Filppula vs. Teräväinen – Kumman nimi kaiverretaan kannuun?

  • Veikkaussivujen toimitus
  • Ben
  • 06/03/2015
Jaa tämä...

Veikkaussivujen toimitus | Teemu 1.6.2015

Suomen aikaan torstai-aamuna 4. päivä kesäkuuta ne alkavat, koko kiekkokauden huipentavat Stanley Cup finaalit. Yhdeksän kuukautta sitten Lokakuun alussa 30 NHL-joukkuetta aloitti maailman kauneimman jääkiekkoliigan 97. kauden. 82 ottelua käsittänen runkosarjan, ja kolmen pudotuspelikierroksen jälkeen jäljellä on enää kaksi parasta joukkuetta. Stanley Cup finaaleissa kohtaavat tänä vuonna itäisen konferenssin paras joukkue Tampa Bay Lightning ja lännen piikkipaikan valloittanut Chicago Blackhawks. Otteluparista voittajana selviävä joukkue ja tuore Stanley Cup mestari on selvillä viimeistään 17. kesäkuuta.

VEIKKAUSHUONE-veikkaussivut-728x90-hockey

Suomalaisittain erittäin mielenkiintoiset finaalit!

Suomalaisen jääkiekkofanin silmiin ensi aamuyönä alkavat Stanley Cup finaalit ovat vuosikausiin herkullisimmat. Chicago Blackhawkissa pelaa tällä hetkellä Antti Raanta, Kimmo Timonen ja Teuvo Teräväinen. Tampa Bay Lightning vastaa huutoon marssittamalla kentälle Valtteri Filppulan.

Mielenkiintoisimmat seurattavat suomalaisten joukosta ovat joukkueiden kivikovissa kokoonpanoissa paikkansa vakiinnuttaneet Teräväinen ja Filppula. Tämä Jokereista maailmalle ponnistanut kaksikko on edennyt urallaan siihen pisteeseen, että molemmat ovat valmiita ottamaan vastuuta kovassakin paikassa. Ei olisi myöskään kovin suuri yllätys jos ”Valle” tai ”Teukka” ratkaisi henkilökohtaisilla suorituksillaan yhden tai kaksi finaaliottelua. Sinivalkoistenlasien läpi katsottuna finaalien suurinta herkkua olisi nähdä tämä huikea kaksikko yhtä aikaa kentällä taistelemassa toinen toistaan vastaan tilasta kentällä ja paikasta auringossa.

[interaction id=”556eb65a84caec334b263a40″]

Chicagon etuna voittamisen kulttuuri

Chicago Blackhawks lähtee Tampa Bay Lightningin kotikentältä Amelia Arenalta alkaviin finaaleihin hienoisena ennakkosuosikkina. Yksi joka lähteessä esille nostettu asia on se, miten Chicagolla on selkeästi Tampa Bayta enemmän kokemusta voittamisesta. Chicagossa odotetaankin seuran saavuttavan jo kolmannen mestaruutensa viimeisen kuuden vuoden sisään. Se oli saavutus, joka nostaisi seuran 2010 – luvun dynastiaksi.  Chicagolla on Stanley Cup mestaruudet tältä vuosikymmeneltä vuosilta 2010 ja 2013. Yhteensä tällä Orginal six- joukkueella on viisi mestaruutta ja 13 finaalipaikkaa.

Tampa Bay on päässyt maistamaan finaalikiimaa vain yhden kerran aikaisemmin, kaudella 2004/05. Tuo kausi tuotti myös sen seurahistorian toistaiseksi ensimmäisen ja viimeisen mestaruuden. Vuonna 1992 NHL:n mukaan päässyt joukkue oli pitkään koko sarjan heittopussi, ja mestaruusvuodenkin jälkeen menestys on ollut vaihtelevaa.

Chicagon kokoonpanossa on edelleen mukana lähes sama runko kuin mestaruuteen päättyneellä kaudella 2013. Esimerkkinä mainittakoon tähtihyökkääjät Jonathan Toews ja Patrick Kane, puolustajat Brent Seabrook sekä Duncan Keith kuten myös joukkueen ykkösmaalivahti Corey Craword. Tampa Bayn riveissä on vain yksi pelaaja joka tietää miltä tuntuu nostaa Stanleyn malja ilmaan, ja se on Suomen oma poika Valtteri Filppula, joka voitti mestaruuden kaudella 2007/08 Detroit Red Wingsin riveissä. Fakta on kuitenkin se, että Chicagolla on joukkueena enemmän Stanley Cup mestaruuksia kuin Tampa Bay Lightningin pelaajille yhteensä…

[interaction id=”556eae3d84caec334b25fc9d”]

