksi maalivahdiksi olympialaisiin lähdettäessä olisi lainkaan yliammuttua.

Rask on NHL:n maalivahtitilastoissa neljäntenä torjuntaprosentillaan 92,80%. Bruins-vahti päästää vain 2,11 maalia täyttä ottelua kohden ja tämä lukema oikeuttaa kyseisellä listauksella kuudennelle paikalle. Ennen olympiatauon alkua Rask on ehtinyt pelata 43 ottelua, joista on irronnut 25 voittoa. Lukema on niin ikään kuudenneksi eniten NHL:ssä torjuvista maalivahdeista.

Nollapelitilastossa taas Rask pitää yksin piikkipaikkaa viidellä nollauksellaan.

Rask on paras suomalainen jääkiekkoilija tällä hetkellä ja hänen nappisuorituksellaan Suomi voi yltää vaikka kuinka korkealle. Hän hiilasi viime vuonna Bruinsin lähes itsekseen Stanley Cup -finaaleihin ja tällä kaudella miehen huippuotteet ovat taanneet bostonilaisjoukkueelle Atlantin divisioonan piikkipaikan. Bruins onkin päästänyt tällä kaudella vähiten maaleja koko NHL:ssä.

Vahvuudet:
– Perusvarmuus äärimmäisen kovalla tasolla
– Huonot päivät todella vähissä – huippuiltoja sitäkin enemmän
– Pääkoppa kestää kovimmatkin paineet

”Heikkoudet”:
– Pelannut huippuunsa organisoidun Bruins-puolustuksen takana. Miten käy Leijonissa, kun edessä on toinen puolustus ja erilainen pelityyli?

2. Kari Lehtonen

Lehtonen voi hyvinkin olla kaikkien aikojen lahjakkain suomalaisvaht. Hänet varattiin NHL:ään jo toisena pelaajana vuoden 2002 varaustilaisuudessa ja nuorukaisesta odotettiin uutta Messiasta Suomen jääkiekkomaailmaan. Jatkuvat nivusvammat veivät Lehtosen uran kuitenkin jyrkkään alamäkeen ja pitkään näytti siltä, ettei herra pysty ikinä yltämään potentiaalinsa mukaiselle tasolle.

Dallas Stars antoi Lehtoselle mahdollisuuden, kun joukkue hankki suomalaisvahdin pois Atlanta Thrashersista. Kauppahinta oli lähestulkoon mitätön, sillä Lehtonen oli pystynyt pelaamaan kyseisellä kaudella ainoastaan neljä AHL-ottelua. Riskittömästä hankinnasta muodostuikin Starsille todellinen lottovoitto.

Lehtonen antoi loukkaantumispeikolle monoa ja nousu NHL:n huipulle sai jälleen alkaa. Seuraavan neljän vuoden aikana suomalaisveskari onkin ollut joukkueensa ehdottomia kulmakiviä.

Tälläkin kaudella Lehtonen on pitänyt useaan otteeseen Starsia pystyssä lähes yksinään. Maalivahtipörssissä 30-vuotias veskari ei yllä aivan kirkkaimmille sijoille, mutta tässä vaiheessa täytyykin muistaa, millaisen puolustuksen takana mies joutuu illasta toiseen venymään.

Lehtonen onkin kohdannut Stars-pakan takana peräti viidenneksi eniten laukauksia koko liigassa. Peliminuutteja hänelle on kertynyt tällä kaudella peräti toiseksi eniten kaikista NHL-vahdeista. Kyseessä onkin illasta toiseen uurasta luottovahti.

Vahvuudet:
– Tottunut pelaamaan heikomman puolustuksen takana
– Kolmikon urheilullisin veskari. Refleksit huipputasoiset ja liikkuminen äärimmäisen ketterää
– Uskomattomat paraatipelastukset ovat tälle kaverille aivan peruskauraa

”Heikkoudet”:
– Perhostyylin edustajana maalin ylähyllylle voi jäädä turhan paljon tilaa
– Se ”todellinen” testi puuttuu – vyöllä esim. vain kaksi pudotuspeliottelua NHL:stä

3. Antti Niemi

Niemi on edelleen ainut ykkösveskarin roolissa Stanley Cup -mestaruuden voittanut suomalaisvahti. Kiekko-Vantaan kasvatti nousi kaudella 2009-2010 aivan puskista Chicago Blackhawksin ykköstorjujaksi ja päätti huiman tulokaskautensa lopulta mestaruusjuhliin. Ei hullumpi alku NHL-uralle.

Monet väittävät, että miehen Stanley Cup -sormus ilmestyi palkintokaappiin liian helposti – kivikova Blackhawks pystyi voittamaan mestaruuspytyn ilman maalivahdin suurempia urotekoja. Tällä kaudella Niemi on kuitenkin jälleen kerran osoittanut olevansa ennen kaikkea voittava maalivahti. 48 ottelusta napatut 29 voittoa nostavat 30-vuotiaan suomalaisveskarin voittotilastossa jopa toiselle sijalle saakka.

Suomen paidassa Niemeä ei kuitenkaan ole totuttu näkemään, sillä miehen uratilastoista löytyy maajoukkue-edustusta vain kolmen EHT-ottelun verran. Olympialaisten ensikertalainen kärkkyy kuitenkin lisävastuuta aivan Raskin ja Lehtosen vanavedessä.

Vahvuudet:
– Kylmä pää, kylmät hermot
– Kokemusta löytyy kovistakin paikoista
– Sijoittuu maalillaan erinomaisesti

”Heikkoudet”:
– Rebound-kontrolli: torjuu paljon irtokiekkoja – pystyvätkö Suomen pakit siivoamaan maalin edustan?
– Tasainen suorittaminen uupuu. Hyvällä ja huonolla päivällä on melkoinen ero

Kaiken informaation Sotshin talviolympialaisiin liittyen saat Veikkaussivujen Talviolympialaiset -osiosta! >>>


Tsekkaa Veikkaussivujen Vihjeet -sivustolta vedonlyöntivinkkejä Leijonien avausotteluun ja moniin muihin pelikohteisiin! >>>


Veikkaussivut | Ville Hokkanen

Twitter: @vvhokkanen, @Veikkaussivut