Suomalaisnuoret vahvasti esillä NHL-seurojen harjoitusturnauksissa! | NHL

  • Veikkaussivujen toimitus
  • webpalcon
  • 09/07/2013
Jaa tämä...

NHL-seurojen nuorimmat pelaajat valmistautuvat kulman takana lymyäviin harjoitusleireihin tahkoamalla erilaisia kehitysturnauksia pitkin Pohjois-Amerikkaa. Suomeen on kantautunut turnausten edetessä paljon hyviä uutisia, sillä suomalaispelurit ovat keränneet mukavasti kehuja vahvojen suoritustensa johdosta.

Kun NHL-kausi lähestyy, alkaa tapahtumaa rapakon takana riittää. Varsinaiset harjoitusleirit eivät vielä ole pyörähtäneet käyntiin, mutta nuorilla pelureilla riittää hommia jo tässä vaiheessa syksyä.

Monet NHL-seurat ottavatkin osaa erilaisiin junioriturnauksiin, joissa joukkueiden tulevaisuuden tähdet pääsevät esittelemään taitojaan muiden seurojen parhaita nuorukaisia vastaan. Suomalaiset nuoret ovat olleet tuimasti esillä, missä ikinä pelit ovatkaan olleet pystyssä.

Tässä pientä koostetta siitä, miten suomalaiskiekkoilijoiden harjoitusturnaukset ovat sujuneet.

Se kaikista suurin – Traverse City

Traverse Cityn harjoitusturnaus on tunnetuin NHL-prospecteille suunnattu tapahtuma. Turnaukseen otti tänä vuonna osaa kahdeksan joukkuetta: Buffalo Sabres (Rasmus Ristolainen, Joel Armia), Columbus Blue Jackets, Carolina Hurricanes, New York Rangers, Detroit Red Wings (Teemu Pulkkinen), Dallas Stars (Jyrki Jokipakka), St. Louis Blues (Jani Hakanpää) sekä Minnesota Wild (Erik Haula). Turnaus alkoi torstaina ja jokainen joukkue pelaa ottelun päivässä.

Suomalaispelaajista kovinta tahtia on pitänyt yllä Red Wings-hyökkääjä Teemu Pulkkinen, joka on kahdessa ottelussa iskenyt tehot 1+2. Viime yönä Suomen aikaa pelatussa ottelussa Pulkkinen käytti hyväkseen työkalupakkinsa vahvinta asetta ja iski joukkueensa voittomaalin tulisella lämärillään. Red Wings voitti Starsin lopulta numeroin 4-2.

Viime NHL-draftissa Sabresiin varattu Rasmus Ristolainen taas vastasi joukkueensa voittomaalista torstain ottelussa Columbus Blue Jacketsia vastaan. Maali on Ristolaisen ainut tilastomerkintä toistaiseksi. Turkulaispuolustaja on muodostanut äärimmäisen jykevän pakkiparin kerrostalon kokoisen Nikita Zadorovin kanssa. Zadorovin pistetili näyttää kahden ottelun jälkeen lukemia 2+1.

Sabresin toinen suomalaispeluri Joel Armia ei ole vielä avannut pistetiliään. Tästä huolimatta Armia on esiintynyt Sabres-rivistössä edukseen. Viime kaudella SM-kultaa huuhtonut hyökkääjä on saanut luotua paljon hyviä tilanteita vastustajajoukkueiden maalille, mutta onni ei ole ollut toistaiseksi millään tapaa myötä. Armian ketjukavereina on nähty Sabresin ykkösnuorukaisia, kuten Zemgus Girgensons ja Johan Larsson.

Wild-hyökkääjä Erik Haulalla on kasassa tehot 0+1 ja hän on ollut joukkueensa ahkerin laukoja toistaiseksi. St. Louis Bluesin kapteenina turnauksessa toimiva Jani Hakanpää sekä Stars-puolustaja Jyrki Jokipakka eivät ole saaneet tililleen pistemerkintöjä. Starsin varatoimitusjohtaja Les Jackson kuitenkin kehui vuolaasti suomalaispuolustajaansa.

-Hän on kehittynyt todella paljon varaustilaisuuden jälkeen. Jyrki on fiksu, hyvin sijoittuva pelaaja, joka ymmärtää peliä hienosti. Hän tekee paljon hyviä ratkaisuja ja pitää pelin yksinkertaisena. Hän oli todella vakuuttava viime ottelussamme.