Corey Craword vs. Ben Bishop

Yksi erittäin olennainen ja tärkeä osa Stanley Cup mestaruuden kannalta on voittava maalivahti. Tänä vuonna tuo taistelu kulminoituu parivaljakkoon Corey Craword vastaan Ben Bishop. Runkosarjan tilastojen valossa Chicagolla on hienoinen etu tässäkin suhteessa. Molemmat maalivahdit olivat runkosarjassa joukkueidensa ykkösiä pelaten noin 60 ottelua. Crawordilla oli pitänyt runkosarjan lopussa maalinsa puhtaana 92,4 torjuntaprosentilla, päästettyjen maalien keskiarvon ollessa 2,27 per peli. Bishopin vastaavat tilastot olivat piirun verran huonommat, torjuntaprosentilla 91,6 ja 2,32 päästettyjen maalien keskiarvolla.

Playoff-otteluissa Bishop on pelannut hieman paremmalla prosentilla, kuin virkaveli Craword. Isokokoinen Bishop onkin sulkenut muutaman kriitikon suun vakuuttavilla otteillaan. Toisaalta taas konferenssifiinaleissa New Rangersia vastaan mies päästi kahdessa perättäisessä ottelussa viisi maalia selkänsä taakse, mikä on aivan liikaa näissä karkeloissa. Craword aloitti pudotuspelit yskähdellen ja joutuikin antamaan välillä tilaa virka veli Scott Darlingille. Craword kuitenkin keräsi itsensä nopeasti ja on pelannut sittemmin vakuuttavasti. Puolustaja Brent Seabrookin sanoin: ”Crow” on joukkueemme selkäranka.”

Jaksaako Chicagon puolustus?

Yksi koko kevään puhutuin aihe on ollut Chicagon puolustus. Tuhat ja yksi ihmistä on kysynyt, että onko Blackhawks valmentaja Joel Quenneville aivan sekaisin päästään hänen peluuttaessa ottelusta toiseen vain kahta pakkiparia. Puolustajat Seabrook, Keith, Oduya ja Hjalmarsson jakavat ottelun peliajasta noin 55 minuuttia keskenänsä, Kimmo Timosen ja kumppaneiden saadessa jämät. Lightningilla onkin mahdollisuus väsyttää Blackhawks puolustus ylläpitämällä kovaa pelinopeutta ja tempoa. Kukaan ei tietenkään myönnä mitään tässä vaiheessa kautta, mutta kyllä Chicagon puolustajillakin jaloissa jo painaa. On kuitenkin muistettava että puolustus joutui vääntämään konferenssifinaaleissa seitsemän peli isokokoisen ja fyysisen Anaheim Ducksin hyökkäyskaluston kanssa.

Erikoistilannepelaaminen

Yksi jääkiekkomaailman suurimmista kliseistä on erikoistilannepelaamisen merkitys. Stanley Cup finaaleissa tuo etu on Tampa Bayn puolella. Tampa nimittäin pesee Blackhawksin tilastojen valossa niin ylivoimalla kuin alivoimallakin. Tampa Bay on ollut Chicagoa parempi viimeistelijä ylivoimalla niin runkosarjassa kuin pudotuspeleissäkin. Sama koskee myös alivoiman ”tappamista” salamapaidat ovat hoitaneet sen vastustajaansa paremmin läpi koko kauden.

[interaction id=”556eaf2184caec334b2602ee”]

Yhteenveto

Yhteenvetona todettakon, että Chicago Blackhawks lähtee pienimuotoisena ennakkosuosikkina finaalisarjaan. Yhtenä suurana ratkaisevana tekijänä on kokemus voittamisesta ja paineiden käsittelystä. Erot ovat kuitenkin marginaalisia ja ottelusarja voi kääntyä kummalle tahansa. Lisää analyysia, pyörittelyä ja juttua suomalaispelurien asemasta finaalisarjassa löydät täältä.

Vedonlyöntiyhtiöiden yhteinen mielipide tuntuu olevan selvästi Chicago Blackhawksin mestaruuden puolella.

Nordicbetin kertoimet: Tampa Bay Lightning 2,10 – Chicago Blackhawks 1,75

Unibetin kertoimet: Tampa Bay Lightning 2,10 – Chicago Blackhawks 1,72

Betsafen kertoimet: Tampa Bay Lightning 2, 10 – Chicago Blackhawks 1,75

[Katso vinkki finaaleihin | Stanley Cup ennakko | Filppula kerää kehuja ketjukavereilta…]

Ohessa vielä oivan finaalihypen ja kädet kananlihalle nostattavan tunnelman luova NHL:n finaalivideo. Pian se nähdään kenen nimi pääsee Stanley Cupin kylkeen, ja ennen kaikkea kenen suomalaisen nimi kirjaillaan legendojen kuten Wayne Gretzky ja Mario Lemieux’n rinnalle.

Let the game begin !

[the name shortcode=”the name”]