Sotshin Leijona-ennakko: Puolustajat | Sotshi

  • Veikkaussivujen toimitus
  • webpalcon
  • 02/12/2014
Jaa tämä...

Ei loukkaantumisia, eikä poisjääntejä. Silti Suomen puolustusosasto näyttää muihin maihin verratessa lähes tulkoon lilliputti-tasoiselta. Ketkä pystyvät nostamaan tasoaan kovissa karkeloissa?

Suomen puolustus on juurikin se osa-alue, joka aiheuttaa suurimmat sydämmentykytykset kokoonpanojen vertailutilanteissa. Jotain takalinjan keskinkertaisuudesta kertoo se, että vaikka Suomi menetikin kaksi parasta sentteriään aivan olympialaisten kynnyksellä, on puolustus siltikin se osa-alue, joka hirvittää eniten turnaukseen lähdettäessä.

Leijonien kahdeksasta puolustajasta neljä on pelannut tällä kaudella NHL:ssä ja heistäkin Sami Vatanen on joutunut hakemaan pariin otteeseen vauhtia AHL-jäiltä. Olli Määttä taas tahkoaa vasta ensimmäistä ammattilaiskauttaan Pittsburgh Penguinsissa.

Sami Lepistöllä, Ossi Väänäsellä ja Lasse Kukkosella on NHL-kokemusta yhteensä yli 800 runkosarjaottelun verran, mutta kolmikkoa ei ole nähty vähään aikaan taalajäillä. Lepistö poistui heistä Eurooppaan viimeisimpänä siirtyessään KHL-kentille kauden 2011-12 päätteeksi.

Pakkilauman viimeinen jäsen Juuso Hietanen on taas viettänyt koko uransa Euro-kaukaloissa. Tällä hetkellä HPK-kasvatti edustaa KHL-seura Torpedo Nizhny Novgorodia.

1. Pakkipari: Kimmo Timonen – Sami Vatanen

Leijonien valmennusjohdolla oli käsissään kaksi vaihtoehtoa: heillä oli mahdollisuus iskeä jykevimmät munat samaan koriin tai hajauttaa huipputaitoa laajemmalle alueelle. Lauri Marjamäen julkistettua Leijonien kentälliset olikin huomattavissa, että valmennustiimi päätyi vaihtoehdoista jälkimmäiseen.

Suomen kärkiparissa viilettävät siis joukkueen ehdoton ykköspakki Kimmo Timonen sekä hyökkäyspään osaamisestaan tunnettu Vatanen. Parivaljakon työnjako on varmastikin kaikille itsestäänselvyys – Vatanen tukee innokkaasti hyökkäyksiä ja Timonen pelaa varmistavammin kokemuksen syvällä rintaäänellä.

Ykköspari on ykköspari, joten tämä kaksikko tulee varmasti pelaamaan paljon juuri vastustajien parhaita taitureita vastaan. Timonen on hoitanut tätä roolia NHL:ssä jo vuosikaudet, mutta Vatanen on kuitenkin työstänyt Anaheimissa toistaiseksi hyvin suojattuja minuutteja heikompia vastustajia vastaan. Miten käy, kun Sotshissa vastaan luistelee illasta toiseen olympiamaiden parhaita tehotykkejä?

2. Pakkipari: Olli Määttä – Sami Salo

Myös Leijonien kakkospari on rakennettu kuuluisalla isä ja poika -periaatteella. 856 NHL-ottelun veteraani Sami Salo osallistuu jo neljänsiin talviolympialaisiin ja edustaa Timosen kanssa Leijona-puolustuksen jykevimpiä tukipilareita. 39-vuotias Salo pelaa vaihdosta toiseen perusvarmaa, rauhallista ja ennen kaikkea virheetöntä peliä ja juuri tätä esimerkkiä Suomen kokematon puolustus häneltä tarvitsee.

Salon vierelle hyppää vasta ensimmäistä NHL-kauttaan pelaava Määttä. 19-vuotias Penguins-puolustaja on ollut ehdottomasti eräs suurimmistä yksittäisistä suomalaisyllättäjistä kuluvalla kiekkokaudella. Määttä otti ennakkoluulottomilla esityksillään paikan kivikovasta Penguins-ryhmästä ja loistavat otteet ovat poikineet mittavasti lisävastuuta kauden edetessä.

Nuorukaisen iskemät 6+17=23 -tehot 57 ottelussa kertovat myös siitä, että kiekollinen pelaaminen on mukavasti uomissaan. Määttä johtaakin suomalaisten NHL-puolustajien keskenäistä pistepörssiä, sillä kakkospaikalla majailevan Timosen pistesaaliiksi on kertynyt toistaiseksi lukemat 2+17=19!

