Suomalainen urheilu huipulle - Everybody C´mon!

  • Veikkaussivujen toimitus
  • webpalcon
  • 12/11/2012
Jaa tämä...

Suomalainen huippu-urheilu odottaa urilleen asettumista – ota facebookissa kantaa kirjoitukseen!


 

Suomalainen huippu-urheilu ei voi tällä hetkellä hyvin – kuinka moni artikkeli alkaa tällä tavalla? Voi, vaikka kuinka moni. Mutta tottahan se on, suomalainen huippu-urheilu nojaa tällä hetkellä jääkiekkoon ja moottoriurheiluun. Mutta kuka tätä tilannetta ei tietäisi, kyseessä on ilmiö mikä alkaa jo muuttua itseänsä toistavaksi. Kriitikot ovat vauhdissa, Nuori Suomi sitä ja Nuori Suomi tätä. Rahaa tarvitaan, mutta rahoja leikataan. Valtiolta anotaan rahaa, veikkaukselta anotaan rahaa. On kuitenkin muistettava, että urheilumaailmassa ei ole pummi-sosiaalitoimisto asetelmaa. Rahaa pyydetään tukena. Tukena? Toimeentulotukena? Miksi urheilusta ei tehdä yhteiskunnalista yhteistä tekijää, missä hyötyvät sekä urheilija/urheiluseura ja toisella puolella valtio/yritys? Sosiaalitoimiston pitäisi olla ainoa paikka, mistä haetaan rahaa sillä perusteella, että sitä ei ole , koska on jostakin syystä rajoittunut itsensä elättämiseen. Urheilutahotki voivat, tai niidän pitääkin ideoida, mitä hei voivat tarjota yrityksille.

Rakkaat urhelijat, rakkaat urheiluseurat. Suunnitelkaa! Käyttäkää mielikuvitusta, miten saatte yrityksiä mukaan urheilutoimintaan niin, että siitä hyötyy molemmat osapuolet. Tehkää paljon yhteistyötä! Kysykää rohkeasti ihmisiltä, joita ette tunne, mutta pidätte fiksuina! JA TOTEUTTAKAA JA KOKEILKAA ROHKEASTI ILMAN PELKOA EPÄONNISTUA VAAN HALULLA MENESTYÄ. Älkää hyvät ihmiset keskittykö pelkästään kritisoimaan, vaan keskittykää ideoimiseen ja niihin positiivisiin puoliin suomalaisessa urheilussa mitä on jo olemassa. Moni kriitikko kertoo toki sen, että rahaa on saatava nopeasti. No shit? Kuka kertoisi vähän konkreettisemmin mitä pitäisi tehdä. Tämän kokoisesssa maassa mitä Suomi on, ainoa keino miten voidaan nousta huippua kohti, on minun mielestäni yhteisöllisyys. Voitaisiin alkaan ihan alkuun kunnioitaa niitä tahoja, ketkä täällä vaikuttaa. Nostaisin esimerkiksi Kalervo Kummolan. Kale on hieno mies, mutta suurin osa mitä hänestä kirjoitetaan on kritiikkiä. Kummolakin tekee virheitä, ihminen kuin on. Mutta samantien hän saa niskaansa vähintään viisi tonnia paskaa. Missäs on positiiviset jutut? Kummola on tehnyt paljon hyvää suomalaisen jääkiekon hyväksi, mutta silti enemmän Kummola saa mielestäni viittä tonnia sitä itteensä niskaan. Aliarvostettu herra, sanon minä.

Yksi asia mikä ainakin minua kiinnostaa on se, että minkälaista yhteistyötä lajiliitot tekevät keskenään? Katsooko lajiliitot toimintatapoja ulkomailta vai yritetäänkö sitä pyörää keksiä uudestaan? Tottakai suomalainen mentaliteetti on erinlainen kuin espanjalainen, ja suomalaiseen persoonaan voi vedota eri asiat kuin espanjalaiseen. Mutta miksi espanjalaiset ovat maailman parhaita jalkapallossa? Johtuuko se mentaliitetistä? Onko meissä suomalaisissa jotain mikä syö tehokuutta? Mielestäni on. Ajattelutapa on lähtökohtaisesti negatiivinen. ”Ei se varmaan toimi, niin ei edes kokeilla”. Avoimuutta, nöyryyttä, muiden ihmisten kunnioitusta niin uskoisin homman lähtevän etenemään. Toivottavasti jokainen pyrkisi käsittämään kyseiset arvot, sillä niistä on varmasti hyötyä Suomen kokoisen maan huippu-urheilun nostamiseksi.

Jos mietitään esimerkiksi TV-mainos -kampanjaa, niin mikä olisi sellainen millä saataisiin kylmä suomalainen oikeasti syttymään? ”Syttyykö” suomalainen tarpeeksi? Tunteeko perussuomalainen Pertti niin suurta intohimoa urheiluun, että jonkun seuran jokaista ottelua on vain päästävä katsomaan ja omat on kannustettava voittoon! Entäs kun katsoo kaikkia Suomen Perttejä, niin mikäköhän Perttien osallistumisprosentti Veikkausliiga- tai SM-liiga otteluihin? Miten saataisiin kaikki Pertit yhteisöllisiksi? Entäs kun siirrytään Seppoihin?

Kun kirjoittaa googleen ”suomalaisen urheilun kehityssuunnitelma”, niin siitä löytää yhden mielenkiintoisen esityksen. Kokeilkaa googlettaa. Tämäkään esitys tuskin on kovin luettua tavaraa. Muistakaa ihmiset ettette lue raamattua, vaan joidenkin ihmisten mielipiteitä, joidenkin ihmisten suunnitelmia. Mutta!! Kunnioittakaa muiden ihmisten mielipiteitä, älä keskity siihen, mikä mielestäsi esityksessä ei toimi vaan mitä hyvää siinä on, miten kehittäisit sitä ja sitten keskustele omista idoista ja VIE NIITÄ ETEENPÄIN. Suomalaiset ovat mielestäni todella fiksu kansa suurimmaksi osaksi, joten varmasti yhdessä pystyttäisiin rakentamaan suomalainen huippu-urheilu.

Yhteisöllisyyden takana on intohimo. Intohimon kohde liittyy lähes aina hyvään, ja urheilussa se on voittaminen. Voisiko järjestää uuden Nuoren Suomen? Missä opetetaan lapset kilpailemaan? Kilpailussa on tietenkin aina voittaja ja häviäjä. Häviäjän vaan on ymmärrettävä, että tämän hetkinen tilanne (kun tappio tulee/ei saa peliaikaa parhaassa porukassa) ei vaan ole VIELÄ minun hetkeni, minun on harjoiteltava ja tehtävä töitä ja elettävä niin, että annan kaikkeni. Kuningas Litmanen -dokumenttielokuvasta on kerrottava yksi kohta. Herra Jari Litmasen äiti ei suostunut antaa Litmaselle palloa, koska oli talvi. Tähän Jari vastasi, että mikäli ei saa palloa, niin potkaisee ikkunan rikki. Litmasen äiti ei taipunut, ja Jari potkaisi ikkunan rikki. Tämä on intohimoa. Nyt odotan, että joku äiti kommentoisi, että pitäisikö minun muka kannustaa lastani potkimaan ikkunoita rikki? Sehän on juuri juttuni pointti. Tämän jutun pointti ei ole kritisointi, tulkitkaa miten tulkitsette.

Veikkaussivut | Palé