Ortio, Granlund ja Salomäki kylvävät tuhoa

Traverse Cityn tapahtuman kanssa samaan aikaan järjestetään myös muita NHL-seurojen nuorille pelureille suunnattuja harjoitusturnauksia – muun muassa ”Young Stars Classic Tournament” sekä Florida Panthersin järjestämä kehitysturnaus ”Coral Springs Tournament”. 

Young Stars -turnaukseen osallistuvat joukkueet ovat Edmonton Oilers, Vancouver Canucks, Calgary Flames (Joni Ortio, Markus Granlund), San Jose Sharks sekä Winnipeg Jets (Juho Olkinuora).

Joni Ortion ja Markus Granlundin edustama Flames-ryhmä on voittanut pelaamistaan otteluista molemmat. Oilersia vastaan pelatussa ensimmäisessä kamppailussa Granlund loisti kahdella täysosumallaan. Toinen kamppailu Canucksia vastaan oli taas Ortion juhlaa. 22-vuotias maalivahti torjui peräti 37 kertaa ja joutui antautumaan vain kertaalleen. Flames voitti ottelun lukemin 4-1. Granlund nappasi ottelussa syöttöpisteen, joten hänen pistetilillä komeilevat lukemat 2+1.

Flamesin molemmat suomalaispelurit ovat keränneet huimasti kehuja vahvojen otteidensa myötä.

Winnipeg Jets on pelannut toistaiseksi vain yhden ottelun. Suomalaisvahti Juho Olkinuora pysäytti yhteensä 21 kiekkoa, kun Jets kellisti Sharksit numeroin 5-3.

Floridassa järjestettävässä Coral Spings -harjoitusturnauksessa esiintyy ”kotijoukkue” Panthersin lisäksi Boston Bruins, Tampa Bay Lightning (Henri Ikonen) sekä Nashville Predators (Miikka Salomäki).

Turnaus aloitettiin Bruinsin ja Lightning välisellä kohtaamisella, jossa hurjasteltiin peräti kymmenen maalin edestä. 5-5 -tasatilanteeseen päättyneessä ottelussa suomalaishyökkääjä Henri Ikonen nappasi syöttöpisteen joukkueensa 3-3 -tasoitusmaalin kolmannessa erässä.

Miikka Salomäki pisti puolestaan aivan hyrskyn myrkyn ottelussa Panthersia vastaan. Panthers johti ottelua kahden erän jälkeen 3-2, mutta Salomäen Predators iski päätöserässä peräti kuusi osumaa vieden ottelun lopulta nimiinsä lukemin 8-4. Salomäki pelasi Predatorsin kolmosketjussa ja merkkasi ottelussa tehot 1+2.

Panthersin huippulupaus Alexander Barkov ei osallistu turnaukseen vaan valmistautuu pian alkavaan aikuisten harjoitusleiriin.

Määttä ja Gibson kiekkoilevat Ontariossa

Myös Toronto Maplea Leafs on pystyttänyt samalle ajankohdalle neljän joukkueen kehitysturnauksen nuorille NHL-pelureille. Lontoossa, Ontarion alueella järjestettävään turnaukseen on osallistunut Leafsin (Christopher Gibson) lisäksi Pittsburgh Penguins (Olli Määttä), Chicago Blackhawks ja Ottawa Senators.

Olli Määtän edustama Penguins hävisi avausottelussaan Senatorsille selvästi numeroin 4-1, eikä suomalaispuolustaja päässyt kamppailussa pisteiden makuun. Määttä pelasi ottelussa Scott Harringtonin pakkiparina. Koko Penguins-lauman esitys oli avausottelussa varsin heppoinen, joten sekä Määtällä että muilla kollegoilla on vielä paljon parantamisen varaa.

Leafsin avausottelussa joukkueen maalille asetettiin jenkkivahti Garret Sparks eikä Christopher Gibson ole täten päässyt vielä näyttämään taitojaan turnauksen tiimellyksessä.

Turnaus jatkuu lauantaina, kun Senators ja Blackhawks sekä Maple Leafs ja Penguins vääntävät pareittain paremmuudesta.

Veikkaussivut | Ville Hokkanen

Twitter: @VVHokkanen, @Veikkaussivut