VIDEO: Suomella edessään koripallohistoriansa yksi merkittävimmistä otteluista!

  • Veikkaussivujen toimitus
  • Tuomas
  • Kuva: AFP
  • 09/09/2015
Jaa tämä...

Suomessa eletään koripallon suhteen jännittäviä hetkiä.

Suomen koripallomaajoukkue, koripallon EM-kisat vuosimallia 2015 ja iltapäivällä pelattava ottelu Bosnia-Hertsegovinaa vastaan. Siinä on mieletön kattaus tapahtumaan, jossa panoksena taivas tai helvetti. Bosnia-Hertsevoginaa vastaan pelattava ottelu kertoo sen, että eteneekö Susijengi pudotuspeleihin vai ei.

Lähtökohdat iltapäivän kamppailuun ovat äärimmäisen jännittävät. Lähtökohdat ovat siis se, että mikäli Suomi voittaa Bosnia-Hertsegovinan, Susijengi on käytännössä varmuudella jatkossa. Tilannetta voidaan tarkentaa vielä sen verran, että Jos Suomi kukistaa tämän päivän vastustajan kahdeksalla tai suuremmalla pistemäärällä, minkäänlaisia epävarmuustekijöitä ei enään ole, vaan jatkopaikka olisi täysin varma.

Suomen voitto Bosniasta sinällään riittänee joka tapauksessa, mutta mikäli ajatellaan, että sinivalkoiset voittaa kamppailun korkeintaan seitsemällä pisteellä, on pieni mahdollisuus, että Bosnia, Suomi ja Israel päätyvät kaikki kahteen voittoon lohkon sijoille 3–5. Tämä on mahdollista sillä tavalla, että Puola voittaa omassa kamppailussaan Israelin, torstaina Suomi ei kaada Puolaa, Bosnia nappaa täyden pistepotin Venäjältä ja Ranska voittaa Israelin.

Tässä tapauksessa mennään keskinäisten otteluiden vertailuun. Suomen ongelmana on se, että Susijengi hävisi Israelia vastaan 13 pisteen erolla, mikä saattaa nousta pahimmillaan turhankin arvokkaaseen rooliin. Käytännössähän Suomen koriero keskinäisissä otteluissa jäisi 6-12 pistettä pakkaselle, jos Susijengi kaataisi Bosnian korkeintaan seitsemän pisteen erolla. Israelin vastaava lukema on +11.

Suomen jatkopaikka varmistuu voiton jälkeen myös, jos Israel onnistuisi kaatamaan Puolan tai Venäjä voittaa Bosnian.

Spekulointia

Tässä vielä selkeästi kerrottu Suomen tilanne ja se, että miten pahimmassa tapauksessa Susijengin lohkon muut joukkueet saattavat vielä pelata.

1. Suomi voittaa korkeintaan seitsemällä pisteellä = Pieni mahdollisuus, että Bosnia, Suomi ja Israel päätyvät kaikki kahteen voittoon lohkon sijoille 3–5. Tuolloin mennään keskinäisten otteluiden vertailuun

2. Suomi voittaa kahdeksalla tai suuremmalla pistemäärällä = Minkäänlaisia epävarmuustekijöitä ei enään ole, vaan jatkopaikka olisi täysin varma.

3. Suomen tappio = Mitä suuremmalla todennäköisyydellä urakka EM-kisoissa olisi ohitse

Tappiolla tie helvettiin

Suomi aloitti urakkansa EM-kisoissa taistella mahtavasti Ranskaa vastaan, mutta kamppailussa Israelia vastaan Susijengi oli väsynyt. Nyt kaikki negatiivinen on saatava pois mielestä, sillä sinivalkoisten kohdalla voi käydä vielä huonosti.

Jos Suomi ei pysty kaatamaan Bosniaa, tilanne kääntyy täysin toiseen suuntaan. Siinä tapauksessa tilanne muuttuisi Susijengin osalta hyvin selkeäksi, sillä silloin päädytään helvettiin eikä edes voitto päätöspelistä Puolasta riittäisi todennäköisesti jatkoon.

Bosnia-tappion jälkeen Suomi voi edetä jatkoon vain siten, että Susijengi voittaa Puolan ja Bosnia kukistaa torstaina Venäjän. Jos Venäjä voittaa Bosnian, Suomi joutuu Bosnian ja Puolan kanssa keskinäiseen korierovertailuun, jossa heikoin putoaa pois.

Keskiviikon pelit pelataan järjestyksessä Bosnia-Suomi, Puola-Israel, Venäjä-Ranska. Bosnian, Puolan ja Ranskan voitot tarkoittaisivat sitä, että käy torstain otteluissa kuinka vain, Suomi ei voi enää saavuttaa jatkopaikkaa, vaan EM-turnaus päättyy alkulohkoon.

Fyysinen joukkue vastassa

– Näissä turnauksissa käy aina näin. Ennen viimeisiä otteluita ehkä yksi jatkoon menijä on selvillä. Tässä näkyy koripallon suuruus: yksi vaparikin voi ratkaista paljon, päävalmentaja Henrik Dettmann kertoi ottelun alla.

Bosnia-Hertsegovina tarjoaa tiukan haasteen etenkin fyysisyydellään. Ryhmähän osoitti jo vahvuutensa voittamalla Israelin mielettömän jatkoaikakamppailun päätteeksi.

Israelia vastaan pelitilanneheittoja Bosnia-Hertsegovina sai aikaan 75 kappaletta, kun taas vastustajan lukema oli lähes parikymmentä heittoa vähemmän. Mielenkiintoisena yksityiskohtana Bosnia venyi voittoon, vaikka pelitilanneheitot upposivat heiltä vain 40 prosentin tarkkuudella.

– Kyseessä on tyypillinen bosnialainen joukkue. He pelaavat kovaa ja fyysistä koripalloa.

Bosnialaisten valmistautuminen EM-turnaukseen ei sujunut kuitenkaan odotetusti, sillä ryhmä koki merkittäviä menetyksiä. Tuntuvin niistä on joukkueen suurin NBA-tähti Mirza Teletovic. Dettmann korostaa kuitenkin, että rosteri on siitä huolimatta laadukas.

– Heillä on kaksi Euroliiga-takamiestä ja sentteri Venäjän pääsarjasta. Paperilla he ovat kovempia.

Katso alta Petteri Koposen ratkaisuheitto ja syyt siihen, että miksi ollaan näin jännittävässä tilanteessa:

Peliyhtiö Unibet lähettää EM-koriksen ottelut ilmaiseksi live stream-palvelussaan. Lisäksi sivusto tarjoaa kattavasti kertoimia myös livevedon puolella.

[interaction id=”55efe0678f1e968801e36392″]

Lue myös:
Koripallon EM-kisat käyntiin: Ranska suurin mestarisuosikki – Susijengi pudotuspeleihin!
Koripallon arvoturnaukset | Eurobasket 2015