Tässä on eittämättä Suomen tasapainoisin pakkipari.

3. Pakkipari: Sami Lepistö – Juuso Hietanen

Vertaillessa Suomen puolustusta muiden huippumaiden kokoonpanoihin voitaisiinkin karrikoidusti sanoa, että Suomen takalinjasta löytyy kaksi kakkospakkiparia ja kaksi nelosparia. Edellä mainittu top 4 -osasto pysyy kyllä huippujoukkueidenkin tahdissa, mutta neljällä muulla saattaa tulla ajoittain nuha.

Marjamäki ilmoitti, että Leijonien puolustuksen kolmosparin muodostavat Lepistö ja Hietanen. Heistä molemmat ovat sulavasti liikkuvia kiekollisia puolustajia, jotka ovat työstäneet tällä kaudella KHL:ää. Juurikin luistelutaito ja suuren kaukalon tunteminen ovat kaksikon suurimmat vahvuudet.

Oman pään puolustuspeli nostaa kuitenkin ilmaan suuria kysymysmerkkejä – etenkin, kun pelataan suuria kiekkomaita vastaan. Riittääkö peliäly? Riittääkö fyysisyys? Varsinkin Hietanen on kiekollisessa osaamisessa aivan KHL-pakkien kärjessä, mutta puolustuspään taidoistaan miestä ei tunneta.

Kiekollisesta taidosta huolimatta avauspelaaminen ja ensimmäisen syötön antaminen voivat tuottaa kaksikolle ongelmia, kun NHL:n huippunimet rynnivät niskaan jatkuvalla syötöllä. Olympiaturnaus onkin kiekkoilijalle se kaikkein kovin testi eikä aikaa tai tilaa ole pieneenkään arpomiseen. Avaussyötön on lähdettävä suoraan selkäytimestä ja sen on osuttava suoraan oman joukkuetoverin lapaan.

Mikäli tämä onnistuu, pystyy KHL-kaksikko operoimaan tehokkaasti selkeistä puutteistaan huolimatta. Jos taas pesukone lähtee pyörimään omassa päädyssä, on parivaljakko totisesti pulassa.

4. Pakkipari: Ossi Väänänen – Lasse Kukkonen

Leijonien viimeisen pakkiparin muodostavat Kukkonen ja Väänänen. Ensimmäisenä mainittu on pelannut Oulun Kärpissä huikean kauden, ja mies onkin ollut eittämättä eräs Liigan parhaista yksittäisistä pelaajista. Väänäsen sesonki on taas sujunut Jokeri-nutussa selvästi vaisummin.

Kukkonen on osoittanut tällä kaudella, että hän taitaa myös hyökkäyspään pelaamisen. Luottopakin iskemät 11 täysosumaa sijoittavatkin hänet Liigan puolustajien maalipörssin ykköspaikalle. Leijonissa Kukkosella on kuitenkin tarjolla vanha tuttu rooli oman pään luutijana.

Vaikka Kärppä-pakki onkin saanut Leijona-fanien keskuudessa eräänlaisen sylkykupin roolin, täytyy muistaa, että mies on hoitanut ruutunsa Leijonissa aina vähintäänkin kohtuullisesti. Kukkoselta vaaditaankin jälleen kerran tasaisen varmaa suoritustasoa.

Väänänen taas on olympiakarkeloissa mukana lähinnä kahden seikan takia. Ensinnäkin hänellä on vyöllään yhteensä 479 NHL:n runkosarjaottelua, joten hänellä on sentään etäistä kokemusta äärimmäisen kovatasoisesta jääkiekosta. Toiseksi Väänänen on ainoa Leijona-pakki, jonka vahvuudet kohdistuvat selvästi oman pään pelaamiseen.

Miehen suurimmat heikkoudet taasen löytyvät jalkanopeudesta sekä kiekollisesta pelaamisesta. Eihän Väänästä ole koskaan minään pistenikkarina tunnettu, mutta kauden 36 Liiga-ottelussa syntyneet 1+3 -tehot eivät juurikaan hurraa-huutoja aiheuta. Jokeri-pakin onkin pidettävä päänsä kylmänä kiekollisena, mutta maustaa samalla kiekotonta peliään sopivalla ilkeydellä. Näin hän pystyy auttamaan Leijona-laumaa parhaiten.

Kaiken informaation Sotshin talviolympialaisiin liittyen saat Veikkaussivujen Talviolympialaiset -osiosta! >>>


Tsekkaa Veikkaussivujen Vihjeet -sivustolta vedonlyöntivinkkejä Leijonien avausotteluun ja moniin muihin pelikohteisiin! >>>


Veikkaussivut | Ville Hokkanen

Twitter: @vvhokkanen, @Veikkaussivut