Lukko

Lähtökohdat kaudelle 2015-2016:

SM-Liigakartta kasvoi viime kaudelle yhdellä joukkueella Vaasan Sportin liittyessä mukaan Suomen korkeimmalle sarjatasolle. Suurimman osan ajasta pelannut vaasalaisryhmä on toiseksi korkeimmalla sarjatasolla ja divisioonassa. Mestiksessä Sport on menestynyt kiitettävästi, sillä mestaruuden vaasalaisryhmä on ehtinyt voittamaan kausilla 2008–2009, 2010–2011 ja 2011–2012. Sportilla on ollut lähihistoriassa aikaisemminkin mahdollisuus nousta SM-Liigaan, mutta vaalaisryhmä hävisi ensimmäisellä kerralla Liigakarsinnan Ässiä vastaan niukasti otteluvoitoin 4–3 ja toisen mestaruuden jälkeisen karsinnan Sport hävisi Pelicansille tylyin luvuin 4–0. Kolmas mestaruus päättyi Liigakarsinnassa Ilvestä vastaan tappioon voitoin 4-1.

 Parhaat sivustot Liiga-betseihin

 

sport

Valmennus:

Sportin päävalmentajana toimii tälläkin kaudella Tomek Valtonen. Hän on iältään 35-vuotias. Valtonen muistetaan lähihistoriasta myös pelaajauraltaan, sillä Valtonen edusti suurimman osan urastaan Jokereita. KHL-liigaan siirtyneessä helsinkiläsijoukkueessa Valtonen voitti suomenmestaruuden ja lisäksi kolme hopeaa. Valtonen on varattu NHL:ään vuonna 1998, varanneena joukkueena oli tuolloin Detroit Red Wings. Jääkiekon lisäksi Valtonen on pelannut menestyksekkäästi pesäpalloa. Hän voitti peräti kolme suomenmestaruutta sekä esiintyi neljässä Itä–Länsi-kamppailussa.

Viime kausi:

Sport pelasi tältä osin viime kaudella ensimmäisen kerran SM-liigassa. Runkosarjassa vaasalaiset sijoittuivat lopulta kuitenkin viimeisiksi. Pudotuspelipaikka jäi lähes 30 pisteen päähän, joten jo ennen viimeisiä kierroksia ennen oli selvää, että viime kaudella SM-liigaan noussutta seuraa ei nähtäisiin kevään pudotuspeleissä. Sport teki kaikista SM-liigajoukkueista vähiten maaleja, ja samalla vaasalaisille viimeisteltiin yli 180 osumaa. Nyt joukkue on kuitenkin vuoden kokeneempi.

Pelaajat:

Sportin maalivahteina pelaavat Leevi Laakso, Timo Niemi ja Mika Järvinen. Heistä Laakso kiekkoilee Vaasassa alustavasti kahden kauden ajan, kun taas Niemi kiekkoilee alustavasti yhden kauden ajan. Järvinen, joka on vaasalaisten ykkösmaalivahti, on tehnyt seuran kanssa sopimuksen kahdesta kaudesta. Laakso on hyvin nuori ja kokematon maalivahti, eikä hänen oletetakaan pelaavan vielä, vaan varsinkin Järvinen tulee kantamaan paljon vastuuta. Hänellä on Hannu Toivosen saappaat täytettävänä.

Jake Newton, Aleksi Laakso ja Niko Peltola luovat selkärankaa Sportin puolustukselle. Edellämainittuja pelaajia yhdistää se, että oikeastaan heistä kaikki ovat tulossa parhaaseen peli-ikään. Sportin puolustuksesta mainitaan myös nimet Mike Brennan ja Ari Gröndahl. Suurimmalla osalla puolustajista sopimus kattaa alustavasti vain alkavan kauden. Poikkeuksina toimivat Laakso ja Robin Salo, joiden sopimus kattaa kaksi kautta.

