Suomalaistaiturin totaalinen muodonmuutos tuottaa hedelmää! - "NHL-paikka lähellä"

  • Veikkaussivujen toimitus
  • webpalcon
  • 23/04/2018
Jaa tämä...

Joel Armia on nyt Joel Armia 2.0.

Kaikki suomalaisen kiekkoilun ystävät muistavat varmasti millainen seppä nuorukainen nimeltä Joel Armia oli Liiga-vuosinaan. Oli huikeat hyökkäyspään vaistot, loistava vainu maalipaikoille ja huippuluokan laukaus. Voisikin siis sanoa, että kyseessä oli – ja on -kerrassaan poikkeuksellinen suomalaiskiekkoilija.

Puutteet pelaamisen muilla osa-alueilla loivat kuitenkin pientä varjoa nuorukaisen tulevaisuuden ylle. Välillä peli meni pieneksi surffailuksi ja toisinaan näyttikin, ettei työnteko välttämättä kiinnostanut aivan kiekkomaailman huipulle pääsemiseen vaadittavalla tavalla. Puolustuspelaaminenkaan ei ollut ikinä taiturin valttikortteja.

Ässä-kasvatin pelaamisessa alkoi näkyä uusia ulottuvuukia patapaitojen mestaruuteen johtaneissa pudotuspeleissä. Matka NHL-valmiiksi pelaajaksi oli kuitenkin vasta alussa.

Armia siirtyi Pohjois-Amerikkaan viime kesänä kolmen perättäisen Ässä-kauden jälkeen AHL-seura Rochester Americansin väreihin. Ensimmäinen sesonki farmisarjassa sujui kuitenkin odotuksiin nähden alakanttiin, sillä 54 runkosarjaottelua tuottivat pistetilille ”vain” tehot 7+20=27. Kriittiset fanit olivatkin kyseenalaistamassa suomalaisen kykyä sopeutua rapakon takaiseen pieneen kaukaloon.

[ Tänään tarjolla mukava kierros Liigaa! Tsekkaa vihjesivultamme tärppi illan JYP-Lukko -matsiin! Kattauksessa myös kaksi vinkkiä NBA-kentille! ]

Nyt Armia on kuitenkin kuin uudesti syntynyt. Surffailu loistaa poissaolollaan ja töitä paahdetaan hartiavoimin vaihdosta toiseen. Suurlupauksen ajattelumalli on selvästikin kokenut totaalisen täyskäännöksen ja tämä on alkanut kantaa hedelmää kehityksen kannalta.

Tehoja tulee mukavasti, peli kulkee kuin itsestään ja mikä parasta, pelaaminen on nyt erittäin kokonaisvaltaista.

– Hän on parhaimpia pelaajia pitämään tilanteet elossa. Juuri kun olet ajatellut, että tilanne on päättynyt, hän tulee ja ryöstää kiekon takaisin. Tämä on tärkeää sekä hyökkäyksen että puolustamisen kannalta. Olemme nähneet vaikka kuinka montaa kertaa, kuinka vastustajan puolustaja luulee purkavansa kiekon alueelta, kun hän tulee ja nappaa kiekon pois mailaa nostamalla, Americans-luotsi Chad Cassidy kuvaili Armiaa urheiluradio WGR550:n verkkosivuilla.

Uusi elämä – uudet vastuut

Armia on noussut tällä kaudella johtavaksi hyökkääjäksi Rochester-leirissä. Hyökkäjälupauksen uudistuminen on avannut hänelle runsaasti uusia ovia eikä nuorukainen ole jättänyt tilaisuuksiaan käyttämättä.

21-vuotias taituri keikkuu Rochesterin sisäisessä pistepörssissä kolmantena 19 ottelussa syntyneillä 6+9=15 -tehoillaan. Samalla hänen tehotilastonsa on plussalle viiden pykälän verran, joka on toiseksi paras saldo koko joukkueesta.

Armian pelaamisen kokonaisvaltaisuus näkyy kuitenkin parhaiten siinä, että hyökkääjä on noussut suureen rooliin Americansin alivoimapelaamisessa. Loistavat hyökkäystaidoilla varustettu alivoimapeluri onkin vastustajan pahin painajainen.

Ja tämä painajainen on lyönyt tililleen tällä kaudella jo kaksi alivoimamaalia.

– Joel on todella kilpailuhenkinen. Jokainen pystyy selvästi näkemään muutoksen hänen itseluottamuksessaan viime kauteen verrattuna. Nyt hän taistelee joukkueelleen ja ajattelee, että asiat ovat hänen vastuullaan. Joel ei ollut mikään alivoimapelaaja, kun hän saapui tänne, mutta hän on ansainnut vastuunsa työnteollaan ja hän on todella ylpeä asemastaan. Hän ei pidä siitä, että häntä vastaan tehdään maali, Cassidy jatkoi luonnehtimista.

”Nousu NHL:ään ei voi olla kaukana”

Armian suuri muodonmuutos onkin johtanut yhteen tärkeään seikkaan nuorukaisen urakehityksen kannalta. Hän on valmis NHL:ään.

Rochesterilainen Democrat & Chronicle -lehti nostikin Armian korokkeelle viime viikolla julkaistussa artikkelissa. Linjaus oli selvä – kutsu Buffalo Sabresin NHL-miehistöön voi tulla minä hetkenä hyvänsä.

– Naurettavan hyvät kiekolliset taidot, räjähtävä laukaus, hyvät luistelutaidot, tietoisuus omista puolustusvelvoitteista ja rajaton taistelutahto ovat hänen pelaamisensa tukipilarit. Hänen kokonaisvaltainen pelaaminen on eliittitasolla AHL:ssä ja hän tulee sopimaan mainiosti NHL:ään, toimittaja Kevin Oklobzija linjasi.

Armian loistavat otteet onkin huomattu myös Sabres-leirissä. Americans-luotsi Cassidy onkin varma, että NHL-debyytti heilahtaa suomalaisen tilille pian.

– Tästä ei ole epäilystäkään. Sabres-GM Tim Murray on käynyt katsomassa pelejämme jo useaan otteeseen. Puhumme Joelin kanssa asiasta jatkuvasti ja olemme samoilla linjoilla. Ei saa miettiä asioita liikaa ennakkoon. Hänen on nyt hyvä pelata täällä ja jatkaa johtavana pelaajana AHL:ssä.

Armia on kuitenkin valmis ottamaan uuden askeleen, kun tähän mahdollisuus tulee. Ja nuorukaisen nykyisen taistelutahdon huomioiden tämä seuraava tilaisuus ei todellakaan jää käyttämättä.

Veikkaussivut | Ville Hokkanen @vvhokkanen

Twitter: @VeikkaussivutFacebook: Veikkaussivut