Jääkiekon MM 2015: Suomi ja Venäjä väänsivät pitkän kaavan kautta - Leijonat Prahaan!

  • Veikkaussivujen toimitus
  • Anssi
  • 26/04/2018
Jaa tämä...

AFP PHOTO/ JONATHAN NACKSTRAND


Veikkaussivujen toimitus | Tuomas  13.5.2015

Alkusarjaan huikea päätös

Jääkiekon MM-kisat tarjosivat eilisen kunniaksi alkulohkojen päätöskierroksen huikeat tapahtumat. Suomen osalta urakka alkulohkon osalta päättyi kamppailuun Venäjää vastaan. Ennen ottelua käytiin keskustelua siitä, että kumpi joukkueista haluaa ylipäätänsä voittaa, sillä voittajalle oli tiedossa matkustaminen puolivälieriin Prahaan, kun taas häviävälle osapuolelle olisi tarjolla puolivälierä tutussa Ostravan ympäristössä. Koska kyseessä ovat ammattilaisurheilijat, jo se velvoittaa pelaamaan vain voitosta, mutta muun muuassa viisinkertainen Stanley Cupin voittaja Esa Tikkanen antoi haastattelun, jossa kertoi, että Suomelle olisi järkevintä hävitä Venäjälle.

Suomen ja Venäjän välinen ottelu muodostui lopulta huikeaksi jännitysnäytelmäksi, jossa ei säästelty ja pelattiin vain ja ainoastaan voitosta. Ensimmäisessä erässä Sergei Mozyakin vei hallitsevan maailmanmestarin johtoon, mutta toisessa erässä Aleksander Barkov toi lähietäisyydeltä Leijonat tasoihin. Lukemissa 1-1 oltiin menossa jo kohti jatkoerää, kunnes Artemi Panarin osui viisi minuuttia ennen täyttä aikaa. Sinivalkoiset eivät tästäkään säikähtäneet, vaan osoittivat jälleen kerran sitkeytensä ja taistelutahtonsa nousemalla tasoihin Joonas Donskoin osumalla. Donskoi onkin todistanut olevansa kansainvälisellä tasolla kiekollinen pelaaja.

Jatkoerässä maaleja ei nähty ja tiedossa oli voittomaalikilpailu. Taistosta tuli lopulta maalivahtien juhlaa, sillä kahdeksan ensimmäistä ampujaa eivät molemmat joukkueet mukaanlukien onnistuneet maalinteossa ja voittajaa haettiin yksi pari kerrallaan. Lopulta Donskoi oli ainoa, joka onnistui saamaan kiekon Sergei Bobrovskin selän taakse ja kaksi pistettä jäivät Leijonille. Vaikka Suomi voittikin ottelun, Leijonat eivät enään pystyneet valitettavasti nousemaan lohkon kärkipaikalle.

Tuomarit ottivat roolia

Ottelun puhuttavin tilanne tapahtui ensimmäisen erän lopussa. Suomalaishyökkääjä Leo Komarov taklasi Jevgeni Medvedeviä niin, että sinivalkoinen sai tuomioksi ulosajon. Tuomio oli vähintäänkin mielenkiintoinen, sillä ensimmäisten ajatusten perusteella taklaus olisi saattanut osua myös polviin, mutta todellisuudessa kyseessähän ei ollut polvitaklaus. On täysin oikein, että polvitaklauksista annetaan suuria rangaistuksia, koska kyseiset taklaukset voivat jopa päättää pelaajauria, mutta Komarovin taklauksessa ulosajo oli kauhea tuomio.

– Tuomio on täysi katastrofi tällä tasolla! Linjatuomari menee vielä ohjailemaan kahta ruotsalaista päätuomaria. Minun mielestäni kahta tuomaria ei voi olla samasta maasta, Suomen päävalmentaja Kari Jalonen kertoi.

Katso tästä vielä varsin mielenkiintoinen ”polvitaklaus”:

Venäjän pelilliset ongelmat

Venäjä jätti Suomea vastaan itsestään mielenkiintoisen kuvan. Hyökkäysvoimaltaan punaiset ovat liikenteessä hurjalla kokoonpanolla, mutta otetaan esille kaksi asiaa. Ensimmäisenä yksityiskohtana on todettava, että mitä hyötyä toistaiseksi on ollut Venäjän tähtikaksikosta, Jevgeni Malkinista ja Ilya Kovaltshukista? Molemmat heistä ovat supertähtiä, joita Suomella ei ole Pekka Rinnettä lukuunottamatta. Malkin ja Kovaltshuk ovat pistepörssissä kaukana kärjestä viimeisteltyään muutamia yksittäisiä tehopisteitä. Eikö kiinnostus MM-mitalia kohtaan riitä? Malkinhan itse halusi tulla Tshekkiin pelaamaan, joten hänen vaisut peliesitykset ovat kieltämättä erikoisia.

Toisena yksityiskohtana nostetaan esille Venäjän puolustusongelmat. Suomea vastaan punaisten alakerta oli useaan otteeseen suurissa ongelmissa. Alkulohkon otteluissa Venäjä ei joutunut pelaamaan USA-ottelua lukuunottamatta huippujoukkueita vastaan ennen kuin Leijonat saapuivat testaamaan hallitsevan maailmanmestarin päivän virettä. Mitä pidemmälle MM-turnaus etenee, sitä mielenkiintoisemmaksi käy se, että kuinka ryhmän alakerta kestää esimerkiksi puolivälierässä Ruotsin hyökkäysvoiman.

Näin jatketaan

Puolivälierät tullaan pelaamaan huomenna, torstaina. Suomen osalta tiedossa on Tshekkiä vastaan pelattava kamppailu ja varsin odotetusti kohtaaminen pelataan illan viimeisenä. Tshekki sijoittui Prahan lohkossa kolmanneksi ja kohtaavat näin ollen Leijonat.

Kolmessa muussa puolivälierässä Kanada ja Valko-Venäjä iskevät yhteen sekä USA ja Sveitsi kamppailevat semifinaalipaikasta. Ja mitäpä puolivälierät olisivat ilman Venäjän ja Ruotsin välistä huikeaa jännitysnäytelmää.

Veikkaussivut tulee tarjoamaan jokaiseen ratkaisuotteluun laajat vihjeet.