Sportin hyökkäyspään tärkeimpänä avainpelaajana toimii Charles Bertrand. Vaasalaisille oli äärimmäisen hieno ja tärkeä asia, että Bertrand jatkaa seurassa myös alkavalla kaudella. Joonas Komulaiselle tarjotaan Vaasassa suurta roolia yhdessä Gabriel Spilarin kanssa. Oikealta ampuva laitahyökkääjä siirtyi Vaasaan Slovakian pääsarjajoukkue HC Kosicesta, jossa hän pelasi viime kaudella 44 runkosarjaottelua. Jarkko A.Immonen, Joel Kiviranta ja Tuomas Vänttinen tuovat leveyttä seuran hyökkäysketjuihin.

Merkittävät siirrot:

Tulleet
Mika Järvinen, Jake Newton, Niko Peltola, Tuomas Vänttinen, Artur Gavrus
Menneet
Ville Hostikka, Hannu Toivonen

Katso heitä:

Sportin maalivahtikolmikko Järvistä lukuunottamatta on nuorta. Pystyykö Järvinen pelaamaan tasaisen kauden kantaen Sportin ykkösmaalivahdin roolia? Puolustuksessa on paljon sellaisia pelaajia, joiden uran parhaimmat vuodet ovat nyt tai vasta tulossa. Luonnollisesti alakerran ulkomaalaishankintoja seurataan suurella mielenkiinnolla. Pystyvätkö Mike Brennan ja Jake Newton täyttämään ne odotukset, joita heihin on kohdistettu? Viime kaudella Brennan jätti itsestään hyvän kuvan. Mies saapui Sportiin viime syyskuun lopulla ja lunasti try-outin kautta sopimuksen loppukauden ajaksi.

Plussat:

Sport ei ole menettänyt lainkaan avainpelaajiaan, jos ei lasketa mukaan Hannu Toivosta. Luonnollisesti Toivosen poislähtö on takaisku, mutta muuten vaasalaisryhmä on saanut pidettyä ne pelaajat, jotka ovat halunneet. Sportin edustaja onkin kertonut, että joukkue on ollut hyvällä mallilla jo pitkään. Tiettyjen SM-liigapelaajien kautta joukkueeseen on tullut lisää kokemusta, ja seurasta kerrotaan, että vaasalaisryhmä on todella paljon valmiimpia kuin viime vuonna.

Miinukset:

SM-liigaan on tullut viime kaudella ja alkavalla kaudella uusia joukkueita kabinettipäätöksillä. Kysymys kuuluu, että riittääkö tarpeeksi laadukkaita pelaajia 15 seuraan Suomen korkeimmalle sarjatasolle? Vaikka Sportin viime kaudessa oli myös paljon hyviä asioita, jo nopeasti kävi ilmi se fakta, että pudotuspeleihin ei ole seuralla minkäänlaista mahdollisuutta. Vaasassa on SM-liigan yksi parhaimmista kannattajaryhmistä, ja kotietuhan seuralla on poikkeuksellisen merkittävä, mutta materiaali on vain sellainen, että se ei kestä vertailua moneen muuhun joukkueeseen.

Ennakkoasetelma 2015-2016 sijoitukseen:

Sportin ensimmäinen kausi oli tuloksellisesti äärimmäisen vaikea. Nyt seura lähtee pelaamaan SM-liigassa toista kauttaan. Se tarkoittaa, että olisi tultava myös tuloksellisesti parannusta. Siitä voidaan keskustella, että onko sijoittuminen kymmenen parhaan joukkoon realistista, mutta samalla voisi todeta, että ammattilaisurheilussa pelataan voitosta ja pääsystä pudotuspeleihin. Sportille kotietu tulee olemaan jälleen merkittävässä roolissa, josta pitävät huolen myös Suomen yksi parhaimmista kannattajaryhmistä.

Kertoimet:

Peliyhtiö Unibet pitää Sportin Suomen mestaruutta hyvin epätodennäköisenä, sillä sivusto tarjoaa vaasalaisille kerrointa 101,00. Suurempaa kerrointa Suomen mestaruudesta tarjotaan vain KooKoolle, joka pelaa Suomen korkeimmalla sarjatasolla ensimmäisen SM-liigakautensa. Sportin sijoittumisesta kolmen parhaan joukkoonkin tarjotaan kerrointa 31,00. Mikäli Sportia haluaa pelata kärkijoukkueeksi ilman pudotuspelejä, kerroin on siinä tapauksessa peräti 226,00.

Mene tästä suoraan Unibetin Liiga-kertoimiin